Review: de Hanwag Banks GTX in de Alpen getest

door

De Hanwag Banks GTX wandelschoen staat voor puur genot tijdens wandelingen op vlak- tot middelzwaar terrein en is een geziene gast op huttentochten. Komt dat even goed uit, want om deze schoenen perfect aan een test te onderwerpen, gaan we op huttentocht in de Alpen. Benieuwd hoe de schoenen uit de test komen, lees dan snel verder.

Dit is de Hanwag Banks GTX

De Hanwag Banks GTX is een zeer comfortabele wandelschoen. Hanwag omschrijft de schoen zelf als de schoen die garant staat voor ontspannen wandelplezier. En dankzij de hoogwaardige Gore-Tex en Vibram elementen, is het een schoen die zijn mannetje moet staan. Klinkt perfect, dus we gaan op pad.

De stoute schoenen aantrekken

In tegenstelling tot de verscheidenheid aan fietsen die ik in mijn schuur heb staan – namelijk een gravelbike, mountainbike en racefiets – is mijn verzameling wandelschoenen opvallend bescheiden. Hoewel ik dol ben op wandelen, beperkt mijn wandelervaring zich meestal tot dagtochten tijdens vakanties, met als uitzondering een meerdaagse hike in Noorwegen in 2016. Nu ik door vrienden enthousiast ben gemaakt om twee weken te gaan hiken in de Alpen, besluit ik op pad te gaan met bewezen top wandelschoenen. 

Grenzen verleggen met de Hanwag Banks GTX

Voor het eerste deel van onze trip trokken we richting de Graubünden regio, gelegen in het zuidoosten van Zwitserland. Kris kras door het Zwitserse nationaal park hebben we hier een 4-daagse trektocht uitgestippeld. Graubünden staat bekend om zijn steile wandeltochten, verscheidenheid aan ondergronden en bergtoppen tot wel 3000 meter hoog. Ik word dus echt direct voor de leeuwen gegooid. En ik kan je verklappen, de schoenen zijn echt met vlag en wimpel geslaagd.

Mijn keuze voor de Hanwag Banks GTX

Persoonlijk houd ik niet zo van een wandelschoen met een extreem stijve zool waar moeilijk beweging in te krijgen is. Daarnaast ben ik een relatief beginnende hiker en besluit ik te gaan voor een alleskunner, die ik ook in Nederland kan gebruiken. De doorslaggevende factor om voor een Hanwag wandelschoen te kiezen? Dat is de schat aan ervaring van deze Beierse bergsport fabrikant.

De Banks fits all

De Hanwag Banks GTX is opvallend licht voor een hoge wandelschoen. Tijdens het dragen ervaar je soms bijna een zwevend gevoel over de paden, bijna vergelijkbaar met lopen op blote voeten. Ik kan zonder twijfel de “fits all” belofte van Hanwag onderstrepen. Je hoeft de schoenveters maar een klein beetje aan te trekken en de schoen vormt zich naar de vorm van je voet. En heb je je schoenveters goed gestrikt? Dan laten deze niet meer los. Ik koos voor een maat groter dan mijn eigen schoenmaat om met name als ik naar beneden loop wat voet vrijheid te behouden. Aanvankelijk was ik wat bang voor blaren, vooral omdat ik de schoen niet heb kunnen inlopen. Achteraf waren dit zorgen om om niets, want ik heb geen enkele keer last van mijn voeten gehad.

De verkoeling van riviertjes

Doordat het wintersportseizoen pas laat ten einde kwam en de zon de sneeuw op de top pas laat heeft doen smelten, passeerden we veel watervalletjes en riviertjes. Bewust zocht ik de grenzen op en stapte ik met mijn schoen tot halfhoog het water in. Tot mijn verbazing bleef mijn schoen volledig droog. Zichtbaar druppelde het water gewoon van de schoen af. Als het gaat om waterdichtheid komt Hanwag echt zijn beloften na. Waarom ik de grenzen van verkoeling zo opzocht? Misschien was dit wel omdat ik de schoenen op zonnige dagen toch wel wat warm vond aanvoelen. Uiteraard is het wel zaak dat je de schoenen goed blijft onderhouden, zodat ze perfect waterdicht blijven. En mocht je op zoek zijn naar een Banks voor in de winter, dan is er ook een gevoerde wintervariant.

twee jongens lopen in de stenen in Zwitsers nationaal park met backpack

De Hanwag Banks GTX is een absolute alleskunner

Bij wandelen over bospaden verdienen de Hanwag Banks GTX wat mij betreft absoluut 5 sterren. Zowel tijdens afdalingen als beklimmingen. Ook paden die niet al te steil zijn, maar wel bezaaid liggen met kleine en grote stenen in allerlei vormen, leiden ze je zonder struikelgevaar naar de bergtop. Wanneer het pad steiler omhoog ging via grindpaden of grote stenen, merkte ik dat ik af en toe wat weggleed. Dit heeft ook te maken met het feit dat de schoen niet zo stijf is als bijvoorbeeld andere modellen in zwaardere categorieën.

Geslaagd in bergen

Ik ben gewend aan lange meerdaagse tochten op de fiets. Vanuit deze ervaring kan ik je vertellen dat we een extreme wandeltocht achter de rug hebben met veel klimmen. Vooral in combinatie met de 20 kilogram volle backpack achter op onze rug, maakte het wandelen extra intensief.

Hoewel Hanwag waarschijnlijk andere modellen in hun collectie zou aanraden voor dergelijke extreme omstandigheden, ben ik van mening dat ze de Hanwag Banks GTX onderschatten. Ik heb de schoen als uiterst comfortabel ervaren. Voor vertrek kampte ik met een achillespeesblessure die tot mijn verbazing niet verergerde, maar verminderde. Kortom; Als je op zoek bent naar een veelzijdige keuze, geschikt voor diverse ondergronden en uiteenlopende terreinen, dan zit je met de Hanwag Banks GTX absoluut goed.

Eigenschappen van de Hanwag Banks GTX

  • Membraan: Gore-Tex
  • Voering: Gore-Tex
  • Materialen: Nubuckleder en Textiel
  • Buitenzool: Vibram Endurance Pro
  • Gewicht: 1250 gram
  • Categorie: AB
  • Gemaakt in: Kroatië of Bosnië en Herzegovina

Verkrijgbaarheid

De Hanwag Banks GTX heeft een adviesprijs van € 259,95 en is verkrijgbaar via de officiële website van Hanwag en bijvoorbeeld Bever en Bergfreunde.

HanwagReviewsTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.