Credits: Sebastian Pena-Lambarri, Unsplash

De Everest Base Camp Trek: een prachtige thru-hike in Nepal

door

De 8.849 meter hoge Mount Everest is de hoogste berg ter wereld. Al decennialang wordt er over deze mythische berg gesproken. Edmund Hillary beklom hem als eerste. Inmiddels wagen jaarlijks honderden bergbeklimmers hun leven op de flanken van het dak van de wereld. Wie deze berg niet per sé hoeft te beklimmen, maar wel het prachtige Himalaya gebergte beter wil leren kennen, doet er goed aan om met een georganiseerde trekking mee te gaan. De Everest Base Camp Trek, waarin je 12 dagen lang door de Himalaya loopt, is dan een echte aanrader. Hoogtepunt van deze reis: de aankomst op het 5.364 meter hoge Everest Base Camp, met zicht op de hoogste berg ter wereld.

Enthousiast over de Everest Base Camp Trek? Bookatrekking biedt deze trail in verschillende varianten aan. Kijk vooral eens op hun website en ervaar welke Trek het beste bij jou past
Credits: I do nothing but love, Unsplash

De Everest Base Camp Trek uitgelegd

Trekkings zijn er in verschillende vormen en maten. Zo schreven we eerder al over onder andere de Jordan Trail, Balkan Trail en de Madeira Trail. Twee meerdaagse tochten die beiden hun eigen charme en aantrekkingskracht hebben. De Everest Base Camp trek is om verschillende reden bijzonder. Dat je tijdens het lopen van deze Trek omgeven wordt door de hoogste bergen, en het Base Camp van de Mount Everest bezoekt, spreekt voor zicht. De Himalaya is echter ook nauw verbonden met het boeddhisme. Zo vind je op de trail tal van mooie traditionele kloosters, gebedsmolens en mooie boeddhistische bouwwerken zoals Stupa’s.

De Everest Base Camp Trek doe je natuurlijk niet alleen. Je wandelt onder begeleiding van een gids in een groep. Dat is wel zo gezellig, maar vooral ook wel zo veilig. De gids zorgt ervoor dat je langzaam kunt wennen aan de hoogte. De trail is namelijk zo opgebouwd dat je rustig kunt acclimatiseren. En dat is belangrijk: door langzaam iedere dag iets hoger te gaan, en regelmatig ook weer te dalen, voorkom je dat je tijdens de trail ziek wordt.

Credits: Martin Jernberg, Unsplash

Moeilijkheid van de Everest Base Camp Trek

Wie denkt aan de Mount Everest, ziet al snel de meest extreme klimmers voor zich. Mannen en vrouwen die met touw en stijgijzers halfbevroren een berg opklimmen. Gelukkig is de Everest Base Camp Trek, in vergelijking met het beklimmen van de hoogste berg ter wereld, een eitje. De paden waar je tijdens deze trek over loopt zijn namelijk prima begaanbaar.

Wel zul je over een goede conditie moeten beschikken voor deze trail. Want hoe je het ook went of keert, de grote hoogte waarop je je bevindt, in combinatie met het wandelen, maakt dat deze trekking zich conditioneel wel doet voelen. Dit is dan ook de reden dat de etappes van de Everest Base Camp Trek relatief kort zijn. Daarover verderop meer informatie.

Beste jaargetijde om Everest Base Camp Trek te doen

De meeste mensen die een bezoekje overwegen aan de Himalaya plannen dit in de lente en de herfst. Dit is dan ook de beste jaargetijde om dit gebied te bezoeken. Het klimaat is dan optimaal om te hiken. De winter en zomer zijn daarentegen minder optimaal. In de zomer regent het relatief veel, terwijl het in de winter steenkoud is.

Etappes van de Everest Base Camp Trek

Hieronder vind je de 12 etappes van de Everest Base Camp Trek, de klassieke variant, via Bookatrekking. 12 etappes die stuk voor stuk zijn eigen charme hebben. Laat je dus vooral verrassen door de veelzijdigheid van de Himalaya en kom erachter of deze trek werkelijk iets voor jou is.

