Een verborgen avontuur in de Ardennen

door

Weet je wat ik zo gaaf vind aan de Ardennen? Het ademt een heerlijk buitenlands gevoel en tegelijkertijd is het zo dichtbij. Op een kleine twee uur rijden van de Nederlandse grens sta je midden in al het prachtige groen dat buurland België te bieden heeft. Grote en kleine rivieren, beekjes, rotsen, heuvels en tal van verstopte paadjes maken de Ardennen tot een feest om te hiken. Er zijn dan ook meer dan genoeg routes om te kiezen. Maar wil je echt een toffe hike doen? Met geheime paadjes en (bijna) geen andere mensen om je heen? Ga op avontuur in de Ardennen met deze verstopte hike tussen Bomal en Sy.

Langs oevers en grotten

Wij startten onze hike in Bomal. Op een zondagochtend. Een hele belevenis, want dan is het markt in het dorp. Mensen van heinde en verre komen eropaf. Toch laat je al snel de gezelligheid achter je, want er wacht nog zoveel moois. Ondanks dat in deze omgeving de Ourthe een centrale rol speelt, volg je eerst een gedeelte van de Aisne. Een rivier die zich in Bomal vertakt van de Ourthe. Kort langs de oever van de rivier baan je een pad naar de eerste grot om vervolgens een flinke klim omhoog te maken totdat je bij een prachtig uitzichtpunt over de vallei komt.

Spoorzoeken voor volwassenen

Klinkt al interessant, toch?! Wacht maar, er komt nog veel meer tofs. De route bestaat namelijk voor een groot deel uit beschrijvingen zoals: “Net voor het pad begint te dalen, kijk je uit naar een minder gebruikt pad aan de rechterkant. Dat neem je. Het is minder gebruikt en volgt de rotskam. Even moet je afklimmen over de rotsen en dan daalt het pad steil door het bos naar een brede dwarsweg. Aan de overkant van de weg kom je bij een grot”. Af en toe is het dus goed zoeken geblazen naar het juiste pad en afgronden worden niet geschuwd. Het voelt een beetje als avontuurlijk spoorzoeken voor volwassen. Toch loop je ook deels door weidse velden (letterlijk! Zelfs met koeien erin) en door uitgestorven dorpjes. Een aangename afwisseling met het geklauter over en naar de rotsen en grotten.

Het hele of het halve werk

Het handige aan deze avontuurlijke hike is dat je een volledige ronde kunt maken. Dat is ongeveer 20 kilometer. Qua afstand normaal gesproken prima te doen in een dag, maar vergis je niet in de heuvels. Door het vele klimmen en dalen ben je al snel zeven/acht uur onderweg. Wat je ook kunt doen, is starten in Bomal en eindigen in Sy. Er rijdt namelijk een trein tussen beide dorpen, waardoor je makkelijk weer bij je beginpunt kunt komen.

Wil je deze prachtige tocht bij Sy maken? Download dan HIER de route in PDF.

ArdennenBelgiëDagtochtEuropaNationale parkenTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.