Tour de Monte Rosa – Deel 4, de laatste etappe

door
Heb jij ooit gehoord van Tour de Monte Rosa? Deze trail kent maar liefst 11.200 hoogtemeters verspreid over een lengte van 170km. De tocht voert je, dwars door Italië en Zwitserland, in een grote ronde om het Monte Rosa gebergte heen. Zomer 2019 liep ik in vier dagen tijd een deel van de tocht. Dat liep niet altijd zoals gepland. In vier artikelen deel ik mijn ervaringen over de tocht en mijn valkuilen, zodat jij beter voorbereidt op pad kunt dan ik deed. Deel 1 ging over de start vanuit Zermatt. Deel 2 over onze hoogmoed. In deel 3 maakten we het dubbel en dwars goed. In dit laatst deel eindigen we onze vierdaagse trekking.

Tour de Monte Rosa dag 4

Vijf maanden te lang geslapen

Ik denk dat we iets te lang hebben geslapen. Welgeteld vijf maanden lang. Buiten de warmte van onze tent is het landschap versierd met een kleine laag poedersneeuw. We checken snel onze telefoons om te kijken of het nog steeds juli is. We hebben ons niet vergist en pakken in en stappen door. De kou snijdt door de kleding heen, en we zijn dankbaar voor de extra lagen die we ingepakt hebben. Door de laaghangende sneeuwwolken zetten we de pas richting Saas-Fee, het beroemde skidorp. De vallei rondom één van de vele dam meren is leeg door het barre weer en we lopen door wat voetgangersgrotten richting de bewoonde wereld.

Op krachten komen in Saas-Fee

Aan het einde van de vallei, bij de dam is een toeristencentrum voor de bezoekers van dit gebied. Hierna zet de tocht zich parallel aan een bergweg voort. We hadden van andere wandelaars gehoord dat dit stuk pad relatief saai was en dat er ook een bus ging richting Saas-Fee, waardoor je twee uur lopen bespaarde. We hebben alle twee wel zin in een lekker ontbijt dus we besluiten de eerste bus naar Saas-Fee te nemen. Terwijl we wachten op de bus, kruipen we tegen het gebouw aan om ons te beschutten van de snijdende wind, maar we hoeven niet lang te zoeken naar iets om de tijd te doden. Max Verstappen is net begonnen aan zijn laatste rondes ergens in Azië en luidkeels roepend zitten we daar te wachten.

In Saas-Fee komen we weer op krachten. Dit mooie wintersportdorp is op zich al erg leuk om te bezoeken. Met zijn vele oude gebouwen, skipistes en trails is er in elk seizoen wel iets te beleven. Wij settelen ons in een klein bakkerijtje waar we koffie en welverdiend gebak bestellen. Heerlijk om zo even uit te puffen en een paar gigabyte aan data erdoorheen te gooien.

Een spectaculaire Höhenweg

De wolken trekken weg en wij trekken door. Dit is onze laatste dag op de Tour de Monte Rosa, voordat we bij Grächen afslaan op de Walker’s Haute Route. Deze laatste dag belooft veel moois, want tussen Grächen en Saas-Fee loopt een Höhenweg. Dit is een weg die langs een bergwand loopt en daardoor niet heel veel hoogtemeters heeft. Spectaculair is het des te meer! Het pad is even breed als altijd maar hier en daar is het zo steil naast het pad dat een misstap niet aan te raden is. Als je hoogtevrees hebt, zal dit waarschijnlijk even slikken zijn. Voor ons is het weer ouderwets genieten met volle teugen. Gedurende de hele etappe is er uitzicht op vele mooie bergweides met bijbehorende boerderijtjes en hier en daar moeten we door stukjes tunnel. Wat een dag!

Tour de Monte Rosa

Doe het zeker wel!

Na een uur of vier komen we aan in Grächen. Hier gaat de route verder naar Zermatt via de Europaweg. Dit is een vergelijkbare Höhenweg tussen Grächen en Zermatt en schijnt even spectaculair te zijn. Wij slaan hier af richting de Walker’s Haute Route, naar Chamonix. Daar heb ik ook een aantal artikelen over geschreven, die hier kunt lezen.

Wij zijn in ieder geval door onze eerste grote tocht van het seizoen heen. Deze tocht was prachtig en uitdagend maar ging zeker niet volgens plan. Ik kan me voorstellen dat bij het lezen van dit stuk niet iedereen zich geïnspireerd zal voelen om dezelfde uitdaging aan te gaan. Tegen hen zeg ik: doe het zeker wel! Wij liepen dit stuk in vier dagen, en als we het hadden afgemaakt naar Zermatt in vijf. Ik raad je aan dit stuk te gebruiken om vooral veel van te leren. De tour de Monte Rosa is een geweldige tocht in unieke natuur, maar net zoals bij elke andere bergtocht: zorg dat je goed voorbereid bent! Lees je in over het weer en zorg dat je je etappes goed plant. Er zijn erg veel leuke dorpen en rifugios op de weg en eigenlijk is het zonde om er snel doorheen te gaan. Mocht je een week vakantie hebben en een wandeltocht willen maken die niet overvloeit van de toeristen, dan is dit zeker een aanrader!

AlpenBergenEuropaTheHike.nlTrekkingWandelroutesZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.