Wandelen in de Ardennen, dit zijn de mooiste wandelingen

door

Denk je aan de Ardennen, dan denk je aan een vakantiebestemming met mooie natuur en sportieve activiteiten. Bij veel nederlanders is het natuurgebied geliefd, mede omdat het zo goed te bereiken is met de auto. In de Ardennen vind je allerlei wandelpaden. Voor elk type wandelaar zit er wel een geschikte route bij. Er zijn wandelingen voor hele dagen, halve dagen, met grote groepen, met kinderen of met een groep vrienden. Om de beste wandelroute voor jouw vakantie te vinden, zetten we er meerdere voor je op een rijtje. Zo wordt wandelen in de Ardennen nog leuker.

Hier moet je zijn voor wandelen in de Ardennen

De Ardennen ligt in België, Luxemburg en er bestaat zelfs een Frans deel van de Ardennen. Je zou kunnen stellen dat het het dichtstbijzijnde (middel)gebergte is voor de Nederlanders en Belgen. Niet gek ook dat je heerlijk kan wandelen in de Ardennen. Maar naast wandelen kan je ook mountainbiken, kajakken en tal van andere outdooractiviteiten doen in de Ardennen. De perfecte plek dus voor een dagtocht, (lang) weekend of een weekje weg. Ontdek het door dwars door de Ardennen te wandelen met de Escapardenne trail, de GR5 of verschillende dagtochten. Daarom hier een lijstje van de mooiste wandelingen in de Ardennen, zodat jij een heerlijk tripje in het vooruitzicht hebt.

Homme sur rocher avec point de vue Ressourcement et evasion – le suicidaire

De vallei van de Our

Als je een mooie wandeling in de Ardennen zoekt met prachtige uitzichten, dan is het erg leuk om naar de vallei van de Our te gaan. Ook wel bekend als de ‘vallée de l’Our’. De vallei ligt op een mooie plek en grenst aan zowel België, Duitsland als Luxemburg. 

Op het moment dat je hier gaat wandelen in de (Luxemburgse) Ardennen kun je onderweg genieten van uitzicht op een van de mooiste kastelen in het gebied: het kasteel van Vianden in Luxemburg. Je kunt er ook voor kiezen om langs nog een ander kasteel te wandelen, het kasteel van Falkenstein. Al met al is dit een leuke wandeling met veel mooie uitzichten. 

Voor deze wandeling moet je zeker wel 4,5 uur uittrekken. Als je onderweg nog op een mooie plek wilt gaan picknicken duurt de wandeling uiteraard wat langer en is het slim om de rest van de dag lekker vrij te houden. Qua moeilijkheidsniveau is het een vrij pittige wandeling. De afstand bedraagt ruim 12 kilometer. Daar krijg je echter wel een hele mooie wandeling voor terug. 

Er zijn ook kortere wandelingen in het gebied. Zo kun je daarnaast in Ouren beginnen en 9 kilometer door de vallei lopen. Dan doe je in totaal 3 uur over de wandeling. Als je dat je beter in de oren klinkt is dat dus een mogelijkheid! Met kinderen kan dat bovendien een geschikte optie zijn. Zoek je meerdere dagen in Luxemburg, check dan zeker de Lee trail of de Mullerthal trail.

Foto: © WBT – Charlotte Princen

Wandel langs kastelen

Wandelen in de Ardennen langs twee bijzondere kastelen doe je tussen Bouillon en Sedan. Ooit waren dit twee van de meest machtige forten in Europa. Ze bevinden zich in een mooie groene bosrijke omgeving, vlakbij de grens met Frankrijk. Aangezien de twee kastelen zo’n 20 kilometer uit elkaar liggen zijn ze al wandelend goed te bereiken. Het is een wandeling waar je een hele dag voor uit moet trekken, de meeste mensen doen er ruim 7 uur over. Het leuke is, dat je een groot deel van de wandeling over een oude spoorlijn kunt lopen. Het is verder geen al te uitdagende wandeling qua niveau, alleen qua afstand en uren.

