Credits: Ron Szalata, Unsplash

Dit is de winnaar + longlist van wandelroutes van het jaar 2024 in de Benelux

door

Wandelroutes in de Benelux zijn enorm gevarieerd. Zo kun je wandelen langs de kust en door de groene polders van Nederland, terwijl je in België en Luxemburg kunt wandelen door dichte bossen en over glooiende heuvels. De mooiste wandelroutes selecteren voor 2024 is dus nog niet zo makkelijk. Gelukkig is er hulp, want ieder jaar kiest de Fiets en Wandelbeurs de mooiste wandelroute van de Benelux. Daarvoor worden in eerste instantie 10 routes geselecteerd op de longlist. Tijdens de beurs wordt de winnaar bekendgemaakt. Hieronder presenteren wij jou dé wandelroute van het jaar 2024 en de overige 9 genomineerden.

And the winner is…

Ieder jaar kiest een panel bestaande uit een ervaren vakjury de beste wandelroute van Nederland, België en Luxemburg. Om tot een winnaar te komen test een vakkundige vakjury ieder jaar veelbelovende nieuwe of recent gewijzigde wandelroutes in de Benelux. Tijdens het wandelen van deze routes let de jury op zaken zoals de ondergrond waarop je loopt en het landschap. Ook komen praktische zaken aan bod. Hoe is de route bijvoorbeeld bewegwijzerd? En hoe zit het bijvoorbeeld met mogelijk verkeershinder?

De winnaar van de verkiezing, die op 2 maart op de Fiets en Wandelbeurs in Gent werd gekozen, mag zich een jaar lang de beste wandelroute van de Benelux noemen. Dit jaar is dat…

Venntrilogie, Wandelroute van het jaar 2024

De Venntrilogie verbindt enkele van de mooiste landschappen van Oost-België met elkaar. In totaal bestaat de Venntrilogie uit zes etappes en loop je onder andere door de natuurlandschappen van de Venen. De route begint bij het Drielandenpunt in Vaals en eindigt in Bütgenbach, in het Duitstalige gedeelte van België.

Uit eigen ervaring kunnen we beamen dat dit werkelijk een parel van een wandelroute is. Je leest hier meer onze ervaringen op de Venntrilogie.

Routebordje op de Venntrilogie

De longlist: de beste wandelroutes van de Benelux in 2024

De Venntrilogie laat na de verkiezingen 9 andere genomineerden achter zich. Stuk voor stuk ook prachtige wandelroutes, die allemaal hun eigen charme hebben. Hieronder vind je de negen andere kandidaten die geselecteerd zijn voor deze verkiezing.

Credits: Thomas Bormans, Unsplash

1. Oude Hollandse Waterlinie

De oude Hollandse Waterlinie neemt je mee de geschiedenis in. Deze wandelroute, die terecht op de longlist van beste wandelroutes van de Benelux staat, bestaat uit 11 etappes. De route neemt je mee langs de oude verdedigingswerken van het land. Langs kloosters en kastelen en door typisch Nederlandse landschappen leer je hoe Nederland het water inzette om zich te verdedigen. Terwijl je wandelt, kun je genieten van het weidse en typisch Nederlandse landschap. Wordt dit misschien de wandelroute van het jaar in 2024?

2. Wandelnetwerk Scheldevallei Oost

Rondom de Schelde, één van de grootste rivieren van België, ligt een gloednieuw wandelnetwerk op je te wachten. Dit nieuwe netwerk, die 200 kilometer lang is, laat je kennismaken met Oost-Vlaanderen en het Scheldeland. Tijdens de route kom je bekende plaatsen tegen en loop je onder andere door het Buggenhoutbos. Ook de Beneden-Dendervallei en Dendermonde, bekend om zijn groene zand, zijn meer dan moeite waard.

3. Rondje Limburg

Tsja, een rondje Limburg klinkt eenvoudig, maar dat is het natuurlijk niet. Deze nieuwe wandel-lus doorkruist namelijk de gehele provincie en loopt een enkele keer zelfs over Belgisch grondgebied. Neem dus vooral de tijd als je besluit een rondje Limburg te gaan doen. Natuurlijk kun je ook gewoon een enkele etappe lopen. Het rondje Limburg is niet bewegwijzerd maar is wel beschikbaar als GPX-track. Ook kun je Komoot en Strava gebruiken voor navigatie.

Een rondje Limburg staat op de longlist van beste wandelroutes in de Benelux 2024
Credits: Max Payload, Unsplash

4. Bonifatiusroute

Deze wandelroute loopt van Dorestad naar Dokkum en is geselecteerd als één van de mooiste wandelroutes van de Benelux. Misschien gaat er niet meteen een belletje rinkelen bij het horen van deze beide plaatsen. Deze wandelroute beslaat echter 335 kilometer en loopt van Utrecht naar Friesland. De Bonfitatiusroute is een modern pelgrimspad. Je wandelt deze route vooral voor je plezier, maar loopt wel naar Dokkum, wat ooit een bedevaartsoord was. Tijdens de route doorkruis je naast de provincies Utrecht en Friesland ook de jongste provincie van het land. In Flevoland loop je door een aantal mooie gebieden, waaronder de Oostervaarderseplassen.

