Longlist Wandelroute van het Jaar 2022

door

Wandelen is populairder dan ooit. Tijdens de lockdowns trokken honderdduizenden Nederlanders, Belgen en Luxemburgers er te voet op uit. Veel nieuwe plekjes werden ontdekt en er werden tientallen kilometers afgelegd. Een groot deel van de mensen bleven ook daarna steeds de wandelschoenen aantrekken. Volgens de Fiets en Wandelbeurs, de initiatiefnemer van de verkiezing, verdienen al deze wandelaars mooie routes. De prijs voor de ‘beste wandelroute van de Benelux’ moet overheden en andere instanties dan ook stimuleren om kwalitatief goede routes uit te zetten.

Wandelroute van het jaar 2022

Maar liefst 13 titels staan op de longlist voor de Wandelroute van het Jaar 2022, de eretitel voor de ‘beste wandelroute’ van de Benelux. De verkiezing wordt gehouden op 19 februari 2022 tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dan maakt de jury de winnaar bekend.

Photo by Jonne Laagland Winder 

Criteria voor routes

Waar worden de routes op beoordeeld? De jury beoordeelt alle wandelroutes aan de hand van een groot aantal criteria, zoals: ondergrond, landschappelijke schoonheid, bewegwijzering, eventuele thematiek en de kwaliteit van de informatie op websites of in gidsen. De wandeljury-leden van de verkiezing zijn onder andere Gilbert Roels, Wanda Catsman en Christina Bloem. De juryleden lopen de meeste longlist-routes na om ze te testen. Hierdoor zullen ze wel meer dan honderden kilometers afleggen. Maar dat komt goed uit, want daardoor zullen de juryleden het beste wel overwogen eindoordeel kunnen geven.

Photo by Cristina Gottardi 

Longlist Wandelroute van het Jaar 2022 (in willekeurige volgorde)

Het Grote Netewoud en Kempense Netevallei (BE)

In het hart van de groene Kempen vind je het Grote Netewoud, een reeks van natuurgebieden langs de Grote Nete en haar zijrivieren. Het heeft een totale oppervlakte van 340 hectare aan moerassen, vennen, broekbossen en heide. Bezoekerscentrum Grote Netewoud ligt pal in het midden van het woud. Het staat op een mooi groen en historisch plekje, naast de 17e eeuwse watermolen. Het bezoekerscentrum is dé toegangspoort om de waardevolle natuur te ontdekken in Balen, Meerhout, Geel en Mol. Je wandelt van bloemrijke graslanden naar moerassen en vennen. Ook kom je langs heide, landduinen en je kan verdwalen in de enorme uitgestrekte bossen.

Indiener: Toerisme Provincie Antwerpen

Wandelnetwerken Moervaartvallei en Grenspark Groot Saeftinghe (BE)

Industrie, natuur en landbouw. Die drie vind je zowel in de Moervaartvallei als Grenspark Groot Saeftinghe. Wanneer je wandelend de regio verkent kom je van alles tegen. Van dijken, polders, kreken tot meersen. Het Waasland biedt een heel wisselend landschap. Van zilte polders tot heidebossen. De ene keer bevind je je in een volledig groene omgeving en de andere keer wandel je door heidebossen met containerschepen op de achtergrond. De netwerken lopen van de monding van de Schelde tot het havengebied van Gent. Als wandelaar kan je gebruikmaken van twee netwerkkaarten en een wandelgids met vijf voorgestelde routes. Zo kun je zelf het Waasland ontdekken.

Photo by Christian Lue

Indiener: Toerisme Provincie Oost-Vlaanderen

Dutch Mountain Trail (NL)

Het is weliswaar niet de langste, maar wel de zwaarste wandeling van Nederland geworden. De Dutch Mountain Trail kan misschien wel concurreren met een serieuze tocht in de echte bergen. Het is een ruige wandeltocht van 101 km lang die Seven Summits (toppen) met elkaar verbindt. De route bestaat uit 4 deeltrajecten waarbij je maar liefst 7 bergtoppen tegenkomt. De wandeling loopt van station Eygelshoven (Kerkrade) naar station Maastricht. Onderweg kom je van alles tegen. Denk bijvoorbeeld aan snelstromende beken, (alpen)weides, rotswanden en natuurlijk hele mooie uitzichten.

