Foto © Unsplash - Kalen Emsley

De perfecte voorbereiding op een thru-hike, zo ga je op langeafstandswandeling avontuur

door

De perfecte voorbereiding op een thru-hike? Er bestaat een kans dat je nog nooit van thru-hiking hebt gehoord, of dat je er juist een aan het plannen bent. Een thru-hike is eigenlijk niets anders dan een langeafstandswandeling, waarbij je dus echt een langere tijd op de trail te vinden bent. Het is een fysieke, maar zeker ook mentale uitdaging. Afhankelijk van welke thru-hike je gaat doen en hoe je voorbereiding is. Je pakt niet zomaar even je rugzak en strikt je wandelschoenen, maar een thru-hike heeft echt wat meer voorbereiding nodig. We helpen je op weg.

Dit is de ultieme thru-hike voorbereiding

Voor veel mensen is een langeafstandswandeling niet zomaar een wandeltocht van een paar dagen. Vaak is het een life changing ervaring. Je stopt je rugzak niet alleen vol met jouw benodigdheden, maar ook met de toffe verhalen en ervaringen die je hebt opgedaan op de trail. Het is de perfecte manier om even weg te gaan uit de dagelijkse sleur en hectiek en even helemaal met en voor jezelf op pad te zijn. Afhankelijk van de trail die je kiest, ga je jezelf waarschijnlijk verwonderen door de natuurlijke schoonheid en jezelf ontdekken op mentaal en fysiek vlak. Maar voor een thru-hike heb je wel echt een goede voorbereiding nodig.

Voorbereiding op een thru-hike met epische uitzichten
Foto © Unsplash – Kalen Emsley

Thru-hike voorbereiding: wat doe je met je spullen in Nederland?

Een thru-hike doe je dus niet zomaar even in een weekendje. Uiteraard zijn er trails die je in één of enkele weken kan lopen. Mocht je gaan voor een langere tocht van enkele maanden, dan is het goed om na te denken over je bezittingen in Nederland. Kan je het financieel rond krijgen als je jouw woning aanhoudt, of moet je jouw spullen ergens opbergen? Een alternatief kan zijn dat je jouw huis verhuurt. Zo hou je nog wat inkomsten en heb je ook weer een plekje om naartoe terug te keren. Mocht je gaan verhuren, dan kan je veel abonnementen ook veranderen. Neem bijvoorbeeld een internet only pakket, zodat er wel internet in jouw huis is. Bellen met de vaste lijn is niet nodig voor de tijdelijke bewoners en de meeste televisie wordt online gekeken. Scheelt jou ook weer wat extra geld.

Wat is thru-hiking?

Zoals gezegd is een thru-hike niet zomaar een wandeling in het bos of over het strand. Over het algemeen zijn de trails wel duizenden kilometers lang en lopen ze door hele gebieden en landen heen. Een typische thru-hike is bijvoorbeeld het Pieterpad, de Santiago de Compostela, Walkers Haute Route, West Highland Way, Lycian Way en de Pacific Crest Trail. Het is dus niet zomaar even een wandeling die je in het weekend doet, zoals bijvoorbeeld de Mullerthal Trail of de Dutch Mountain Trail.

Voorbereiding van thru-hike wandelen door de bergen
Foto © Unsplash – Kalen Emsley

Voorbereiding op een thru-hike: waar te beginnen?

Een essentiële stap als voorbereiding op een thru-hike is het kiezen van een route en de duur van een trip. Wil je het in een periode met vakantiedagen doen, neem je onbetaald verlof of heb je alle tijd van de wereld? Vervolgens kan het zomaar zijn dat je een droom hebt om de Verenigde Staten beter te leren kennen of wil je liever dicht bij huis blijven? Enkele van de meest iconische tru-hikes hebben we hier op een rijtje gezet:

Iconische thru-hikes

Je hoeft natuurlijk niet meteen te beginnen met één van de iconische thru-hikes. De perfecte voorbereiding op een iconische thru-hike, is door bijvoorbeeld een kortere te doen. Perfect daarvoor is bijvoorbeeld de West Highland Way, Haute Route de Pyrenees of misschien zelfs wel het Pieterpad. Dit zijn vijf iconische thru-hikes in de wereld:

