Het Stellingenpad, dé langeafstandswandeling van 2023

door

Langeafstandswandelaars opgelet, het 260 kilometer lange Stellingenpad is uitgekozen tot wandelroute van het jaar. Een route door het noorden van het land die je in 15 dagen door nationaal park de Weerribben, het Drents-Friese Wold en prachtige vergezichten leidt. De winnaar wordt ieder jaar op de fiets en wandelbeurs bekend gemaakt, en wij waren natuurlijk reuze benieuwd. Lees snel verder voor alle ins-en outs.

Stellingenpad

Het Stellingenpad, waar loop je precies?

Met als winnaar van de wandelroute van het jaar heeft dit jaar het noorden van het land er een bekende LAW bij. Het pad loopt namelijk door een nog vrij onbekend natuurgebied: de Stellingwerven. Deze strekken uit over Zuidoost-Friesland, de west-rand van Drenthe en de Kop van Overijssel. Dit gebied heeft een unieke en eigen geschiedenis, wat de route extra interessant maakt. Het pad loopt onder andere door het Drents-Friese Wold en langs de Weerribben, beide prachtige natuurgebieden. De Stellingwerven is ,anders dan de naam misschien doet vermoeden, een gebied mét eigen taal. Door de vele moerassen was het van oudsher een armer gebied van Friesland, maar rijk aan prachtige natuur.

Nationale park de Weerribben en Drents-Friese Wold

Bijzonder aan de route zijn onder andere de twee nationale parken waar je doorheen loopt. De Weerribben is een bijzonder moeraslandschap met veel water, vogels en rietvelden. Het riet wat je hier ziet wordt ook gebruikt om de typische daken te bedekken in de regio. Het riet wordt hier gekapt en gebundeld en zo als dakbedekking gebruikt. De Weerribben lijken bijna één groen doolhof, ook met de kano is dit gebied bijzonder om doorheen te varen. Het Stellingenpad loopt er nu dus ook doorheen.

Heel anders dan de Weerribben is dan weer het Drents-Friese Wold, waar je prachtige vergezichten over de zandduinen kunt bewonderen. Het natuurgebied is gelijk één van de grootste van Nederland, afwisselend met bos, heide, stuifzand en beekdalgrasland.

Stellingenpad
Credits: Elly Kelders – Unsplash

Hoelang loop je over het Stellingenpad?

Het Stellingenpad is onderverdeeld in 15 etappes en in totaal 260 kilometer lang. De etappes variëren tussen de 12 en 28 kilometer lang. De dagen zijn dus wisselend qua intensiteit maar ook qua uitzichten. De ene dag loop je meer in de bossen, de andere dag door juist zand of moerasgebied. Een perfecte manier om het noorden van het land te verkennen dus.

Credits: Pieter de Boer – Unsplash

Hoe volg je de route?

De route kun je volgen via de website van het Nivon of onze komoot kaart hieronder. Gelukkig is de route ook goed aangegeven met knooppunten wat het lopen extra fijn maakt. Ook is er een speciale gids uitgebracht, waar ook achtergrond informatie over het gebied beschreven staat. Leuk detail, het pad (en dus de bewegwijzering) is nog relatief nieuw: vorig jaar april is hij geopend als nalatenschap van Marian Nesse. Van origine bewonder van het gebied is zij de bedenker van de route geweest na een wandeltocht in Nieuw-Zeeland.

Wanneer ga jij deze langeafstandswandeling lopen?

EuropaLangeafstandswandelingNederlandNieuwsTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.