Dag 1 | Vlucht naar Lukla, trek naar Phakding

  • Duur: 2,5 uur
  • Afstand: 7,3 kilometer
  • Klimmen: 160 meter
  • Dalen 370 meter

De eerste dag is een opwarmertje. Je vliegt namelijk eerst naar het startpunt van de route, om vanaf daar naar Phakding (2.810 m) te lopen. Dit is een gemoedelijke route die je door de prachtige Dudhkoshi vallei leidt. Op deze etappe zul je, bij mooi weer, meteen de eerste zesduizender te zien krijgen: de Kusam Kanggru (6.367 m) is de eerste van vele hoge toppen die je de komende dagen in het vizier zult krijgen.

Credits: Sebastian Pena Lambar, Unsplash

Dag 2 | hiken naar Namche Bazaar

  • Duur: 4,5 uur
  • Afstand: 10,5 kilometer
  • Klimmen: 910 meter
  • Dalen 150 meter

Op dag 2 begint het echte werk van de Everest Base Camp trek. Op deze ruim 10 kilometer lange etappe naar het prachtig gelegen Namche Bazaar wandel je langs Sherpa dorpen en door het Sagarmatha National Park. Dit nationale park staat op de UNESCO werelderfgoed lijst. Doordat je ruim 900 meter klimt, zul je voor het eerst deze trekking op ruim 3.000 meter hoogte overnachten in een typisch Nepalees dorp.

Namche Bazaar, tussenstop op ruim 3.000 meter hoogte tijdens de Everest Base Camp Trek.
Credits: Kalle Kortelainen, Unsplash

Dag 3 | acclimatiseren in Namche Bazaar

Het grote voordeel van de Everest Base Camp Trek is dat er voldoende tijd wordt ingepland om te acclimatiseren. Dit doe je dan ook op dag drie. Je krijgt nu de tijd om Namche Bazaar te verkennen. Ook kun je ervoor kiezen om een korte hike rondom deze plek te doen, zodat je verder kunt wennen aan de hoogte waarop je je bevindt.

Dag 4 | Wandelen naar Tengboche

  • Duur: 5,5 uur
  • Afstand: 9,5 kilometer
  • Klimmen: 780 meter
  • Dalen 350 meter

Op dag vier wandel je naar het prachtige klooster van Tengboche. Iedere dag klim je net weer wat hoger en dat is ook op dag vier het geval. Slapen doe je vandaag op ruim 3.800 meter hoogte. Het eindpunt van de dag is vanwege nog een reden extra bijzonder. Vanaf Tengboche heb je namelijk zicht op de Kwangde (6187m), Tawachee (6542m), Nuptse (7.861m), Lhotse (8.501m) en dé Mount Everest (8.849m). Niet voor niets geldt Tengboche als één van de meest bijzondere plekken ter wereld.

Credits: Martin Jernberg, Unsplash

Dag 5 & 6 | Wandelen naar Dingboche en een dagje pauze

  • Duur: 4 uur
  • Afstand: 10,8 kilometer
  • Klimmen: 630 meter
  • Dalen 170 meter

Dag vijf is een lichte etappe, waar je over mooi pad langs kleine bergdorpjes wandelt. Eindpunt van de dag is het wat grotere Dingboche, waar je na ongeveer vier uur wandelen arriveert. Hier zul je nog een extra dag blijven, zodat je verder kunt wennen aan de hoogte. Dingboche ligt namelijk op ruim 4.400 meter.

Credits: Kotryna Juskaite, Unsplash

Dag 7 | De Everest Base Camp Trek gaat verder naar Lobuche

  • Duur: 4,5 uur
  • Afstand: 7,8 kilometer
  • Klimmen: 620 meter
  • Dalen 20 meter

Vandaag klim je wederom 600 meter, wat betekent dat je in Lobuche op 5.000 meter overnacht. Het is een prachtige en afwisselende route. Onderweg lunch je in een theehuis in het plaatsje Thugla, op ruim 4.600 meter hoogte. Overnachten doe je uiteindelijk in het plaatsje Lobuche, in een plaatselijke berghut.

