Wandel de moeilijkste helling van de Ronde van Vlaanderen

door

Eén keer per jaar voelen de Vlamingen zich verbonden, en dat is tijdens de Ronde van Vlaanderen. De extreem populaire ronde, met als bijnaam Vlaanderens Mooiste, is nochtans niet voor iedereen weggelegd. Als je geen 254,3 km en 19 hellingen op een dag kan fietsen, kan je wel een deel wandelen. Trek je wandelschoenen maar aan, we gaan één van de moeilijkste hellingen doen van de Ronde van Vlaanderen in Nukerke. 

Voor het begin van de Ronde

De wandeling begint in Nukerke zelf. Je kan een tafeltje boeken in bistro La Bonnotte voor als je terugkomt. Een lekkere Tagliata of Rib-Eye is welverdiend na een tocht van vier uur. Voor de wandeling kan je even een kijkje gaan nemen in Oudenaarde. Dat is namelijk het Centrum Ronde van Vlaanderen. Hier leer je over de geschiedenis van de route, hoe overwinnaars als Merckx en Boonen de Ronde van Vlaanderen hebben beleefd en veel meer. Het is een echte must voor wieler-liefhebbers. 

Credits: Visit Flanders via Flickr

Top 3 winnaars van de Ronde van Vlaanderen: 

Tom Boonen 

Tom heeft drie zeges op zijn naam staan. In 2005, 2006 en 2012 wist hij de overwinning te nemen en zich razend populair te maken bij de Vlamingen. Tom Boonen heeft ook een iconische zin dat hem blijft achtervolgen. Bij zijn overwinning van het WK wielrennen in 2005 riep commentator Michiel Wuyts “Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?” Van deze iconische zin zijn er meerdere liedjes gemaakt.

Fiorenzo Magni

Magni heeft de Ronde van Vlaanderen drie keer op rij gewonnen. Hij is de eerste die drie jaar zonder onderbreking de overwinning te pakken heeft gehad. De hellingen van de Ronde deden hem duidelijk niets. Hij is hier nog steeds recordhouder van. 

Achiel Buysse 

Achiel was een Belgische wielrenner van de jaren ’40. Hij won, net als Boonen en Magni drie keer Vlaanderens Mooiste, al heeft hij als eerste de toon gezet. Hij won in 1940, 1941 en 1943.

Eerste stops: het uitkijkpunt en het bos

Steek even de N60 over tot je aan het eerste uitkijkpunt komt. Hier kunnen de eersten al even op adem komen en genieten van een prachtig uitzicht. 

Na enkele minuten rust, spring je vol energie terug recht en ga je verder. Wandel door en kom een prachtig stuk natuur tegen, het Spijkerbos. De Vlaamse Ardennen zijn geschikt voor oud en klein. Midden in het bos is er ook een speeltuin, speciaal voor de trekkende kids. Een momentje spelen alvorens je aan de helling begint.

Credits: ©Toerisme Oost-Vlaanderen

De gevreesde helling

Echte kenners van de koers weten waarom deze wandeling in Nukerke is. Hier bevindt zich namelijk de fameuze Koppenberg. Dit is de iconische helling van de Ronde van Vlaanderen. Deze weg is 600m lang en stijgt tot wel 22%. Smeer uw bips dus maar goed in. 

Credits: Visit Flanders via Flickr

Koppenbergbos ligt net achter de ‘bult van Melden’. Van midden april tot mei is de boshyacint in bloei en is het bos vol blauwe kleuren. Een prachtige afsluiter van een stevige wandeling dus, maar het is nog niet volledig gedaan. We moeten nog terug thuis geraken. 

De finish

Als dat etentje in La Bonnotte in het begin van de wandeling niet geweldig klonk, zal dat nu wel als muziek in de oren klinken. De laatste twee kilometer terug naar de kerk van Nukerke zijn de zwaarste, maar vanaf dat deze gedaan zijn kan je gaan eten en rusten. 

Geen zin om helemaal terug naar huis te rijden? Kom dan tot rust in deze twee fantastische vakantiehuizen

Op 800m van Nukerke ligt Huis Bellovisto. Leg u in één van de drie slaapkamers of zet u even buiten en geniet van het prachtig uitzicht over de Vlaamse Ardennen.

Iets verderop ligt het huisje Petit Bonheur. Zoals de naam al doet vermoeden, is het stekje een klein stukje geluk in Oudenaarde. Het geeft je een huiselijk gevoel, net wat je nodig hebt na een dag in de Ardennen. Zet in de zomer de barbecue aan in de tuin en speel een potje tafeltennis om de dag mee af te sluiten.

ArdennenBelgiëDagtochtEuropaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.