Een hike voor de hele familie in de Franse Ardennen

door


Als ik zeg: buitenland, bosrijke natuur, heuvels, rivier de Maas, avontuurlijke hikes, lekkere speciaalbiertjes. Dan denk jij waarschijnlijk al snel aan de Belgische Ardennen. Dat klopt dan voor de helft. Ik heb het hier namelijk wel over de Ardennen, maar dan de Franse Ardennen. Dit mooie stukje Frankrijk ligt helemaal in het noorden van het land en is binnen drie uur rijden vanaf ‘s-Hertogenbosch te bereiken. Reden genoeg om eens die kant op te rijden voor een leuke hike.

Franse Ardennen-edge shirt drei zinnen

Op pad in de Franse Ardennen

Net zoals in de Belgische Ardennen, valt ook in de Franse Ardennen meteen het glooiende landschap op. De groene hellingen van de heuvels, met de kronkelende Maas als leidraad door de regio. Het kan niet anders zijn dan dat je er prachtig kunt hiken. Tijd om dat zelf te gaan ervaren. We stappen het Office du Tourisme binnen in Monthermé en laten ons adviseren. Voor een leuke hike van ongeveer twee uur blijkt de trail bij 4 Fils Aymon perfect geschikt. Let’s go!

4 Fils Aymon

De 4 Fils zijn een eerbetoon aan vier opstandige Aymon broers. In een ver verleden trokken ze ten strijde tegen Karel de Grote. Daarbij vonden ze hun onderkomen op diverse plekken in de Franse Ardennen. Zo ook in de bossen bij Bogny-sur-Meuse, dat naast Monthermé ligt. Vanaf de parkeerplaats genaamd 4 Fils Aymon is het een stukje naar boven lopen, naar het standbeeld van de broers, een uitkijkpunt, een openluchttheater én het startpunt van onze hike.

Een goed begin

Zodra je bovenkomt bij het openluchttheater zie je een informatiebord aan de linkerkant. Een stukje links van dat bord is het startpunt van de hike. Het smalle, rotsachtige paadje voert je al snel verder de hoogte én het groen in. Binnen mum van tijd sta je bovenop een rotspunt en kijk je ver uit over de vallei, de Maas en de natuur om je heen. Wij vinden de trail nu al de moeite waard. Na een paar foto’s vervolgen we dus snel onze route.

Franse Ardennen

Sentier Nature

Dankzij de bordjes met daarop ‘Sentier Nature’ is de trail goed te vinden. Zelfs als het pad steeds verder dicht lijkt te groeien, twijfelen we geen moment of we goed zitten. We passeren namelijk regelmatig informatieborden. Leuk voor als je meer wilt weten over de omgeving. Nadat we een half uur hebben gelopen en een aantal rotsachtige uitzichtpunten zijn gepasseerd, lopen we steeds meer het bos in. We komen uit bij een informatiebord waar de trail een scherpe bocht terug lijkt te maken. Een snelle blik op Komoot beantwoordt ons vermoeden. We zijn al halverwege de route.

Sentier Nature-4 Fils aymon

Een stukje extra

Aangezien we pas kort onderweg zijn, besluiten we verder rechtdoor te lopen over een ander pad. Dat pad voert ons verder het bos in. Het smalle paadje laat ons een stuk afdalen, waardoor we een paar kilometer verder weer stijl moeten stijgen, voordat we hogerop de flank aan de terugweg kunnen beginnen. Ook dit is een prettig bospad dat ons uiteindelijk weer bij het informatiebord op Sentier Nature brengt. Vanaf daar vervolgen we op ons gemak de originele route terug naar de parkeerplaats, waar we ongeveer twee uur na vertrek weer arriveren.

Franse Ardennen

De Maas vanuit de lucht

Na onze hike rijden we naar Haybes. Een gezellig stadje dat wij zelf kennen van de prachtige camperplekken aan de Maas. We verblijven er in hotel Saint-Huber, waar je goed kunt eten. Maar voordat we daar aankomen, passeren we eerst nog iets heel tofs: TerrAltitude. Een recreatieterrein waar je allerlei (groeps)activiteiten kunt doen. Ideaal voor vrijgezellenfeesten, maar ook voor families én voor individuen zoals wij. We besluiten de Maas eens van een ander perspectief te bekijken. De Fantasticable laat ons head first over het water zoeven. Een ervaring om nooit te vergeten!

TerrAltitude-Fantasticable

Wilde dieren in Parc Argonne Découverte

De Franse Ardennen vind je in het noordoosten van Frankrijk, tegen de grens met België. Voorheen noemden we dit deel het departement Champagne-Ardennen. Sinds 2016 vormt het samen met de Elzas (Alsace) en Lotharingen (Lorraine) de regio Grand Est. De natuurlijke grens tussen Lotharingen en de Ardennen wordt gevormd door Argonne. Wederom een bosrijk gebied. Wij brachten er een bezoek aan Parc Argonne Découverte. Een park waar je alles leert over hoe roofvogels, wolven en andere wilde dieren bijdragen aan het ecosysteem en waarom ze dus zo belangrijk zijn voor onze wereld. Een leuk en leerzaam dagje uit voor het hele gezin!

Bonus tip: vlakbij Parc Argonne Découverte kun je de nacht doorbrengen in Kota Côte, een Finse kota op palen, mét sauna. Wil je ook nog een lekker wijntje drinken? Ga dan naar Le Maître des Cols in Savigny-sur-Aisne.

ArdennenDagtochtEuropaFrankrijkMet kidsTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.