Foto: © WBT – Daniel Elke

Een wandeling vol kunst in Condroz Famenne

Ben je kunstliefhebber én hou je van wandelen, dan is deze wandelroute bij Condroz Famenne een wandeling die je niet wilt missen in de Ardennen. Vanuit de Condroz, Gesves, kun je als wandelaar routes volgen die je langs diverse kunstwerken leiden. Dat zijn kunstwerken midden in de natuur, die goed bij de omgeving aansluiten. Deze wandeling is 14 kilometer en als je op een normaal tempo loopt dan doe je daar bijna 4 uur over.

Het is waarschijnlijk niet het eerste type wandeling waar je aan denkt bij wandelen in de Ardennen. En dat maakt het juist zo leuk en afwisselend. Twee populaire kunstwerken om te bezoeken hebben de namen Gesves en Samson. Al wandelend kom je langs een oude steengroeve, mooie weiden, velden en nog meer bewonderenswaardige natuur. Wil je meer van deze kunstroutes, dan kan je in de regio ongeveer 140 kilometer aan verschillende wandelingen maken. In deze plek is deze overnachting een echte aanrader.

Wandel langs Chantoirs in Banneux

Een andere wandeling die zeker in het rijtje van de mooiste wandelingen in de Ardennen thuishoort, is die bij Banneux in België. Hier kun je wandelen door de ‘vallon des Chantoirs’ in de Ardennen. Deze omgeving staat bekend om de verschillende chantoirs; dat zijn plekken in de grond waar een beek verdwijnt en onder de grond verder stroomt. Een bijzondere bezienswaardigheid voor het gebied. 

Over het algemeen is dit een vrij toegankelijke wandeling. Je loopt in totaal 6 kilometer en een groot deel daarvan is door het platteland. Op een gemiddeld tempo doe je daar ruim 1,5 uur over. Een leuke wandeling als je meer van de Ardennen wilt zien. In Banneux kan je hier super leuk overnachten.

Wandelen in de Ardennen Chantoirs
Foto: Liège Tourisme – Vallon des Chantoirs – Aywaille – © Michel Bartholomé

Wandel langs de beek van Ninglinspo

Ben je op zoek naar een toegankelijke wandeling en wil je als Nederlander lekker wandelen in de Ardennen, maar niet te ver rijden? Dan is dit waarschijnlijk een leuke optie. Vanuit Sedoz in België is er een wandelroute van 4 kilometer. De route loopt langs een mooi beekje: de beek van Ninglinspo. Al lopende langs het water zie je de vele gezichten van dit beekje. Op het ene moment is het een rustig beekje met kalme stroming en op het andere moment sta je bij een waterval. En dat allemaal midden in het bos. Een mooie wandeling die niet te lang duurt en genoeg mooie uitzichten te bieden heeft. 

Het is wel een wandeling met wat hoogteverschil, in totaal ruim 200 meter. Dat maakt de wandeling qua niveau gemiddeld, je doet er waarschijnlijk bijna twee uur over om de route af te leggen. Dat maakt het een geschikte wandeling voor een halve dag of je knoopt er nog een stukje aan vast. Op zoek naar een overnachting hier? Deze overnachtingsplaats is echt een aanrader.

Wandelen in de Ardennen Ninglinspo

Een wandeling bij steengroeve Bois les Dames

In de buurt van de stad Chaudfontaine kun je wandelen bij de steengroeve van Bois les Dames. In vergelijking met andere wandelingen in het gebied, is hier wandelen in de Ardennen uniek in zijn soort. Al wandelende zie je hier landschappen die je bijna doen denken aan savannelandschap. Dat verwacht je niet bij wandelen in de Ardennen. Wil je trouwens verblijven in Chaudfontaine, dan is dit leuke huisje echt top.

Op het gebied van flora en fauna is de wandeling hier dus niet typerend voor de Ardennen. Dat heeft het te danken aan een fabriek in de buurt, de fabriek van Fraipont. Die fabriek zorgde namelijk voor zink en looddeeltjes in de lucht die op de bodem terecht zijn gekomen. Daardoor heeft de natuur zich op een andere manier gevormd. De wandeling is goed te doen. In minder dan 2 uur heb je de afstand op een normaal tempo wel afgelegd. Het is in totaal ruim 5 kilometer.

Wandelen in de Ardennen bij Bois les Dames
Foto: Liège Tourisme – Balade Bois les Dames bis © BENOIT COENEN – © BENOIT COENEN
ArdennenBelgiëDagtochtEuropaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel