Een hike door een van de diepste kloven van Midden-Europa; de Breitachklamm

door

Kloven, klamms, canyons, gorges of schluchten, allemaal benamingen voor diepe kloven. We houden ervan. Van het natuurgeweld die de kloven hebben gemaakt, tot de rust die je onderin een kloof vindt. Classic kloven zijn bijvoorbeeld de Grand Canyon, Gorges du Verdon en de Soca Gorge. Maar ook landen dichterbij Nederland hebben ze. Zo waren we in de Wolfsschlucht in Luxemburg. En ook nu hebben we weer een pareltje gevonden bij onze oosterburen. We liepen door de Breitachklamm, een van de diepste kloven van Midden-Europa.

Breitachklamm Mechteld

De Breitachklamm in het Duitse Allgäu

In Zuid-Duitsland vind je de Allgäuer Alpen. Een prachtig gebied dat samen met het Oostenrijkse Kleinwalsertal garant staat voor fantastische hikes. Je kan stellen dat de dichtstbijzijnde bergervaring in dit gebied gevonden kan worden. Vanuit Utrecht rijd je in ongeveer acht uur naar deze fantastische streek. Niet gek dus dat het erg in trek is bij hikers, klimmers, mountainbikers en via ferrata liefhebbers. Hoewel er vaak de bergen op worden gezocht, is het soms ook goed om even beneden te kijken. En in dat geval kom je uit bij de waanzinnige Breitachklamm.

Moeder natuur laat de ware kracht zien in de Breitachklamm

Het mooie en tevens indrukwekkende aan kloven is dat het meestal is gemaakt door moeder natuur. Doordat het water een weg zocht van het hoogste naar het laagste punt, ontstonden er kloven. De weg van de minste weerstand werd gezocht en door de brute kracht van het water, ontstonden er kloven in de grond. In het geval van de Breitachklamm is de kloof gemaakt door de Breitach rivier die vanuit het Kleinwalsertal een weg naar Duitsland zocht. De Breitachklamm bevindt zich daarom ook in twee landen. De entree vind je in Duitsland en het hogere tussen- of eindpunt ligt in Oostenrijk.

Breitachklamm Allgau Kleinwalsertal Gus

Nu een walk in the park

Hoewel de Breitachklamm zijn oorsprong ruim 10.000 jaar geleden vond, heeft het een tijd geduurd voordat er mensen in en doorheen gingen. Pas in 1905 was er pas toegang voor mensen door de kloof. En ongeveer honderd jaar later, in 2004, werd er een nieuw bezoekerscentrum geopend. Dit bezoekerscentrum is te vinden aan de Duitse entree en is momenteel de hoofdingang. Uiteraard is de Breitachklamm momenteel voor iedereen die goed ter been is.

Relatief korte wandeling

De Breitachklamm zelf is ongeveer 2,5 kilometer lang en heeft een hoogteverschil van 150 meter, maar de wandelingen erin zijn iets minder lang. Zo kan je kiezen voor een ‘enkele’ doortocht van iets meer dan 2 kilometer, waarbij je terug gaat met een bus. Indien je de Breitachklamm ook terug wil lopen, is de tocht 4,25 kilometer. Beide routes zijn aan elkaar te knopen en goed te doen voor ieder niveau. De tocht is overigens niet voor iedereen met hoogtevrees of claustrofobie. De afgronden kunnen soms vrij hoog zijn en de doorgangen wat smal en donker.

Entree en kosten

Voor een wandeling door de Breitachklamm betaal je entree. Dit entreegeld wordt voornamelijk gebruikt om de kloof toegankelijk te houden. Volwassenen betalen € 5 en kinderen € 2 (prijzen op 1 september 2020). En afhankelijk van het seizoen, het smeltwater en de andere weersomstandigheden is de Breitachklamm geopend. Over het algemeen kan je er vanuit gaan dat de kloof is geopend op de volgende momenten:

Openingstijden

Zomer: van 9:00 tot 17:30 (let op; toegang tot 17:00)
Winter: van 9:00 tot 16:30 (let op; toegang tot 16:00)

Tijdens de lente en herfst is de kloof enige tijd gesloten vanwege de hoeveelheid (smelt)water dat door de kloof komt. Check de actuele informatie op de website van de Breitachklamm. Over het algemeen is de kloof gesloten tussen midden maart en eind april en begin november tot en met midden december.

BergenEuropaOostenrijkTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.