Indiener: Visit Zuid-Limburg

LAW Via Belgica (NL en BE)

De Via Belgica is een oude Romeinse weg die van het Franse Boulogne sur-Mer naar het Duitse Keulen liep. De Via Belgica doorkruist op die route Zuid-Limburg. Bij Maastricht kom je Nederland binnen en je verlaat Nederland weer bij Rimburg. De aanwezigheid van deze grote Romeinse weg heeft veel invloed gehad op het omringende gebied. Langs de route kom je dan ook veel Romeinse bezienswaardigheden tegen. De Via Belgica is bewegwijzerd via speciale zwarte Via Belgica-bordjes. Je start bij het stationsplein in Maastricht en kunt dan via vijf trajecten van station naar station wandelen. De route zelf heeft een totale lengte van 90 km.

Photo by Bo Ummels

Indiener: Visit Zuid-Limburg

Grote Routepad GR17 Lesse et Lomme (BE)

De GR 17 verbindt deeltrajecten van bestaande GR-routes. We spreken dan over de GR 126, GR 129, GR 577 en GR 151. De GR17 vormt zo een pad van 161 km door de valleien van de Lesse en bijrivier Lomme. Dit is zeker geen saaie wandeling, je komt onderweg namelijk stevige hellingen en prachtige oevers tegen. Daarnaast zijn er tien suggesties voor rondwandelingen.

Wandelroute van het Jaar
Photo by Jonas Denil 

Indiener: Sentiers de Grande Randonnée

Streek Grote Routepad 123 GRP Wallonie picarde (BE)

Dit is een 259 kilometer lange luswandeling door en rond het westen van de provincie Henegouwen in België. De bijbehorende topogids is grondig vernieuwd. Doornik is de start en aankomstplaats. Je loopt vanaf de start door de Scheldevlakten met veel water en bossen. Hier wordt tevens de verbinding gemaakt met de GR 121 en de GR 122. De route brengt je daarna bij de Dendervallei, een landelijke streek met aantal historische bezienswaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn de abdij van Cambron, de kastelen van Attre en Bois-de-Lessines en het hospitaal van Notre Dame à la rose in Lessen. Na de vallei neemt de route je mee naar de heuvels van het Pays des Collines. Zo kom je uiteindelijk ook uit bij de GR129, die van het oosten naar westen door België loopt. Vanaf de Kluisberg daal je uiteindelijk weer af naar de Scheldevallei en wandel je terug naar Doornik.

Wandelroute van het Jaar
Photo by FrDr

Indiener: Sentiers de Grande Randonnée

Streek-LAW Biesbosch pad (NL)

Het pad is een rondwandeling van 170 kilometer rond het Nationaal Park de Biesbosch. De route begint in Dordrecht. Vanaf hier loop je door de Hoeksche Waard via Strijensas en het pontje naar Moerdijk. Vervolgens loop je via Lage en Hooge Zwaluwe door het polderlandschap naar Geertruidenberg. Dan wandel je over de oude Elshoutse Zeedijk naar Drongelen en hierna neemt de route je mee langs de flanken van de Biesbosch naar Werkendam. Uiteindelijk wandel je door de Noordwaard polder via het Biesboschmuseum en het veer naar Kop van ’t Land en Dordrecht.

Wandelroute van het Jaar
Photo by Stan Versluis

Indiener: Wandelnet.nl

Wandelroutenetwerk Kromme Rijnstreek (NL)

In 2020 is in de Kromme Rijnstreek en omgeving een heel nieuw wandelnetwerk op basis van knooppunten gerealiseerd. Deze is wel 500 km lang. Het netwerk verbindt de mooiste plaatsen, natuurgebieden en wandelpaden met elkaar. Je kan zo kleine ommetjes maken in de buurt van verschillende dorpjes maar je kan ook een groter gebied ontdekken door langere wandelingen te maken. Je wandelt met het wandelnetwerk van knooppunt naar knooppunt. Deze zijn te herkennen aan de oranje bordjes met blauwe cijfers. De pijlen wijzen je de weg. Het Kromme Rijnpad loopt over een oud jaagpad tussen de stad Utrecht en Wijk bij Duurstede. Deze wandeling is 29 km lang en maakt deel uit van het grote netwerk. De gemeenten Nieuwegein, Houten, Utrecht, Bunnik, De Bilt, Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede vallen allemaal onder het wandelnetwerk.

