Tongariro Alpine Crossing is de beste dagwandeling van Nieuw Zeeland

door

Het is een lastige vraag, wat is nou de allerbeste hike in Nieuw Zeeland? Er zijn zoveel verschillende soorten. Er zijn hikes van een paar uur die heel intens zijn, maar ook hikes waarbij je meerdere dagen lang van hut naar hut wandelt en door de mooiste landschappen loopt. Maar als we dan toch een keuze moeten maken dan staat de Tongariro Alpine Crossing toch wel op nummer 1 van de beste dagwandelingen in Nieuw Zeeland. Dat komt door de uitmuntende uitzichten, maar zeker ook door het unieke landschap dat je doorkruist, waarbij je steeds het gevoel hebt dat je door Mordor loopt. Het altijd veranderende en uitdagende Alpine klimaat maakt dit landschap soms nog eens extra dramatisch. Zo zie je een blauwe lucht en een kwartier later zie je de wolken om je heen door de valleien razen.

Tongariro Alpine Crossing

Tongariro Alpine Crossing-dagwandeling Nieuw Zeeland

Dwars door Mordor

Het heet de Tongariro Alpine Crossing omdat je daadwerkelijk het Tongariro National Park oversteekt. De tocht is ongeveer 20 kilometer, waar je de hele dag voor uit zult moeten trekken. Daar straks meer over. Het eerste uurtje is niet bijzonder, omdat je dan naar het park toe loopt. Wij waren erg vroeg begonnen, dus het eerste gedeelte was ook nog een beetje in het donker. Maar heel geleidelijk verandert het landschap. Het groene gras verandert in bruin, vulkanisch gesteente. De vulkanische stenen zorgen ervoor dat het landschap een heel rauwe uitstraling heeft, en precies dat rauwe geeft het gevoel dat je door Mordor loopt. Dit landschap is de inspiratie geweest van Peter Jackson voor Mordor in de verfilming van Lord of the Rings, het is dus geen toeval. Je ziet hier ook weinig teken van leven, wat ook goed bij de sfeer van dit landschap past.

Langs een epische vulkaan: Mount Doom

Na enkele uren wandelen, en het beklimmen van een oneindige hoeveel traptreden, kom je aan in een vallei. Niet zomaar een vallei, want vanuit deze vallei zie je voor het eerst de machtige vulkaan die eigenlijk de reden is dat je deze hike bent gaan doen: Mount Ngauruhoe. Tenminste zo wordt hij genoemd door de Kiwi’s, maar voor de meeste toeristen is het Mount Doom. De berg die Frodo beklimt om de ring te vernietigen wordt gekenmerkt door zijn perfecte symmetrie, precies wat je jezelf voorstelt bij een vulkaan. In het verleden mocht je de berg nog beklimmen, maar dit mag nu helaas niet meer omdat het tapu (heilig) is voor de Māori.

Voor vulkanische klim activiteiten kun je uitwijken naar Mount Ruapehu, ook gelegen in Tongariro National Park, of naar Mount Taranaki. Vanaf de top van Mount Ruapehu kun je Mount Doom zien liggen en als het bewolkt is steekt de punt van de vulkaan boven de wolken uit. Episch!

Naar de top langs de Red Crater

Na de vallei klim je vervolgens naar het hoogste punt van de hike dat op meer dan 1800 meter hoogte ligt. Een redelijk steile klim en best pittig, maar gelukkig niet heel lang. Vanaf de top kijk je naar beneden in de Red Crater, een vuurrode krater. Je kunt gerust wat tijd doorbrengen op de top, want dit is zeker wel het hoogtepunt van de hike. Als je vervolgens een stukje doorloopt en weer afdaalt zie je de Emerald Lakes. Dit zijn kleine meertjes naast elkaar die er bijzonder uitzien door hun bijna gifgroene kleur. Dit ontstaat door de combinatie vulkanische mineralen met gesmolten sneeuw en ijs. Als je eenmaal langs de meertjes bent, kom je in een native bush terecht. Dit heeft veel weg van een dichtbeboste jungle, wat een groot contrast is met de landschappen waar je hiervoor doorheen bent gelopen. Uiteindelijk kom je op de parkeerplaats terecht waar je zal worden opgehaald.

Tongariro Alpine Crossing-dagwandeling Nieuw Zeeland
Tongariro Alpine Crossing-dagwandeling Nieuw Zeeland

De praktische zaken

We hebben ook nog wat tips over de praktische zaken rond deze hike. Je eindigt deze hike niet waar je bent begonnen, waardoor je dus niet met eigen vervoer naar het begin kan rijden. Daarnaast hebben deze parkeerplaatsen een limiet van 4 uur. Tenzij je iemand hebt die je afzet bij het beginpunt en bij het eindpunt ophaalt, is de beste optie om gebruik te maken van een van de vele bussen die speciaal rijden om toeristen af te zetten bij het beginpunt en ophalen bij het eindpunt van de wandeling. Deze bussen kun je boeken bij lokale boekingskantoren. Dit scheelt een hoop gedoe.

De bussen vertrekken op meerdere tijden, maar zorg dat je sowieso de eerste pakt. Vooral in het hoogseizoen kan het ontzettend druk worden tijdens deze tocht, maar als je er als eerste bent, is de kans het kleinst dat het op de top al vol staat met toeristen. De bussen terug gaan zodra er genoeg mensen zijn om een bus te vullen, haasten is dus niet nodig. Er zijn mensen die de hike in 4 uur doen en vervolgens 3 uur op de bus moeten wachten, daarom onze tip om zeker je tijd te nemen tijdens de wandeling en te genieten van wat je ziet. Er wordt precies bijgehouden wie de hike allemaal gaat doen op een dag, je wordt dus zeker niet vergeten. 

Weer of geen weer

Het weer heeft veel invloed op deze dagwandeling in Nieuw Zeeland. Bij heel slecht weer mag je de Tongariro Alpine Crossing niet eens doen. Daarom verblijven de meeste backpackers meerdere dagen in Taupo, de dichtstbijzijnde stad, afwachtend wanneer ze de hike kunnen lopen. Je moet dus wat geluk hebben. Heb je weinig tijd, dan moet je de hike misschien aan je voorbij laten gaan, maar het is het wachten zeker waard als je wel genoeg tijd hebt. Tijdens de hike kan het weer snel omslaan. Wees daarom altijd goed voorbereid en neem de juiste kleding mee. Een dunne regenjasje en eventueel een warme trui of vest. Neem genoeg water mee, want er is geen water te krijgen tijdens de hike. En vergeet ook de zonnebrand en je zonnebril niet voor als de zon de hele dag schijnt.

Verder kun je in de zomermaanden deze hike prima zelf doen en heb je geen gids nodig. Het pad is heel duidelijk en er zijn heel veel bordjes die aangeven waar je heen moet. In de wintermaanden is dat heel een ander verhaal. Dan is het pad soms niet eens te zien door de hoeveelheid sneeuw. Verder is het wel aan te raden om een beeeeetje fit te zijn, maar je hoeft geen ervaren hiker te zijn.

Meer zien

Bekijk de Tongariro Alpine Crossing in één minuut hieronder, of de uitgebreide video van de hele dag.

OceaniëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.