Wandelen is een favoriete activiteiten van vele Nederlanders. Die zoeken het liefst de natuur op om hun benen te strekken en dieren te spotten, al dan niet in gezelschap van de hond. Gelukkig hoef je helemaal niet ver te reizen om mooie wandelingen te maken, zelfs niet als je in de Randstad woont. Want ook in en om Amsterdam kun je fantastisch wandelen. Naast mooie wandelingen in de natuur kun je ook een aantal fraaie stadswandelingen maken in onze hoofdstad. Hier vind je een overzicht van de 10 leukste wandelroutes in en rond Amsterdam.
Wandelen in en om Amsterdam
Amsterdam, de hoofdstad van Nederland. Onder (buitenlandse) toeristen vooral bekend om de grachten, de Dam, de Negen Straatjes, het Rijksmuseum en om de coffee shops. Maar natuurlijk is Amsterdam zoveel meer dan dat. Het is een bruisende, inclusieve stad waar iedereen welkom is. Waar altijd iets te doen is. En waar je altijd goed moet opletten waar je loopt, want er is altijd wel een fietser, auto of tram in de buurt die zijn of haar voorrang pakt. Wil je nou iets meer de rust en het groen opzoeken? Dan kan dat natuurlijk ook gewoon. Je moet alleen even weten waar je dan moet zijn. Hierbij onze tien tips voor als je heerlijk wilt wandelen in en om Amsterdam.
#1 Amsterdamse Waterleidingduinen
De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen tussen Zandvoort en Noordwijk. Het is een langerekt natuurgebied, dat zich uitstrekt langs de kust. Wandelaars kunnen gebruik maken van routes die door middel van paaltjes zijn aangegeven. Maar het is ook toegestaan om gewoon de paden op te lopen en op eigen initiatief een leuke tocht te maken. Wandelaars die rust zoeken kunnen dat hier gegarandeerd vinden, want het gebied is niet toegestaan voor fietsers. Ook mag je er niet met een hond komen. Bij de bewegwijzerde routes is het goed om vooraf een geschikt startpunt te kiezen, want er zijn routes van ongeveer 4 kilometer, maar er zijn ook routes tot 30 kilometer.
#2 Amsterdamse Bos
Het Amsterdamse Bos ligt aan de zuidzijde van de hoofdstad, tussen de Ringvaart en Amstelveen. Het bos heeft een grootte van meer dan 900 hectare en is in het midden van de vorige eeuw aangelegd. Je vindt er zeven wandelroutes en die leiden de wandelaars door afwisselende natuurgebieden. Wie alles wil zien, kiest voor de Lange Boswandeling. Die route heeft een lengte van 15 kilometer en voert je door het hele bos. De zes andere boswandelingen hebben een lengte tussen vier en zeven kilometer. Uit de namen, zoals de Oude Polderwandeling, Boerderij en Vogeleiland, Heuvelwandeling, Hooglanderwandeling, Kleine en Grote Vijverwandeling, en de Poelwandeling en Bloesempark kun je afleiden door welk soort gebied je loopt.
#3 Vliegenbos
In Amsterdam Noord is het Vliegenbos te vinden, waar je heerlijk kunt wandelen. Ook dit is een aangelegd bos. Met een leeftijd van meer dan 100 jaar oud is het het oudste stadsbos van Amsterdam. Dit bos is met een oppervlak van 20 hectare een stuk kleiner dan het Amsterdamse Bos. Je mag er over de paden wandelen, maar houd er rekening mee dat je veel hardlopers tegen kunt komen. Kenmerkend voor het Vliegenbos is, dat er nog heel veel iepen staan. Die zijn elders in het land grotendeels verdwenen als gevolg van de iepenziekte. In een deel van het Vliegenbos mag je de hond los laten lopen. Er is ook een openbaar toilet, dat geschikt is voor gehandicapten.
#4 NS Wandelen Amsterdam
Bij deze wandeling ga je niet de natuur in, maar maak je een tocht langs fraaie plekjes in de Amsterdamse binnenstad. Het thema van deze NS Wandeling Amsterdam is de Joodse historie. Een deel van de wandeling gaat over hetzelfde pad als waarlangs Joden in de Tweede Wereldoorlog naar het station moesten lopen voor deportatie naar kamp Westerbork. Het Rembrandtplein en het Waterlooplein zijn in deze route opgenomen, evenals de beroemde Keizersgracht, Prinsengracht en de Herengracht. Let op de prachtige panden die daar nog steeds te vinden zijn. Tijdens de wandelroute kun je een aantal musea bezoeken, waaronder het Spiegelmuseum en het Anne Frank Huis. In totaal ben je 11 kilometer door Amsterdam aan het wandelen.