Appalachian Trail (AT) – Verenigde Staten

 • Locatie: Oostelijke Verenigde Staten
 • Afstand: Ongeveer 3.500 kilometer
 • Duur: Meer dan 5 maanden
 • Kenmerken: Doorkruist de Appalachen, variërend van bergachtige gebieden tot bossen en weilanden en door 14 staten

Pacific Crest Trail (PCT) – Verenigde Staten

 • Locatie: Westelijke Verenigde Staten (van de grens met Mexico tot Canada)
 • Afstand: Ongeveer 4.300 kilometer
 • Duur: Meer dan 5 maanden
 • Kenmerken: Biedt een ongelooflijke variëteit aan landschappen, waaronder woestijnen, bergketens en dichte bossen

Te Araroa (TA) – Nieuw Zeeland

 • Locatie: Nieuw-Zeeland
 • Afstand: Ongeveer 3.000 kilometer
 • Duur: Minimaal 4 maanden
 • Kenmerken: Doorkruist het Noordereiland en Zuidereiland, met een diversiteit aan landschappen, waaronder vulkanen, regenwouden en gletsjers

Sendero de Chile – Chili

 • Locatie: Chili, Zuid-Amerika
 • Afstand: Ongeveer 8.000 kilometer
 • Duur: De totale duur kan sterk variëren en is afhankelijk van weersomstandigheden, maar minimaal 6 maanden
 • Kenmerken: Patagonië, landschappen, vulkanen, gletsjers, meren

Tour du Mont Blanc – Frankrijk, Zwitserland en Italië

 • Locatie: Frankrijk, Zwitserland en Italië (Alpen)
 • Afstand: Ongeveer 170 kilometer
 • Duur: Gemiddeld 10 dagen
 • Kenmerken: Wandel rondom de Mont Blanc, lees alles over de Tour du Mont Blanc hier
Foto © Unsplash – Neom

Voorbereiding en training voor een thru-hike

Een thru-hike loop je in veel gevallen dus niet zomaar. Zelfs bij een kortere thru-hike is de juiste training en voorbereiding essentieel. Denk aan de volgende stappen:

Fysieke voorbereiding op een thru-hike

Begin ruim voor de geplande startdatum met een trainingsprogramma dat volledig aansluit op jouw wandelavontuur. Focus op het opbouwen van uithoudingsvermogen, kracht en stabiliteit. Oefeningen zoals wandelen met een volle rugzak, traplopen en cardio helpen jouw spieren opbouwen die je juist nodig hebt tijdens langeafstandswandelingen.

Loop lange afstanden

Om je lichaam te laten wennen aan langdurig wandelen, is het belangrijk om regelmatig wandelingen van langere afstanden te maken. Verhoog geleidelijk de afstand en het hoogteverschil om de specifieke uitdagingen van het terrein op jouw thru-hike goed voor te bereiden. Ben jezelf ervan bewust dat het fysiek en mentaal zwaar kan zijn. Een goede voorbereiding op een thru-hike is dus ook dat je lichaam klaar is voor dag-in-dag-uit wandelen.

Test je gear

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Niets is minder waar tijdens een thru-hike. Zorg ervoor dat je alle uitrusting die je tijdens de thru-hike zult dragen, inclusief je rugzak en wandelschoenen, goed hebt getest. Voorkom verrassingen zoals blaren of ongemak tijdens de trektocht door je uitrusting vooraf grondig te testen. Bespaar onnodige kilo’s en bezuinig niet op comfort.

Navigeren

Staar je niet zomaar blind op jouw smartphone en bijvoorbeeld een Komoot-app. Weet hoe je moet kaartlezen. Het gebruik van een kaart en kompas is van onschatbare waarde tijdens een langeafstandswandeling. Oefen je navigatievaardigheden vooraf, zodat je zeker bent van je route tijdens de trektocht.

Hoogte

Mocht jouw thru-hike op flinke hoogte liggen, dan is een hoogtetraining en -aanpassing een goede voorbereiding. Laat je lichaam wennen aan de grotere hoogtes en voorkom hoogteziekte.

Voeding en eerste hulp

Ontdek wat voor voeding het beste bij jou past en maak daar een strategie op. Weet hoeveel bars, fruit, noten of gevriesdroogd eten je mee moet nemen. Zorg daarnaast voor een goede EHBO-kit en ken de lokale noodnummers. Vergeet eveneens je reisverzekering niet.

Foto © Unsplash – Kalen Emsley
InspiratieLangeafstandswandelingTheHike.nlTrekking

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.