Zes verrassende hikes in Duitsland

door

Nederland is natuurlijk een prachtig wandelland. Voor iets meer avontuur gaan de zuidelijke provincies vaak richting België om daar onder andere de Ardennen te ontdekken en enkele hoogtemeters te maken. Uiteraard kan je ook naar de oosterburen toe. Je zal er misschien niet meteen aan denken, zoals je dat bij Oostenrijk, Zwitserland en Scandinavische landen wel doet, maar ook Duitsland heeft prachtige gebieden. Maak kennis met zes verrassende hikes in Duitsland.

Wandelroute E5

Echte wandelaars zullen bij het horen van de E5 wandelroute meteen op het puntje van de stoel zitten. De E5 wandelroute is met ruim 3200 kilometer een van de langste Europese wandelroutes. De aaneengesloten wandelroute loopt van de Frans Bretonse (Bretagne) kust naar de Italiaanse Adriatische zee. Met deze wandelroute loop je via Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk naar Italië. Je kan de route natuurlijk helemaal lopen, maar je kan hem ook opknippen in verschillende etappes. Mocht je het Duitse stuk willen lopen, dan moet je naar de Zuid-Beierse Allgäuer Alpen. Je loopt dwars door de prachtige Noordelijke kalkalpen. Uiteraard heb je de keuze uit diverse dagtochten of meerdaagse tochten met overnachtingen in berghutten. Ben je geen wandelexpert? Geen probleem, er zijn namelijk ook routes voor beginners.

Hikes-in-Duitsland-1

Malerweg

Een van de mooiste hikes in Europa! In Duitsland hoor ik je zeggen, maar inderdaad de Malerweg is zelfs verkozen tot een van de mooiste hikes in Duitsland. De Malerweg heet in de volksmond ook wel de schildersroute en brengt je op de mooiste plekken van het Saksisch Zwitserland. Nooit van Saksisch Zwitserland gehoord? Dat ligt tussen de Tsjechische grens en Dresden. Tijdens de Malerweg maak je kennis met de rivier de Elbe, grootse tafelbergen, ruige ravijnen en rotspartijen. Deze diversiteit is heel uitdagend en brengt je van flinke beklimmingen naar diepe afdalingen. De route moet je zeker niet te licht inschatten. Maak je klaar voor prachtige dorpjes, 112 kilometer lopen (of delen ervan), veel trappen en ladders.

Goethe’s Pad

Goethe’s pad is geen onbekende naam in Duitsland, er zijn er namelijk verschillende. Schijnbaar was de Duitse wetenschapper Johann Wolfgang von Goethe al een fervent hiker in zijn jaren. Hiken bracht hem op geniale ideeën en literaire werken. Misschien brengt het Goethe pad in het Nationale Park Harz jou ook wel op nieuwe ideeën. Tijdens de wandeling van ruim 8 kilometer beklim je de hoogste berg van Midden-Noord-Duitsland. Met een hoogte van 1141 meter maak je kennis met prachtige uitzichten. Daarnaast loop je ook langs prachtige natuur en mooie bosmeertjes.

Rennsteig

Hou je van flinke rotspartijen en kloven? Dan is de historische Rennsteig de perfecte wandeling voor jou. Het richelpad door het Thüringer Woud is 170 kilometer lang pad dat de toppen met elkaar verbindt. De Rennsteig is eveneens de historische grens tussen Midden- en Noord-Duitsland. De 170 kilometer is in zijn geheel te lopen, maar kan je uiteraard ook in diverse etappes doen. Tijdens deze wandeling zie je ontzettend veel variatie in natuur, met als hoogtepunt de 3 kilometer lange Drachenschlucht (drakenkloof).

Grünes Band

De Grünes Band is een echte ‘oorlog’wandeling. De route van bijna 1400 kilometer is de groene grens tussen voormalig Oost- en West-Duitsland. Uiteraard kan je de gehele route lopen vanaf de Oostzee in Mecklenburg-Vorpommern tot het Vogtland. Mocht je een kleiner gedeelte willen lopen, dan adviseren we het stuk in Harz. Je ziet hier veel historie en zie je ongeveer 100 kilometer van de oorspronkelijke Oost- en West-Duitse grens.

Schluchtensteig

Nog nooit in het Zwarte Woud geweest? Dan is de Schluchtensteigroute echt iets voor jou. Deze wandelroute neemt je dwars door het Zwarte Woud en brengt je van kloof naar kloof. Het Zwarte Woud zorgt voor prachtige oudachtige natuur die je in Nederland niet snel tegen komt. Je maakt kennis met dichte bossen, wilde dieren, kloven en rivieren. De wandelroute duurt in totaal drie dagen, maar uiteraard kan je ook hier losse etappes lopen.

Uiteraard zijn er nog veel meer hikes in Duitsland. Zo is de Eifel op ‘steenworp’ afstand van Nederland en de perfecte plek voor prachtige natuurreizen. Of wat dacht je van het unieke midden-gebergte in de Schwäbische Alb?

DuitslandEuropaLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.