Credits Jeff Burrows

Vive la France! Vive le vin! Vive la Route des Vins d’Alsace

door

Vive la route des vins! In de Franse regio de Elzas vind je de Route des Vins d’Alsace. Een 170 kilometer lange route die jou uitnodigt om zowel de regio als de meer dan 1000 wijnproducten die de regio rijk is te verkennen. De route slingert door glooiende valleien langs de uitlopers van de Vogezen. Onderweg kom je langs indrukwekkende, Middeleeuwse kasten en prachtige Renaissance huizen. Reden genoeg om eens van deze route te gaan proeven.

Wijn in overvloed

De Elzas is een heuvelachtige streek in het Noord-Oosten van Frankrijk. De wijngaarden lopen all the way van Straatsburg (in het noorden) tot aan Mulhouse (in het zuiden). Doordat de Elzas beschut ligt, tegen de heuvels van de Vogezen, heerst er een bijzonder goed klimaat voor druiventeelt. De oogst is dan ook vrijwel altijd overvloedig. Toch is het niet allemaal koek en ei in de Elzas. De geologische bodemstructuur is namelijk vrij complex. Dit varieert van zandsteen tot kalk en graniet. Het gevolg daarvan is dat er een grote verscheidenheid zit in het type druiven en wijnen uit deze regio. Je kunt daardoor niet spreken van een typische Elzasser wijn. Maar een ding is wel zeker: sinds het ontstaan van de Route des Vins d’Alsace, zo’n 65 jaar geleden, is de populariteit van wijnen uit de Elzas alleen maar gestegen.

Route des Vins d’Alsace

Je kunt de Elzas het hele jaar door bezoeken, maar het wordt aangeraden om dit tussen mei en oktober te doen. Van de lente tot aan de herfst zijn de kleuren van de wijngaarden het aller mooiste. Ze kleuren dan van lichtgroen tot diep oranje, want de regio een fijne uitstraling geeft. Op de route liggen zoveel fantastische locaties om te ontdekken, dat het moeilijk is om er eentje uit te lichten. Ons advies is om op zoek te gaan naar bepaalde wijngaarden die aansluiten bij jouw wijnsmaak. Bijvoorbeeld een Pinot Grigio of een Riesling. Dan kun je rondom die wijngaarden een mooie route kiezen. Heb je geen voorkeur voor een wijn? Laat je dan gewoon lekker verrassen door de trail. Er worden onderweg namelijk meer dan 50 Grand Cru wijnen geproduceerd.

DagtochtEuropaFrankrijkLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.