Wandelroute van het Jaar
Photo by Jan dijkstra

Indiener: Kromme Rijnstreek

Interreg project Hondsrugpad-Hünenweg (NL)

Deze nieuwe grensoverschrijdende wandelroute is 325 kilometer lang. Hij loopt zowel door Nederland als Duitsland. De route begint en eindigt in het Nederlandse Groningen of Duitse Osnabrück. Langs de route kom je veel verschillende landschappen tegen. Ook wandel je langs de beroemde prehistorische hunebedden. De wandeling is opgedeeld in 20 dag-etappes. Hierdoor is een internationale (bewegwijzerde) lange afstandswandelroute ontstaan. De hele route is bewegwijzerd door middel van gele routebordjes met een blauwe gebogen ’h’.

Wandelroute van het Jaar
Photo by Jannick Nijholt 

Indiener: De Hondsrug

Ons Kloosterpad (NL)

Bij deze 300 km lange route wandel je in 15 etappes van klooster naar klooster in de provincie Noord-Brabant. De lengte van de etappes varieert van 16,5 tot 28 kilometer. In een aantal kloosters langs de route is het mogelijk om te overnachten. Maar check altijd de mogelijkheden, want soms beperkt zich dat tot een specifieke dag in de week. Maar er zijn meer overnachtingsmogelijkheden langs de route. In de omgeving van de wandelroute liggen vele gastvrije hotels, B&B’s, campings en andere locaties waar je kunt overnachten.

Wandelroute van het Jaar
Photo by Johan Bakker

Indiener: Provincie Noord-Brabant

Grote Routepad GR412 Sentier des Terrils (BE)

Deze vernieuwde 307 kilometer lange route loopt langs de oude mijnterrils in Wallonië. De route voert je van Henegouwen naar provincie Luik nabij de Waalse mijnterrils. Deze kunstmatige heuvels werden in de 19de en 20ste eeuw aangelegd voor de mijnbouw. Tot op de dag van vandaag behoren ze tot het natuurlijke en historische erfgoed van België. Wat kan je verwachten tijdens de wandeling?

Het is een pittige wandeling waarbij je in totaal 3.728 meter zal stijgen en 3.579 meter zal dalen. Heuvelachtig kun je het dus wel noemen.

Wandelroute van het Jaar
Photo by Michael Maga-ao

Indiener: Sentiers de Grande Randonnée

Edelherttrail (NL)

De Edelherttrail is een wandelroute van in totaal 19 etappes. Deze trail is 370 kilometer lang en loopt van de Noord-Veluwe (Harderwijk) naar Monschau in Duitsland. De route is twee jaar geleden bedacht en daardoor nog vrij onbekend. Het pad volgt vooral kleine en onverharde paden. Hierdoor is het een geweldig natuurpad. De route is opgezet vanuit de vraag: Stel een edelhert zou vanuit de Veluwe naar de Monschau lopen, welke route zou het dan nemen?

Wandelroute van het Jaar

Indiener: SNP Natuurreizen

Oude Bondswandeling door Zuid-Limburg (NL)

Wanneer je wandelt door Zuid-Limburg kom je gegarandeerd mooie wegen, paden, uitzichten, hoogteverschillen en natuurlijk heerlijke vlaaien tegen. Deze Oude Bondswandeling laat de charme van Limburg zien. Deze wandelgids, gemaakt door boswachter Ellen Luijks, volgt waar mogelijk de oorspronkelijke route. Laat je tijdens deze 230 kilometer lange wandeling verassen door de cultuur, natuur en diverse landschappen. Ga samen met wandelboswachter Ellen op pad en ontdek de verborgen en onbekende plekjes in Zuid-Limburg.  

Route des vins Zuid-Limburg heuvels

Indiener: Ellen Luijks

Wat vindt jij van deze longlist Wandelroute van het Jaar 2022? Heb jij nog andere wandelroutes in gedachten waarvan jij denkt dat deze een plekje verdienen op de lijst? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

ArdennenBelgiëDagtochtEuropaLangeafstandswandelingNederlandTheHike.nlToplijsten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.