Zweetvoeten, zo ontstaan ze en kom je er vanaf

door

Als je last hebt van zweetvoeten is dat erg vervelend. Je omgeving heeft er het meest last van als je je schoenen en sokken uittrekt, want dat kan behoorlijk stinken. Maar ook zelf heb je last van zweetvoeten. Bijvoorbeeld doordat je de hele dag koude voeten hebt. Als je een fanatiek wandelaar bent, kunnen zweetvoeten vervelende klachten veroorzaken, zoals schimmels, huidklachten en blaren. Iedereen die weleens heeft gekeken naar beelden van de Nijmeegse vierdaagse kan zich de befaamde prikposten wel voor ogen halen. Er zijn diverse manieren om de overlast door zweetvoeten te verminderen. We bespreken er een paar.

Bacteriën veroorzaken de stank van zweetvoeten

Het meest vervelende voor de omgeving is dat zweetvoeten een enorme stank kunnen verspreiden. Dat komt niet door het zweet. Als je natte voeten krijgt van het zweten is dat vocht op zich geurloos. Dat zweet is echter voeding voor bacteriën, die het omzetten in boterzuur. En dat is wat je ruikt als iemand last heeft van zweetvoeten. De beste manier om te voorkomen dat jij last krijgt van zweetvoeten tijdens het wandelen, is maatregelen nemen waarmee je je voeten zo goed mogelijk droog en schoon houdt. Dat kan op een aantal manieren.

zweetvoeten

Wat te doen tegen zweetvoeten? Werken aan droge voeten!

De beste manier om je voeten droog te houden is te zorgen voor sokken van materialen die vocht opnemen. Er zijn allerlei producten verkrijgbaar die daarvoor kunnen zorgen. Zoals sokken met katoen. Katoen neemt vocht op en leidt het naar de buitenkant van de sok, waar het kan verdampen. Er bestaan uiteraard speciale wandelsokken, die zijn voorzien van voorzieningen om de warmte van je voeten weg te leiden. Het effect daarvan is dat je minder snel last krijgt van zweetvoeten. Niet elke sok werkt voor iedereen even goed. Soms kan het materiaal van de sokken juist zweetvoeten veroorzaken. Probeer dus goed uit wat voor jou het beste werkt. Voor de een is dat katoen, voor de ander wol of een synthetisch materiaal. Zorg er vervolgens ook voor dat je de producten, zoals wol, goed wast.

Wandelschoenen met ventilatie tegen zweetvoeten

De schoenen die je draagt tijdens het wandelen kunnen ook enorm helpen om zweetvoeten tegen te gaan. Kies voor schoenen die goed ventileren en van een materiaal zijn gemaakt dat verkoelend werkt. Van leer is bekend dat het zweetvoeten tegengaat. Ook sommige soorten inlegzooltjes kunnen goed helpen om warme voeten tegen te gaan. Het is belangrijk om je schoenen goed te onderhouden en na een wandeling goed droogt. Want als je aan een wandeling begint met vochtige schoenen, is het bijna niet te voorkomen dat je uiteindelijk met natte voeten rondloopt.

Schone voeten en sokken

De oorzaak van stank door zweet wordt veroorzaakt door bacteriën. Om die te verwijderen is het van belang om je voeten elke dag met zeep te wassen en ze vervolgens goed te laten drogen. Ook de sokken moeten na elke wandeling goed worden gewassen. Om de bacteriën te verwijderen is het nodig om de sokken op een hoge temperatuur te wassen. Als je dat niet doet blijven ze in de sokken zitten en dan heb je bij vochtige voeten meteen weer last van die irritante geur. Zorg ervoor dat de sokken na het wassen goed kunnen drogen. Maar pas ook op, want wol op een te hoge temperatuur wassen is ook geen goed idee.

Droge wandelschoenen

Net zoals dat schone sokken belangrijk zijn, moeten ook de wandelschoenen worden gereinigd. Dat is wat minder gemakkelijk, want de meeste schoenen kun je niet op een hoge temperatuur wassen. Je kunt wel voorkomen dat er bacteriën ontstaan. Dat doe je door de schoenen niet te lang achter elkaar te dragen. Ideaal is het als je tijdens een lange wandeltocht de mogelijkheid hebt om van schoenen te wisselen. Laat de schoenen na het wandelen altijd goed opdrogen door ze rechtop te zetten. Ben je op een meerdaagse hike? Dan kan je zo je schoenen drogen in de wildernis.

Zweetvoeten sokken tegen teken

Middeltjes tegen zweetvoeten

Een goed middel dat helpt om je voeten droog te houden is talk- of magnesiumpoeder. Strooi dat voor een wandeltocht over je voeten en wrijf het overal omheen. Een deo-poeder werkt op dezelfde manier. Het verschil met talkpoeder is dat een deo-poeder vaak wat lekkerder ruikt. Daardoor wordt de geur van de bacteriën gemaskeerd als je na verloop van tijd toch zweetvoeten krijgt. Je hebt ook minder last van zweetvoeten als je regelmatig een voetbad neemt. Er zijn allerlei producten verkrijgbaar die je aan een voetbad kunt toevoegen om zweetvoeten tegen te gaan. Probeer ze gewoon uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Zweetvoeten is een vervelende aandoening waar vooral je omgeving last van heeft. De voeten schoon en droog houden, vermijden dat je erg warme voeten krijgt, elke dag schone sokken dragen en wandelschoenen gebruiken die goed ventileren helpt gegarandeerd. Als je andere dingen wilt proberen is het internet een goede bron van informatie. Je vindt er de gekste dingen die een remedie zouden zijn tegen zweetvoeten. Als er een methode bij staat die je aanspreekt kun je het uitproberen. Maar wees niet teleurgesteld als het niet helpt.

Zweetvoeten voorkomen tijdens het wandelen

Om te voorkomen dat je tijdens lange wandeltochten last krijgt van zweetvoeten is het van belang dat je de wandelschoenen en vooral de sokken goed schoon houdt. Dan zitten er weinig bacteriën in en zal er hoegenaamd geen stank ontstaan. Alle bovengenoemde trucs, zoals voetenbaden en talk werken soms ook uitstekend. Een goede tip van fanatieke wandelaars is een aantal paar schone sokken mee te nemen. Je kunt dan tijdens de wandeling een paar keer schone sokken aantrekken. Het zou helemaal mooi zijn als je halverwege de wandeltocht van schoenen zou kunnen wisselen. Maar dat is vaak lastig, want voor schoenen heb je geen plek in de bagage. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de sokken te wisselen ná een wandeling.

zweetvoeten
GezondheidTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.