5. Ons kloosterpad

De mooiste wandelroutes van de Benelux voeren ons naar de provincie Noord-Brabant. Hier vind je namelijk 13 thematische rondwandelingen die allemaal beginnen of eindigen bij een oud klooster. Deze routes zijn gebaseerd op de langeafstandsroute Ons Kloosterpad. Alle routes maken gebruik van het bestaande knooppuntennetwerk. Daardoor kun je de routes gemakkelijk volgen. Wie graag meer wil weten over kloosters, en gemoedelijk wil wandelen, zit bij deze rondwandelingen helemaal op de juiste plaats.

6. GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes

De provincie Luik staat bekend om zijn enorme veelzijdigheid. De GRP 573, die door deze provincie loopt, biedt je een inkijkje in al het moois dat deze provincie te bieden heeft. Op deze 140 kilometer lange trail, die voor een groot gedeelte is vernieuwd, loop je onder andere door de Hoge Venen. Ook loop je door de wilde valleien van de Hoëgne, de Helle en de Weser. De route is volledig bewegwijzerd in beide richtingen.

7. Oude Bondswandeling van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk

Wie aan een boswandeling denkt, denkt al gauw aan een klein ommetje door het bos. De boswandeling van Arnhem naar Winterswijk is echter 240 kilometer lang en is geselecteerd als één van de mooiste wandelroutes in de Benelux. En dat is niet heel vreemd: op deze route loop je namelijk door prachtige heidegebieden en de IJsselvallei. Ook wandel je door de Achterhoek, waar je mooie boerderijen, bossen en akkerlanden tegenkomt. De route is niet bewegwijzerd, maar wel te volgen vie een wandelboekje. Wie dit boekje aanschaft, krijgt ook een gps-track zodat je de route op je telefoon kunt zetten.

8. GRP1666 Grande Dérive (le Tour de Charleroi)

De GRP1666 verwijst naar het stichtingsjaar van de stad Charleroi. Deze stad, gelegen in het Belgische Wallonië, vormt dan ook het kloppend hart van deze 54 kilometer lange wandelroute. In een lus loop je om de stad heen. De route loopt afwisselend door de bossen en natuurreservaten die de stad omringen. Ook loop je langs mooie boerderijen en stille steegjes. De route is verder compleet bewegwijzerd, maar je kunt de route ook volgen door een kaart op je telefoon te downloaden.

9. Het Scholtenpad

Het Scholtenpad is een bestaand wandelpad, maar door een update is behoort deze route nu ook tot de beste wandelroutes van de Benelux. Ook hier loop je door het prachtige coulisselandschap van de Nederlandse Achterhoek. De hoofdroute is ruim 100 kilometer lang, maar je kunt deze wandelroute ook opdelen in dagtochten van 17 tot 23 kilometer. De route is bewegwijzerd in beide richtingen en er is een wandelgids verkrijgbaar. Zo zul je op deze wandelroute niet snel verdwalen.

Ons Kloosterpad
BelgiëEuropaLangeafstandswandelingLuxemburgNederlandNieuwsTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

10 reacties. Reactie plaatsen

 • Leuk!

  Beantwoorden
 • De enige route die in de top 25 van Europese wandelroutes staat is de National Park Trail, tevens de nr 1 route van België. Hoe kan het dat deze niet in deze lijst staat?

  Beantwoorden
  • Hoi Kevin, er zijn natuurlijk nog veel meer prachtige wandelroutes en vele verschillende lijstjes die allemaal andere wandelroutes selecteren. In dit geval gaat het om de wandelroutes die dit jaar door het jurypanel van de Fiets- en Wandelbeurs zijn geselecteerd voor wandelroute van het jaar. Zoals in de tekst beschreven staat, wordt er gekeken naar het volgende: “Om tot een winnaar te komen test een vakkundige vakjury ieder jaar veelbelovende nieuwe of recent gewijzigde wandelroutes in de Benelux. Tijdens het wandelen van deze routes let de jury op zaken zoals de ondergrond waarop je loopt en het landschap. Ook komen praktische zaken aan bod. Hoe is de route bijvoorbeeld bewegwijzerd? En hoe zit het bijvoorbeeld met mogelijk verkeershinder?” Neemt natuurlijk niet weg dat de National Park Trail ook een geweldige trail is.

   Beantwoorden
 • Ik ben zeer geinspireerd door je prachtige omschrijvingen van de routes.

  Beantwoorden
 • Roberto antonio Kapteijn
  10 januari 2024 09:20

  leuk

  Beantwoorden
 • Patrick Haemelinck
  10 januari 2024 10:51

  Interessant voor een, geoefend, wandelaar als ik.

  Beantwoorden
 • Op zoek naar n leuk verjaardagscadeau heb ik dat hiermee gevonden! Een meerdaagse wandeling met overnachtingen😊

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.