Ons Kloosterpad brengt bezinning en bezieling

door

Iets dat velen van ons waarschijnlijk niet weten, is dat Brabant het jaar 2021 heeft uitgeroepen tot Kloosterjaar. Om kennis te maken met de overeenkomsten en verschillen van de vele kloosters die Brabant rijk is, is een complete wandelroute samengesteld; genaamd Ons Kloosterpad. Omdat wij wel nieuwsgierig worden van zo’n nieuw pad en een stukje diepgang, besloten we tijdens ons weekend in het oosten van Brabant een etappe te lopen. Een etappe waarin we Brabant en onze geschiedenis weer een beetje beter leerden kennen.

Ons Kloosterpad
Nepomuk Kapel en de Protestantse Kerk

Ons Kloosterpad

Ons Kloosterpad is een route van in totaal 330 kilometer aan aaneengesloten wandelpaden in Midden- en Oost-Brabant. Natuurlijk loop je dat niet in een dag. Daarom is de route onderverdeeld in 15 etappes, die variëren tussen de 16,5 en 28 kilometer aan lengte. Je loopt daarbij van klooster tot klooster. Je kunt ervoor kiezen om steeds een etappe te lopen, maar je kunt ook overnachten in enkele van de kloosters. Op die manier kun je sommige etappes aan elkaar knopen en nog dieper het kloosterleven in duiken. Je kunt overigens een Bindboek bestellen met daarin de hele wandelroute (etappes los uit te nemen), inspiratie, verhalen en ruimte voor notities.

Ons Kloosterpad
Maria Ten Hemelopneming kerk van bovenaf

Etappe 6

Op een mooie, maar druilerige dag in juli liepen wij etappe 6 van Ons Kloosterpad. Het startpunt van de route was bij Klooster Sint Agatha en het eindpunt bij het Karmelklooster in Boxmeer. Onderweg kwamen we ook nog langs de voormalige kloosters Mariahof en de Weijer en Weijerpark. Een gevarieerde route die te volgen is via het Brabantse wandelknooppuntnetwerk. Het enige dat je nodig hebt, zijn dus goede schoenen en de betreffende nummers in de juiste volgorde.

Ons Kloosterpad
Het begin van etappe 6 van Ons Kloosterpad

Soberheid en bezinning

Een weekendje in het oosten van Brabant leent zich perfect voor het combineren van meerdere outdoor activiteiten. Zo gingen wij op dag één fietsen tussen vestingstadjes en natuurgebied Herperduin. Na een goede overnachting in Ravenstein, volgden we op dag twee de Maas stroomopwaarts naar het zuiden. Die Maas was net wat gezakt na de heftige regenval in Duitsland, België en Limburg van eerder die maand. De kracht van dat natuurgeweld liet ook zeker in Brabant zijn indrukken na. Samen met het regenachtige weer, maakte het een dag van bezinning en soberheid. Een sfeer die past bij het kloosterleven.

Het oudste klooster van Nederland

Bijna aangekomen bij het dorp Sint Agatha zien we ons startpunt al liggen: het klooster met de gelijknamige naam, Sint Agatha. Niet zomaar een Brabants klooster, want we komen erachter dat dit het oudste klooster van Nederland is. Sinds 1371 wordt het klooster al bewoond door Kruisheren. De snelle rekenaars onder ons hebben wellicht al door dat het klooster in 2021 dus zijn 650-jarig jubileum viert. Reden genoeg om even extra stil te staan bij deze bijzondere plek voordat de wandeling begint.

Ons Kloosterpad
Klooster Sint Agatha

Langs de oever van de Maas

Nog onder de indruk van het klooster starten we onze wandeling. We kunnen prima even tot bezinning overgaan, want de route is het eerste deel makkelijk te volgen. De eerste kilometers volgen we namelijk het pad langs de Maas. De rivier is één van de krachtige levensaders van Nederland en heeft op ons altijd een rustgevende werking. Het is niet voor niets dat we in onze woonplaats, Den Bosch, ook regelmatig op de paden langs de oevers van de rivier te vinden zijn. Ook hier in het land van Cuijk is het prettig wandelen en dus genieten we volop.

De krachtige rivier de Maas

Genieten in het Brabantse land

We lopen hier overigens helemaal aan de rand van Brabant. Aan de andere kant van het water is het namelijk Limburg dat de trom slaat. Tijd om die provincie de rug toe te keren en ons verder onder te dompelen in het Brabantse land. Op naar de Kleine Vilt en de Vilt. Twee waterpartijen in een natuurgebied tussen Oeffelt en Beugen. Ideale plekken voor broedvogels, zoals Grauwe ganzen, Dodaars en Ransuilen. Ook de Oranjetip vlinder vliegt er vrolijk rond tussen de boterbloempjes. Terwijl we tussen de weilanden doorlopen, over de typische Nederlandse paadjes, beseffen we ons nog maar eens dat leven in Brabant mooi is.

Het café naast de kerk

Brabanders weten sowieso wat genieten is. Ook als het op eten (en drinken) aankomt. Zo passeer je bij Ons Kloosterpad niet alleen een aantal abdijen, maar ook gezellige dorpjes waar je goed, bourgondisch kunt lunchen. Het voordeel aan café’s in dorpen, is dat ze meestal in de buurt van de kerk zitten. Het enige dat je tijdens deze etappe van Ons Kloosterpad dus hoeft te doen, is op de kerktoren aflopen. En die zie je natuurlijk al van heinde en verre. Zo ook in het dorpje Beugen, waar je de Maria Ten Hemelopneming kerk passeert. Direct ernaast vind je het Posthuis waar je terecht kunt voor een meer dan uitgebreide en smakelijke lunchproeverij.

Ons Kloosterpad
Maria Ten Hemelopneming kerk

Een imposant einde

Vanuit Beugen is het nog een klein uurtje lopen naar het eindpunt in Boxmeer. Ondanks dat jet het grootste deel hiervan langs een weg loopt, is dit qua bezienswaardigheden een vruchtbaar stuk. Maar eerst richt Ons Kloosterpad zich nog een keer tot de Maas. Daar kun je wat laatste blikken werpen op de ruimte en de rust, voordat je uiteindelijk Boxmeer binnenloopt. Bij dat binnenlopen passeer je een prachtig kasteel. Het is de Congregatie van de zusters van Julie Postel, wat, naast het huis van de zusters, ook een museum is. Nadat je ook nog de Nepomul kapel, het Klooster de Weijer en Weijerpark, de protestantse kerk en de Sint Petrus Basiliek passeert, kom je uiteindelijk aan bij het Karmerklooster, waar deze etappe van de pelgrimstocht eindigt.

Gegroet vanaf Ons Kloosterpad 🙂
DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.