Hike de pareltjes op De Lofoten

door

De toeristische trekpleister van Noord Noorwegen is de eilandengroep De Lofoten. Door de warme golfstroom is de gemiddelde temperatuur er in de zomer aangenaam. Dat, de prachtige natuur en pittoreske vissersdorpjes maken het een populaire vakantiebestemming. Hiken kan er overal. Ik zocht drie bijzondere hikes voor je uit.

De Lofoten #1: Djevelporten

Voor deze hike kan je geen hoogtevrees gebruiken! De Djevelporten, een steenformatie die twee bergen over een dal met elkaar verbindt, ligt op de berg de Fløya, net buiten het centrum van het dorpje Svolvaer. De hike bestaat voornamelijk uit klimmen, en best steil ook. Het eerste stuk is het pittigst en je hebt soms een touw nodig om omhoog te komen. Op een gegeven moment splitst de route zich. Rechts loopt de route naar de Svolvaergeita (alleen voor ervaren klimmers met eigen touw), links naar de top van Fløya. Als je de top aan je rechter hand kan zien, moet je de route naar links aanhouden om naar de Djevelporten te komen. Wij liepen verkeerd en bereikten eerst de top van Fløya (iets meer dan 600 meter). Helemaal niet zo erg, want we genoten er van een fantastisch uitzicht, om vervolgens een stukje terug te lopen naar de Djevelporten. Let wel op dat je voorzichtig op de ‘poort van de duivel’ klimt. Goede balans is een must, maar het fotomomentje is het wat mij betreft zeker waard!

De Lofoten #2: Kvalvika Beach

Ontelbaar veel strandjes heb ik gezien op de Lofoten, maar de meest bijzondere was toch wel Kvalvika Beach. De enige manier op bij dit strandje te komen, is door er naartoe te hiken. Meteen de reden waarom het een populaire plek is. Geen verkeersgeluiden of stadslichten, alleen het geluid van de oceaan en de wind. In minder dan een uur klim je over een berg naar het strand. In de ochtend komt op heldere dagen het zonlicht tussen de bergen door op het strand binnen, op bewolkte dagen hangen de wolken mysterieus laag tussen de bergen. De meest ultieme manier om van Kvalvika beach te genieten, is om een tent mee te nemen en er een nachtje te kamperen.

De Lofoten #3: Reinebringen

Het mooiste uitzicht over de Lofoten vind je op de top van de Reinebringen. De top ligt slechts op 448 meter hoogte, maar de klim er naartoe is steil en pittig. Mede door de regenval en het populaire karakter van de hike, is het pad dit jaar erg slecht en werd het ons zelfs ontraden om op de Reinebringen te hiken. Wij waren niet de enigen die zich hier toch aan waagden, en het uitzicht was het meer dan waard. Hemelsbreed kijk je uit op het epische panorama van de Reinefjorden. Ultiem genieten! Er wordt gewerkt aan een nieuw pad voor een veiligere klim waarmee de natuur gespaard blijft. Het zal in de toekomst dus makkelijker zijn om hier te hiken. De hike duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

Wil je nog meer hike tips voor Noord Noorwegen? Bekijk dit artikel over Vesterålen of deze tips voor Noord Lapland eens.

DagtochtEuropaNatuurgebiedenNoorwegenScandinaviëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.