Hoe kies je de juiste bergschoen?

door

In de schoenenwereld verdwalen we wel eens. Want welke schoen heb je nu nodig voor welke activiteit? En zijn wandelschoenen, trailrunschoenen of bergschoenen heel erg verschillend van elkaar? In deze bergschoen guide leggen we je perfect uit hoe je de juiste bergschoen voor jouw doelen kiest.

Wat is een bergschoen?

Bergschoenen zijn over het algemeen iets robuustere wandelschoenen met verstevigingen rondom, zodat het alpine terrein beter getrotseerd kan worden. Met alpine terrein bedoelen we in dit geval dat je dus vaak loopt over rotsen, sneeuw en andere uitdagende trails. Bedenk je voor de aankoop van wandelschoenen dus goed wat je ermee gaat doen. Met een lage en niet waterdichte schoen heb je vanzelfsprekend niet veel te zoeken op een gletsjer. Maar misschien vind je het ook wel helemaal niet prettig om met een bergschoen te lopen in Nederland. Probeer dan een schoen te kiezen die voor beide goed is, of koop in enkele gevallen dus meerdere paren.

Vanaf welke categorie is het een bergschoen?

Wandel- en bergschoenen zijn onderverdeeld in categorieën. Benieuwd naar de volledige categorie-uitleg, dat lees je in dit artikel. In het kort samengevat heb je vier verschillende categorieën, namelijk A, B, C en D. Waarbij A en A/B vooral voor lichte wandelingen zijn, B is meer voor hiking en trekking, B/C en C zijn voor de uitdagendere trekkingstochten en D is voor extreme tochten. Zorg dus dat je weet waar je jouw wandelschoenen voor koopt. Een bergschoen van categorie C en D zijn niet echt heel fijn om lange afstanden in Nederland mee te lopen.

Bergschoen kopen gletsjer

Pasvorm van een bergschoen

Lopen op wandel- of bergschoenen kan een andere sensatie geven dan gewoon op sneakertjes. Bij bergschoenen is het uitermate belangrijk dat de pasvorm uitstekend is. Ze kunnen nog zo technisch, licht en duur zijn, als ze niet lekker zitten, ga je er écht last van krijgen. Probeer ze dus even goed uit en loop ze heel goed in. Pasvorm is misschien wel het belangrijkste.

Weer of geen weer

Steeds meer wandel- en bergschoenen zijn uitgerust met een waterdicht membraan. Dat is natuurlijk top voor regenachtige dagen of gletsjertochten. Zorg er wel goed voor dat je de schoenen goed onderhoud, want anders kan het zijn dat je uiteindelijk toch natte voeten krijgt. Lees jezelf goed in, of laat jezelf goed voorlichten, want je wil wel een waterdichte schoen die óók ademend is. Check is dat geval bijvoorbeeld Gore-Tex, Futurelight of andere gelijkwaardige materialen.

Stijgijzers?

Naast pasvorm, uiterlijk, categorieën, waterdichtheid en ademend vermogen is het ook nog belangrijk om te bedenken of je stijgijzers gaat dragen. Stijgijzers kunnen namelijk niet onder elke wandelschoen. Zo heb je wandelschoenen waar het niet eens een mogelijkheid is, maar er zijn ook stijgijzervriendelijke en stijgijzervaste schoenen.

Welke bergschoen heb je nodig?

KeuzehulpenTheHike.nlWandelschoenen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.