Epische trektochten door de Schotse wildernis

door

De toppen zijn er niet zo hoog als in de Alpen en een lekker zonnetje is helaas zeldzaam. Sterker nog, een krachtige wind hoort vaker tot het grillige weerbeeld. Toch zijn er maar weinig landen die de dramatische landschappen en epische hikes van Schotland kunnen evenaren. Zet je wandelschoenen dus maar vast klaar. Want Schotland hoort hoog op jouw prioriteitenlijstje. We hebben alvast drie langeafstandwandelingen voor je uitgezocht.

Schotland-The Hike

Een echte Schotse klassieker: The West Highland Way

West Highland Way is de bekendste langeafstands hike van Schotland. Met een afstand van maar liefst ruim 150km (96 miles) lang, ben je wel even zoet met dit avontuur. De trail loopt van Milngavie, aan de rand van Glasgow, naar Fort William in de Hooglanden. Deze klassieker voert je langs de ‘bonnie-oevers’ van Loch Lomond, door sfeervol Rannoch Moor, langs het dramatische Glencoe en over de hoge pas van de Devil’s Staircase, voordat het eindigt aan de voet van de hoogste berg van Groot-Brittannië, Ben Nevis. Deze iconische route zit vol met geschiedenis en legendes, en onderweg vindt je de meest prachtige flora en fauna. Need we say more?

Schotland-The Hike

Trail der trails: The Scottish National Trail

Dacht je dat 150km een flinke afstand was? Dit is zeker weten next level. Je kunt namelijk een route afleggen die de hele lengte van Schotland beslaat. Van Kirk Yetholm, op de grens met Engeland, tot Cape Wrath in het uiterste noordoosten. We hebben het over de Scottish National Trail. Met zijn 864km kunnen we wel zeggen dat we het hier over een langeafstandwandelroute hebben. Om hem in een keer helemaal af te leggen, heb je dus aardig wat tijd nodig. Niet alleen door de lange afstand. Je kunt je voorstellen dat een trail met deze lengte over ontzettend veel verschillende terreinen van verschillende niveaus loopt. Het zuiden is vrij goed te doen, maar hoe noordelijker je gaat, hoe ruiger het wordt en hoe uitdagender het dus wordt. Je kunt natuurlijk ook altijd delen van de route lopen. Je komt onderweg namelijk genoeg fantastische hikes tegen. Eigenlijk is The Scottish National Trail een soort van ‘Best Of Scotland’ wandelpad. Het volgt namelijk de gevestigde en bekendere wandelpaden, inclusief inclusief delen van St. Cuthbert’s Way, de Southern Upland Way, de River Tweed, de Union, Forth en Clyde Canals, de West Highland Way (zie hierboven), de Rob Roy Way, de Great Glen Way (zie beneden) en de Cape Wrath Trail.

Schotland-The Hike

Als een paal boven water: The Great Glen Way

Zeg je Schotland, dan zeg je waarschijnlijk whisky en het monster van Loch Ness. Ga je naar Schotland, dan moet je deze items dus ergens in je reis passen. Whisky is niet zo lastig. Daar hebben we namelijk een perfecte wandelschoen voor. Het monster van Loch Ness wordt wellicht wat lastiger om te spotten. Natuurlijk ga je wel een poging doen. En wij presenteren je daar de ultieme hike voor: The Great Glen Way. Daarmee kom je namelijk niet alleen langs het beroemde Loch Ness, maar ook langs Loch Lochy en Loch Oich. Vanuit Fort William (bij de hoogste berg van Groot-Brittannië, Ben Nevis) loop je 117km tot aan het eindpunt in de hoofdstad van de Hooglanden, Inverness. Onderweg passeer je ook nog de bijzondere kanaalsluizen, genaamd Neptune’s Staircase. Een staaltje engineering waar zelfs wij Nederlanders nog een puntje aan kunnen zuigen.

Voor de Schotland-kenner onder ons, ontbreekt er nu natuurlijk nog een belangrijke locatie in dit overzicht. Misschien wel de populairste bestemming van Schotland. In ieder geval voor hikers. Daarom hebben we Isle of Skye een eigen artikel gegeven.

EuropaLangeafstandswandelingTheHike.nlVerenigd KoninkrijkWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Bert Golstein
  13 augustus 2021 08:32

  Ben benieuwd naar mogelijkheden om op avontuur te gaan …

  Beantwoorden
  • Hoi Bert!
   Tof dat je op avontuur wilt gaan! Wij bieden zelf geen reizen naar Schotland aan, maar op internet zijn natuurlijk legio opties te vinden. Je zou eens kunnen kijken op deze site: https://klimrust.nl
   Nikaj heeft ook wat artikelen over Schotland geschreven op The Hike en hij biedt wel reizen aan.
   Succes en alvast veel plezier!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.