#5 Het Twiske
Twiske-Waterland is een groen recreatiegebied tussen Purmerend en Zaandam, iets ten noorden van Amsterdam, waar je fijn kunt wandelen. De Twiskeroute heeft een lengte van 16 kilometer en loopt deels over en deels langs de ringdijk. Het is een themawandeling, waarbij de route aan de hand van houten paaltjes kan worden gevolgd. Bij deze wandeling moet je goede wandelschoenen dragen, want hij gaat grotendeels over onverharde paden. Een verrekijker is een aanrader, want in het gebied zijn veel vogels te spotten. Vogels die je tegen kunt komen zijn verschillende soorten zwaluwen, sperwers, tuinfluiters, Vlaamse gaaien, de bonte specht en de tjiftjaf. Het gebied is afwisselend, en water speelt een hoofdrol. Je komt langs de Slooterplas en je kunt zien hoe een grondwaterpeilmeter werkt. Langs de route staan bankjes waar je even kunt uitrusten of een hapje eten.
#6 De Bretten
In Sloterdijk West, in het westen van Amsterdam, vind je natuurgebied De Bretten, waar je 10 kilometer kunt wandelen over een mooie route. Het is een route die door de NS is uitgezet, die loopt door een stukje stedelijk gebied, maar wel in een natuurlijke omgeving. Tweederde van de route gaat over onverharde paden. Wees bereid om af en toe over een hek te klimmen, want het is echt een avontuurlijke route, die ook door wat oudere kinderen erg leuk wordt gevonden. Vooral het trekpontje is een hoogtepunt bij deze wandeling. In het voorjaar kunnen de paden overwoekerd zijn. Dan kun je beter geen korte broek dragen. Als het geregend heeft zijn de paden drassig. Het niet niet toegestaan om honden mee te nemen tijdens deze wandeling.
#7 Groene Stadswandelroute Amsterdam
In het stadscentrum van Amsterdam is veel groen te vinden, met daarin allerlei dieren die zich hebben aangepast aan het leven in de stad. Dat kun je allemaal met eigen ogen zien tijdens de Groene Stadswandelroute Amsterdam, die is samengesteld door ANWB. De route heeft een lengte van 10 kilometer en daar doe je ongeveer 2,5 uur over. Tijdens de wandeling kom je door onder anderen door het Vondelpark, langs het Eetbare Plantsoen, Natuurtuin Slatuinen, de Tuin Van Jan, de Da Costakade en de Wildernis. Die laatste is een bijzondere winkel, waar alles te vinden is om je tuin, terras of woning te vergroenen. Bij deze wandelroute mag de hond mee, maar hij moet wel worden aangelijnd.
#8 Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een prachtig natuurgebied, dat te vinden is in het duingebied tussen Zandvoort en IJmuiden. Het is een erg bekend wandelgebied in de buurt van Amsterdam en de kans is dus groot dat je in de weekenden niet de enige bent die er gaat wandelen. Op andere dagen is de kans groter dat je in je eentje geniet van de rust van de natuur om je heen. Het natuurgebied heeft een grootte van bijna 40 hectare. De talrijke wandelroutes variëren in lengte van 3 tot 16 kilometer. Tijdens een wandeltocht loop je door bossen, langs het strand en in de duinen. Je kan er herten, wilde paarden en Schotse hooglanders tegenkomen. Wie geïnteresseerd is in geschiedenis kan er sporen uit de Tweede Wereldoorlog vinden.
#9 Naardermeer
Het Naardermeer is het eerste natuurgebied dat is aangemerkt als Natuurmonument in Nederland. De wandelroute Naardermeer biedt je de kans om helemaal rondom dit prachtige meer te kopen. De route heeft een lengte van 18,5 kilometer en voert je over prachtige natuurpaden en vlonders. Het wordt aangeraden om wandelschoenen of laarzen aan te trekken. In een periode met veel regen wordt de route namelijk erg modderig. De route voert langs rietlanden en bosgebieden, en je komt langs een eendenkooi. Een verrekijker meenemen is beslist de moeite waard, want er zijn veel watervogels te spotten. Je mag geen hond meenemen op deze wandeling.
#10 De Fortenroute in Spaarnwoude
Spaarnwoude is een recreatiegebied tussen Amsterdam en Zuid-Kennemerland. Er zijn diverse mooie wandelingen uitgezet, waaronder eentje die voert langs de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie, die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Het is een ring van forten met een lengte van 35 kilometer, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Een mooie wandeling langs de linie is de Fortenroute. Deze wandelroute heeft een lengte van ruim zes kilometer. Je loopt langs een sluis en langs twee oude forten. Deze route is vooral leuk voor kinderen en interessant voor mensen die belangstelling hebben voor historisch watermanagement. In één van de forten is tegenwoordig een café met terras gevestigd, waarbij de sfeer van vroeger bewaard is gebleven. Je mag bij deze wandeling de hond meenemen, maar hij moet wel aangelijnd blijven.