Wol wassen; zo onderhoud je jouw wollen base-layers en kleding

door

Wol heb je in alle soorten en maten. Van een hele dikke kriebelige trui, tot flinterdunne merino wollen handschoenen. Vaak zien we dat merino wol als base-layer wordt gebruikt en een dikkere wollen trui goede zaken doet als warmhouder in de koudere perioden. Een van de grootste voordelen van wol is dat het een erg grote geur- en vuil afstotende werking heeft en dat betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen. Even luchten of net buiten de douche ophangen doet vaak al wonderen. Toch is met enige regelmaat jouw wollen kleding wassen wel echt verstandig.

Wollen kleding merinowol

Het wassen van wol hoeft niet moeilijk te zijn

Bij veel mensen komt de angst om de hoek komt kijken bij alleen al het horen van wol wassen. Doemscenario’s komen voorbij geschoten, waarbij de lievelingstrui ineens maatje kind is geworden. Maar wees niet bang, met deze wol wasvoorschriften redden we je uit jouw wollen was nachtmerrie. Belangrijk is om allereerst de wasvoorschriften in de kleding te bekijken. Het kan zelfs zijn dat je jouw wollen kleding eigenlijk helemaal niet mag wassen.

Wollen base-layers

Zodra je jouw kledinglabels en wasvoorschriften hebt gecheckt, weet je dus meteen van welk materiaal jouw kleding is gemaakt en hoe je die moet onderhouden en wassen. Synthetische kleding vraagt namelijk om een andere behandeling dan bijvoorbeeld katoenen- of wollen kleding. Overigens is er tussen wollen kleding dus ook een verschil in base-layers en bijvoorbeeld een wollen trui. Ook wij zweren bij (merino)wollen base-layers. Ze houden je heerlijk op temperatuur, voeren vocht uitstekend af én gaan minder snel stinken. Toch wil je na een intensieve hike of andere outdooractiviteit jouw wollen base-layer even goed wassen. En dat allemaal om ze de volgende keer weer fris en fruitig te hebben, maar ook om de eigenschappen te behouden.

Een spoedcursusje over wollen kleding

Wol is een natuurlijke vezel en heeft daarom waanzinnige eigenschappen. Het voert zweet snel van jouw lichaam en houd je daardoor comfortabel en droog. Een groot bijkomend voordeel is dat merino wol ook een natuurlijke antibacteriële eigenschap heeft, dat ervoor zorgt dat het minder gaat stinken. En daardoor hoef jij de merino wollen kleding minder vaak te wassen. Als je toch gaat wassen, doe dat dan op lage temperaturen zodat de stof niet gaat krimpen. Daarnaast was je jouw (merino) wollen kleding niet met standaard wasmiddel en wasverzachter. Deze middelen doen de eigenschappen van wol namelijk teniet, waardoor jouw merino wollen kleding juist vocht gaan vasthouding in plaats van afvoeren.

Kleding van wol wassen wollen

Wolwasmiddel

Heb je jouw label gecheckt en wil je jouw wol wassen, zorg dan dus voor het perfecte wolwasmiddel. Nikwax Wool Wash is het perfecte wolwasmiddel om jouw wollen kleding weer als nieuw te maken. Nikwax Wool Wash is geheel op waterbasis en bevat geen enzymen. Enzymen zitten vaak in normaal wasmiddel en kunnen ervoor zorgen dat jouw wolvezels worden aangetast. Is het een kleine vlek, zorg er dan voor dat je gewoon de vlek wast. Dat is een stuk duurzamer én beter voor jouw kleding.

Nikwax Wool Wash

De naam Nikwax Wool Wash spreekt natuurlijk voor zich. Wol wassen met dit wolwasmiddel is een eitje. Jij zorgt voor de juiste temperatuur van de wasmachine en dit wolwasmiddel doet de rest. Nikwax Wool Wash zorgt overigens naast het wassen van wol ook voor het onderhouden van wollen kleding. Dankzij de unieke samenstelling zorgt Nikwax Wool Wash voor het behoud van de natuurlijke eigenschappen van wol. Zo blijft de vochtafvoerende werking behouden, zal jouw wol goed blijven ademen en wordt het zweet altijd nog even goed verspreidt. Daarnaast wast Nikwax Wool Wash natuurlijk de ingetrokken geurtjes uit wollen kleding en houdt het de kleding heerlijk zacht en comfortabel.

Gaten in wollen kleding

Doordat wollen kleding van een natuurlijk materiaal is gemaakt, is het noodzaak dat je het goed behandeld. Een standaard wasmiddel is vaak te agressief. Zoals we eerder omschreven bevat een standaard wasmiddel vaak enzymen die de wolvezels aantasten. Dit komt namelijk doordat wol is opgebouwd uit natuurlijke stoffen en eiwitten. Een standaard wasmiddel breekt deze natuurlijke stoffen, aminozuren, eiwitten en het wolvet af. Uiteindelijk kan dit zelfs resulteren in droger aanvoelende kleding én zelfs gaten in jouw wollen kleding maken.

Wol wassen doe je in deze stappen

Wol wassen is uiteindelijk redelijk eenvoudig, zolang je de wasvoorschriften naleeft en het juiste wolwasmiddel hebt. Dus, schud de Nikwax Wool Wash even goed voor gebruik. Lees de wasvoorschriften in jouw wollen kleding en plaats het in de wasmachine. Zorg ervoor dat jouw wasmiddelbakje goed schoon is en doe er de Nikwax Wool Wash in. Zet de wasmachine op de juiste temperatuur en het programma. Droog vervolgens de wollen kleding op de aangeraden manier. En dat is nooit door te centrifugeren of in de droger. Easy does it.

Wol wassen wollen kleding Fjallraven
KledingOnderhoud & reparatieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.