Edelherttrail, de wandelroute door de ogen van het edelhert

door

De Edelherttrail is een wandelroute van in totaal 19 etappes. Deze trail is 370 kilometer lang en loopt van de Noord-Veluwe (Harderwijk) naar Monschau in Duitsland. De route is twee jaar geleden bedacht en daardoor nog vrij onbekend. Het pad volgt vooral kleine en onverharde paden. Hierdoor is het een geweldig natuurpad. De route is opgezet vanuit de vraag: Stel een edelhert zou vanuit de Veluwe naar de Monschau lopen, welke route zou het dan nemen? Wij vertellen jou in dit artikel alles wat je moet weten over de Edelherttrail.

De Edelherttrail

De Nederlandse overheid zet zich hard in om de bossen, die door wegen en dorpen van elkaar gescheiden zijn, weer met elkaar te verbinden. Samen met natuurorganisaties kwam in de jaren 90 het idee dat alle bossen tussen Flevoland en Zuid-Limburg weer met elkaar verbonden zouden moeten worden. Op die manier kon het Nederlands wild weer veilig heen en weer reizen. Door bezuinigingen kwam het echter niet zover. 

Degene die uiteindelijk het plan heeft opgezet voor de ontwikkeling van de Edelherttrail is Henny Binkhof van Naturetrail. Een wandelroute volledig gebaseerd op het Edelhert. Welke route zou het Edelhert lopen vanaf de Noord-Veluwe naar Monschau? Het is natuurlijk wel een trail, dus je wandelt vooral langs de smalle en onverharde wandelpaden. Bezoek je de Veluwe? Dan raden wij zeker de Nationaal Park de Veluwezoom aan.

Photo by Sharissa Johnson

De trajecten

De Edelherttrail is verdeeld over 5 trajecten. Het bestaat uit 19 etappes met een lengte van 15 tot 25 kilometer. Waar kom je allemaal langs? Je komt door de Veluwe, langs grote rivieren, door het Reichswald bij kleve, over de Maasduinen en het Limburgse Heuvelland. Je eindigt in de duitse plaats Monschau. Bij traject 1 over de Veluwe volg je 5 etappes van Harderwijk naar Velp. Traject 2 bestaat uit een route van 4 etappes van IJssel naar Maas via het Reichswald. Je loopt hier van Velp naar Boxmeer. Traject 3 gaat over de Maas. Je wandelt hier van Boxmeer naar Vlodorp. Tijdens traject 4 begeef je je in het Zuid-Limburgse Heuvelland, waar je in 4 etappes van Vlodorp naar Epen loopt. Het laatste traject, traject 5, loopt van Zuid-Limburg naar Monschau. Je wandelt in 3 etappes van Epen naar Monschau.

Photo by Diana Parkhouse

Geen markeringen

De Edelherttrail volgt de route van de ecologische verbindingszones. In de jaren 90 zijn hier plannen voor gemaakt, echter is nog maar een klein deel hiervan gerealiseerd. Het pad is niet gemarkeerd en alleen met behulp van gps-routes goed te volgen. Je kan daarvoor de SNP-app downloaden. Hierbij is de route over de Veluwe gratis te downloaden. Voor de andere trajecten moet je 5 euro per traject betalen. De SNP-app geeft je onderweg extra informatie over de verschillende soorten planten en dieren die kan je tegenkomen.

Photo by Zbyněk Skrčený 

Heb jij de Edelherttrail al bewandeld? Wij horen graag wat jij ervan vond. Laat het ons vooral weten door een reactie achter te laten!

EuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.