Bewandel de Koninginneroute op het woeste Vesterålen

door

De Vesterålen eilandengroep, bekend als het ‘koninkrijk van de walvis’, maar hierbij ook van de toffe hikes! Het contrast van idyllische witte strandjes met ruige, steile bergtoppen kan niet groter. Om je op weg te helpen, neem ik je weer mee op twee sublieme hikes.

Wil je meer hikes maken in Noorwegen? Noors Lapland is een grote aanrader. Bekijk dit artikel eens en laat je inspireren.

Vesterålen #1: Måtind

Er zijn meerdere trails die naar de top van de Måtind leiden, maar de meest bekende is de Coastal Trail vanaf het dorpje Bleik. De trail is ongeveer 9 km lang en begint bij de parkeerplaats bij Baugtua. De eerste kilometers loop je over het strand, waarna je een stukje door de bossen langs meertjes wandelt en vervolgens omhoog klimt over losliggende stenen en steile heuvels richting de top. Goede wandelschoenen zijn hier zeker een must! En in tegenstelling tot de meeste hikes, is deze route niet altijd goed aangegeven; opletten dus! De top van de Måtind ligt op 404 meter hoogte, maar door de pittige klim lijkt dit een stuk hoger. Onderweg kom je langs jachtputten daterend uit het stenen tijdperk. Op de top van de Måtind heb je goed uitzicht op het eilandje Bleiksǿya, waar zich een van de grootste kolonies van puffins bevindt. Je kan ervoor kiezen om de route voort te zetten richting Stave, of terug te keren naar Bleik via de kustlijn of dezelfde route terug. Wij namen dezelfde route terug en genoten dubbel van het uitzicht. De route duurde in totaal ongeveer 4 a 5 uur.

Vesterålen #2: Dronningruta

De Dronningruta oftewel Koninginneroute (vernoemd naar de Noorse Koningin Sonja die deze hike in 1994 liep) is de meest populaire hike op de Vesterålen, en ik snap helemaal waarom! Het is een trail van 15 km die je als een lus kan hiken van het dorpje Stø naar Nyskund, of andersom. Je bent ongeveer 5 tot 8 uur onderweg en het hoogste punt ligt op 448 meter. Wij begonnen bij Stø met de route langs de kustlijn, dit stuk is heel makkelijk en vlak. De route is goed gemarkeerd en verdwalen is echt niet mogelijk. Na ongeveer 4km begint de eerste klim omhoog, even schiet je hartslag omhoog maar het uitzicht wordt helemaal te gek en wij namen dan ook uitgebreid te tijd om steeds kort te pauzeren en foto’s te maken. Het tweede deel van de route loopt als een lus over de bergpas terug naar Stø, met steeds uitzicht over prachtige meren en bossen, en eilanden in de oceaan en de strakke kust. Als je de middernachtzon wilt zien, is Stø daar de uitgelezen plek voor, zowel hoger gelegen op de bergpas of beneden bij de parkeerplaats heb je prachtig uitzicht.

DagtochtEuropaNoorwegenScandinaviëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.