Vulkanische activiteiten op het Noordereiland, Nieuw Zeeland

door

We blikken even terug op de nostalgische lessen aardrijkskunde, toen we voor het eerst te horen kregen dat de wereld waarop wij leven uit 15 aardplaten bestaat. Moeilijk voor te stellen wanneer je in Nederland woont, maar pak het vliegtuig naar Nieuw Zeeland en alles wordt gelijk duidelijk. Dit landschap is ontstaan door immense krachten vanuit het binnenste van de aarde wanneer twee aardplaten verschuiven. Nieuw Zeeland bevindt zich precies op de grens van de Indo-Australische en de Pacifische plaat, waardoor het land regelmatig wordt opgeschrikt door natuurrampen. In 2016 telde het een record van 32.828(!) aardbevingen. Dit maakt het landschap des te meer indrukwekkend. Hoge bergen domineren het Zuidereiland en de vulkanen steken uit de groene heuvels op het Noordereiland. Over dat laatste, lees je in dit artikel meer. Noordereiland

Mount Taranaki

Voor de hikers onder ons betekent een vulkaan maar één ding: gegarandeerd een goed uitzicht vanaf de top! De meest beklommen berg in Nieuw Zeeland is Mount Taranaki, een actieve stratovulkaan van 2.518 meter hoog. Wees gerust, de laatste uitbarsting was in 1775, maar het beklimmen is niet zonder risico. Met een goede voorbereiding, conditie, kleding en doorzettingsvermogen kan jij de top bereiken. Want dat heb je allemaal nodig wanneer jou een verticale klim van 1.600 meter staat te wachten! Trek voor deze activiteit een hele dag uit.  Wij gingen om 6 uur in de ochtend weg en kwamen laat in de middag weer terug.

Voor de hikers met een minder goede conditie is er gelukkig ook nog een optie. Er zijn namelijk ook hikes die door het Egmont National Park gaan waarbij je minder klimt. Eén van die hikes gaat naar Pouakai Tarns – een klein meertje waar, op een mooie dag, de vulkaan in reflecteert. Grote kans dat je daar het perfecte plaatje gaat schieten. Leuk feitje: Mount Taranaki verschijnt meerdere keren in de film The Last Samurai, als vervanger van de iconische Mount Fuiji in Japan. Beide vulkanen hebben de perfecte vorm van een kegel, waardoor het de meest iconische vulkaan in Nieuw Zeeland is.

Noordereiland

Mount Ngauruhoe

Een andere iconische vulkaan is Mount Ngauruhoe – of beter bekend als Mount Doom. Het eindpunt van een epische missie, waar Frodo de ring moest vernietigen. We geven je wat huiswerk mee wanneer je dit leest en geen flauw idee hebt waar we het over hebben: sluit jezelf voor een dag op en bekijk alle delen van Lord of the Rings. Helaas wordt het niet gewaardeerd wanneer je deze vulkaan naar de top beklimt, want het is een heilige berg voor de Maõri. De beste manier om van deze omgeving te genieten is de Tongariro Alpine Crossing, de beste one-day hike van Nieuw Zeeland. Speciaal voor deze hike schrijven we ook nog een artikel, dus zet The Hike maar in je favorieten!

Mount Ruapehu

Een andere vulkaan in Tongariro National Park op het Noordereiland is Mount Ruapehu. Het hoogste puntje op 2.797 meter is beklimbaar, maar het navigeren is een uitdaging omdat het geen officiële route is. Neem je telefoon mee en download de offline Maps.me, hiermee konden wij een route volgen ondanks dat het bedekt was met sneeuw. Met het grootste gedeelte van de hike achter je rug, heb je het beste uitzicht over het Noordereiland. Noordereiland

We zagen in de verte zelfs Mount Taranaki. Met perfect weer kan je een kratermeer bereiken, helaas moesten wij eerder terug omdat donkere wolken boven ons hoofd hingen. Laat je foto’s maar zien wanneer jij wél het kratermeer heb bereikt.

NoordereilandNet als voor het beklimmen van Mount Taranaki raden wij aan om voor deze hike een hele dag te rekenen. Wij hebben op een camping dicht in de buurt overnacht en zijn ’s ochtend vroeg naar het skidorpje Whakapapa gereden en daar onze bus geparkeerd. Zorg dat je veel lagen kleding meeneemt, want met het hooggebergteklimaat kan het weer ineens omslaan. Wil je nog meer zien over de vulkanen op het Noordereiland? Bekijk dan onze video’s over hoe wij de top hebben bereikt van Mount Taranaki en Mount Ruapehu.

BergenDagtochtOceaniëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.