Dag 8 | Gorak Shep (5.180m) – Everest Base Camp (5.364m)

  • Duur: 6,5 uur
  • Afstand: 12 kilometer
  • Klimmen: 390 meter
  • Dalen 150 meter

Hier is het allemaal om te doen. Op dag acht wandel je namelijk naar het figuurlijke hoogtepunt van de Everest Base Camp Trek. Je bezoekt namelijk het gelijknamige kamp op ruim 5.000 meter hoogte. Dit is de plek waar de meest doorgewinterde bergbeklimmers starten aan de beklimming van de hoogste berg ter wereld. Uiteraard heb je voldoende tijd om hier rond te kijken, foto’s te maken en te genieten van het uitzicht op de Mount Everest. Slapen doe je in een guesthouse in het iets lagergelegen Gorak Shep, op ruim 5.000 meter hoogte. Ook deze plek mag er, dankzij zijn ligging aan de voet van vele achtduizenders, meer dan zijn.

Overnachten in Gorak Shep tijdens de Everest Base Camp Trek.
Credits: Dylan Shaw, Unsplash

Dag 9 | Gorak Shep – Kala Patthar (5643m) – Pheriche

  • Duur: 9 uur
  • Afstand: 17 kilometer
  • Klimmen: 430 meter
  • Dalen 1.330 meter

Na het figuurlijke hoogtepunt volgt een dag later het letterlijke hoogtepunt van de Everest Base Camp Trek. Deze zware etappe brengt je namelijk naar het hoogste punt van de trail, naar de Kala Patthar (5.643 m). Vanaf deze plek heb je een waanzinnig uitzicht op de Mount Everest en de vele gletsjers die dit gebied rijk is. Het is een plek om stil van te worden. Vervolgens daal je weer af naar het lagergelegen Pheriche, waar je op het einde van dag negen overnacht.

De Everest Base Camp Trek, met uitzicht op de hoogste berg ter wereld, is meer dan de moeite waard.
Credits: Andreas Gäbler, Unsplash

Dag 10 t/m 12 | Over bekende paden terug naar het begin

De Everest Base Camp Trek nadert nu langzaam zijn einde. De Mount Everest keer je nu langzaam de rug weer toe. Je daalt op beide dagen flink af. Je overnacht weer in Namche Bazaar op dag 10, terwijl je op dag 11 weer terugloopt naar Lukla. In Lukla komt de tour dan ook ten einde. Op dag 12 staat het vliegtuig klaar naar Kathmandu. Een onvergetelijk avontuur ligt nu definitief achter je.

De Everest Base Camp Trek moet je een keer gedaan hebben

Dat de Everest Base Camp Trek de moeite waard is, behoeft geen verdere uitleg. Wie van hiken houdt, en graag meerdere dagen op pad is, moet deze trail gewoon een keer gedaan hebben. Dankzij de aanwezigheid van een gids ben je daarnaast verzekerd van de nodige expertise tijdens de trail. Zo kun je in alle rust genieten van de enorme aantrekkingskracht van de Himalaya.

Is deze trek iets voor jou? Je boekt hem makkelijk en snel via de website van Bookatrekking

Aanvullende tips voor Everest Base Camp Trek

Lijkt een trekking naar de Everest Base Camp je wel wat? Dan sta je aan het begin van een unieke en onvergetelijke uitdaging. Het is niet gek dat de hike bij de Mount Everest bij veel mensen op hun bucketlist staat. Het is letterlijk een figuurlijk een hoogtepunt te noemen. Jaarlijks zijn er tienduizenden mensen die de uitdaging aangaan. Jij ook? Bekijk dan zeker eerst deze tips. 

Er zijn twee basiskampen bij de Mount Everest. Het ene kamp ligt in Nepal en het andere in Tibet. Beide kampen liggen op een hoogte van ruim 5 duizend meter en zijn bij toeristen erg populair. Onderweg kun je genieten van de mooiste uitzichten in de Himalaya. Hierboven beschrijven we de variant in Nepal, maar of je nu naar het Everest Base Camp in Tibet of Nepal wilt hiken, het is verstandig om rekening te houden met de volgende tips. Zo kun je je goed voorbereiden en vergroot je je kans om het avontuur te laten slagen.  

