Ontdek Noors Lapland in de zomer

door

Noors Lapland: het terrein van de rendieren en het Noorderlicht. De winter is er het hoogseizoen, maar in de zomer verdwijnt de sneeuw en kan je er geweldig hiken! De ongerepte natuur bestaat uit een melange van hooggebergte, diepe fjorden, kraakheldere meren, kleurrijke bloemenvelden, witte stranden en dichte bossen. In de zomer gaat de zon niet onder en is er dus 24 uur per dag licht! Het weer is er wel erg wisselvallig waardoor je wel een beetje geluk moet hebben om de bergtoppen op te kunnen hiken. Maar daar tegenover staat dat je daar dus ook ’s nachts voor op pad kunt gaan. In deze blog neem ik je mee naar twee hikes die vanuit Tromsø als uitvalsbasis goed te bereiken zijn.

Noors Lapland #1: Lyngen Alps

De Lyngen Alps is een alpine hooggebergte, gelegen tussen twee fjorden: het Ullsfjord en het Lyngenfjord. Op zonnige dagen kijk je uit op meerdere gletsjers en kan je er ook op hiken. Wij waren er op een dag dat het niet zo zonnig was en deden een daghike vanuit Furuflaten. We volgden een goed gemarkeerd pad van ca 5 km, dat door een dal langs een rivier af loopt tot het uitzichtpunt. Je loopt een nagenoeg geheel vlakke route die grotendeels door de bossen gaat en eindigt bij een privé hut. Hier heb je – op zonnige dagen – uitzicht op drie gletsjers. Deze blijven voor mij helaas voorlopig nog een mysterie. Net voor de hut is er een houten brug over de rivier, zodat je op de terugweg aan de andere kant van de rivier kunt hiken. Deze hike is voor iedereen toegankelijk en duurt ongeveer 3 a 4 uur.

Noors Lapland #2: Brosmetinden

Op het schiereiland Kvaløya ligt de 525 meter hoge Brosmetinden. De hike naar de top van de berg is makkelijk en het uitzicht wat je ervoor terugkrijgt is briljant! Als je met de auto naar de Brosmetinden rijdt, kom je langs het Grøtfjord en is de kans aanwezig dat je daar rendieren spot! Op de parkeerplaats aangekomen, kan je de top van de berg al bijna zien. De route is goed aangegeven en is ongeveer 4 kilometer heen en (dezelfde weg) terug. Bijna direct vanaf het begin van de hike heb je uitzicht op de oceaan en de omliggende eilanden. En dit wordt alleen maar mooier naarmate je hoger op de berg komt, met als hoogtepunt letterlijk de top! Je hebt dan 360 graden uitzicht over het hooggebergte, en ontelbaar kleine eilandjes in de oceaan. Afhankelijk van het aantal fotomomenten, duurt de tocht ongeveer twee uur.

DagtochtEuropaNatuurgebiedenNoorwegenScandinaviëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.