lucas-favre via unsplash

Zo blijf je fit in de herfst en winter voor het komende hike seizoen, de beste oefeningen

door

De hele zomer heerlijk de bergen in, meters maken en uren met frisse berglucht inademen doet wonderen. Waarschijnlijk voel je je na je hike heerlijk fit en wil je dit graag vasthouden voor het komende seizoen.. maar dan komt de winter. Nu het een stuk natter en kouder aan het worden is is het lastiger om je buitensport-streak vast te houden, en om überhaupt nog naar buiten te gaan om te sporten. Hoe houd je je conditie zoveel mogelijk vast voor komend hike seizoen en wat zijn de beste oefeningen in de winter?

trailrunning Doorn
Photo by olegbreslavtsev via Bigstock

Skip je winterdip met oefeningen in de winter

Cliché, maar wel waar. Als het steeds kouder buiten is is het verleidelijk om juist de warmte binnen op te zoeken en in een dekentje te kruipen. Je lichaam zal je ook op alle mogelijke manieren proberen te vertellen dat dit beter is, dit is overigens je lichaams-instinct om je veilig en warm te houden. Maar als iets goed werkt tegen een winterdip en voor kou-tolerantie, is het juist beweging. Dit komt doordat je met sporten endorfines aanmaakt: chemische stofjes in de hersenen die dienen als pijnstiller en moodbooster. Ook wordt door sporten je doorbloeding beter waardoor je hersenen meer bloed krijgen, wat betere concentratie oplevert als gevolg. Dus luister niet teveel naar dat stemmetje in je hoofd als je weer op de bank wilt kruipen, en ga eerst heerlijk sporten voor een extra fijn gevoel achteraf.

Blijven sporten in de winter, of juist een off-season pauze?

Ben je van plan komend seizoen weer de bergen in te gaan, dan kan het super fijn zijn als je je conditie op peil houdt. Alhoewel je natuurlijk niet keihard hoéft te trainen (omdat het niet het seizoen is) kan het wel veel voordelen hebben. Hoewel het begrijpelijk is dat het lastig kan zijn om in de regen en kou naar buiten te gaan, zijn er verschillende manieren om toch actief te blijven en je kracht en conditie een beetje vast te houden.

Schöffel wintercollectie header

#1 Krachttraining

Nu je misschien flink wat spieren hebt gekweekt in de bergen is het makkelijker om deze vast te houden dan helemaal vanaf 0 te beginnen. En ben je nog helemaal ongetraind, dan zal je alleen maar blij zijn met elke keer dat je nu al hebt getraind. Krachttraining is makkelijker vol te houden in de winter, omdat je het binnen en eventueel in groepsverband kan doen. Oefeningen als squats, lunges, hipthrust en leg extensions zijn goede oefeningen om je benen in vorm te houden. Beenspieroefeningen helpen behalve voor kracht ook bij het voorkomen van blessures, en hebben veel effect als je ze langer uitvoert. Ook je buikspieren oefenen is fijn voor je balans en als ondersteuning voor je rug.

#2 Hardlopen in de herfst en winter

Misschien wel het laatste waar je zin in hebt als het koud is buiten, maar een rete-goeie moodbooster. Hardlopen in de regen kan ook heerlijk zijn, en de frisse buitenlucht geeft je het gevoel dat je er weer tegenaan kunt. Zorg dat je goede kleding aanschaft. Een lange hardlooplegging, een laag die je bovenlichaam op temperatuur houdt, fijne hardloopschoenen en een regenjack waar je in kunt hardlopen. Dat alles verder nat wordt tijdens het lopen is niet erg, zolang je het maar niet koud krijgt. Het beste is om lekker te lopen als het buiten nog licht is, zo pak je ook nog wat vitamine D mee. Vind je het moeilijk om te gaan? Houd dan in je hoofd dat je thuis lekker een warme douche kunt pakken of plak er een reward aan vast. Warme chocomel, je favoriete serie op tv of ga samen met iemand op pad.

#3 Typische herfst en winteractiviteiten

Niets is zo leuk als genieten van de leuke dingen die het seizoen ook te bieden heeft. Schaatsen, skiën, snowboarden of een herfstwandeling, alle vormen van beweging zijn al goed. Neem het er dan ook van als je naar buiten kunt, het zonnetje doorkomt voor een wandeling of je het ijs op kunt. Ook al zijn dit heel andere soorten bewegingen dan hiken, voor je algehele conditie telt het allemaal. Ook wandelen is een goede bezigheid voor je fysieke gezondheid. Het is dan een stuk milder dan bijvoorbeeld hardlopen, het heeft toch veel fysieke overlap met hiken en je verbrand ook stiekem best wat calorieën met wandelen.

La Rosiere Savoie Mont Blanc

#4 Klimmen bij een klimhal als oefening in de herfst en winter

Lekker warm en binnen, maar toch een beetje de bergfeeling: klimmen of boulderen in een klimhal. Met deze sport train je tal van spieren welke je ook in de bergen gebruikt. Misschien niet helemaal in dezelfde vorm, maar wellicht komen je klauterskills nog wel eens van pas. Wij deden een cursus bij een klimhal om te leren top-ropen, een fijne stok achter de deur omdat je dan toch een afspraak hebt staan.

klimmen op een boulderwand

#5 Kies een leuke cursus bij een compleet nieuwe sport

Exact de spieren trainen die je in de bergen gaat gebruiken is fijn, maar niet persé nodig als je tocht nog ver weg is. Belangrijk is vooral dat je in beweging blijft om je conditie op peil te houden, en je spieren gebruikt in wat voor vorm dan ook. Hoe leuk is het om in het najaar eens totaal iets anders te proberen met een cursus zoals zwemmen, dansles of pilates? Zo heb je een stok achter de deur en een vaste dag voor jouw sportactiviteit en leer je ook nog iets nieuws.

#6 Alsnog op pad in een warmer land

Kun je echt niet wachten tot het komende hoogseizoen? Dan kun je natuurlijk altijd nog voor een winterhike gaan of naar een plek gaan waar de zon wél nog schijnt. Denk aan the Jordan Trail, en andere trekkings die je dit najaar nog kunt doen.

Welke oefeningen ga jij doen deze herfst en winter?

Het combineren van verschillende soorten trainingen kan zeker helpen bij het verbeteren van je algehele fitheid en kracht, die vervolgens kan worden toegepast tijdens bergwandelingen. Je hoeft dus niet één ding te kiezen en ook niet één oefening is de heilige graal. Kijk wat bij jou past en wat lukt. Beter een milde sport waar je blij van wordt dan helemaal niets doen een hele winter en vervolgens opnieuw moeten beginnen.

GezondheidInspiratieTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.