#1 Neem de tijd voor het bereiken van Everest Base Camp

Een eerste en misschien wel meest belangrijke tip is: neem de tijd. Op het moment dat je de Everest Base Camp Trek niet als een wedstrijd ziet en de tijd neemt, kun je er pas echt plezier aan beleven. Op een rustiger tempo kun je de tocht op een comfortabele manier afleggen waardoor je er meer van geniet. Bovendien is het veel beter voor je gezondheid om niet te overhaasten. Je lichaam moet de tijd krijgen om aan de (inspanning op) hoogte te wennen. Zorg er dus ook voor dat je je vlucht of vervoer niet te strak plant. Houd in je planning rekening met een paar extra dagen na de trekking om jezelf wat ruimte te geven. 

#2 Voorkom hoogteziekte

De tweede tip gaat gepaard met de eerste. Een veel voorkomend fenomeen dat tijdens de trekking roet in het eten kan gooien is hoogteziekte. Hoogteziekte herken je onder andere aan misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Het verhindert je om fysieke activiteiten te doen en kan van kwaad tot erger worden. Vanuit hoogteziekte kun je ook last krijgen van je coördinatie en ‘HACE’ (High Altitude Cerebral Edema, ofwel hersenoedeem). Als je met HACE te maken krijgt raak je in de war, krijg je nog meer last van kortademigheid en kan het zijn dat je niet meer in staat bent enige fysieke inspanning te leveren. Dit wil je natuurlijk voorkomen. 

Ondanks dat je hoogteziekte nooit helemaal kunt voorkomen, helpt het wel om jezelf fysiek en mentaal goed voor te bereiden en ter plaatse je lichaam de tijd te geven om te acclimmatiseren. Begin pas aan de trekking als je lichamelijk fit bent. Verder is het van belang om je lichaam aan de hoogte te laten wennen en niet met haast aan de hike te beginnen. Luister goed naar je lichaam als het rust nodig heeft. Ook is het slim om relatief laag te slapen en genoeg te eten en te drinken. Bij de huisarts is het mogelijk om pillen tegen hoogteziekte te halen, dit kan handig zijn voor het geval dat. 

#3 Pak alleen in wat je echt nodig hebt

Een goede uitrusting kan het verschil maken en is van levensbelang. Neem ook niet te veel mee, alleen wat je echt nodig hebt tijdens de Everest Base Camp Trek. Je wilt immers niet te veel hoeven tillen. Al is het ook mogelijk om je bagage te laten dragen. Zorg er allereerst voor dat je geschikte schoenen en kleding hebt. Denk daarbij ook aan wandelsokken, thermokleding, meerdere t-shirts, een fleece trui, een waterdichte jas en broek. Een waterdichte zak voor om je rugzak is ook aan te raden. Een buff, zonnebril en hoed voor de zon zijn ook nodig. 

Everest
Photo by Mick Truyts on Unsplash

#4 Regel de juiste papieren

Om de trek naar Everest Base Camp te kunnen maken, heb je de juiste papieren nodig. Als je gedoe wilt voorkomen is het slim op je vooraf te verdiepen in de nodige vergunningen of met een gids te gaan. Het gaat allereerst om een ‘TIMS’: Trekkers Information Management System. Dit is een vergunning die je nodig hebt als je in Nepal wilt trekken. Als je op een georganiseerde tocht gaat kan het zijn dat het door het bedrijf of de gids al geregeld is. Ga je de TIMS vergunning zelf aanschaffen? Weet dan dat het rond de 15 euro kost. 

Ten tweede heb je de Sagarmatha National Park Entry Permit nodig voor je Everest Base Camp Trek. Dit is een soort toegangskaartje om het Sagarmatha nationaal park in te komen. In dit park vind je namelijk de Mount Everest. Essentieel voor je trekking dus. Voor deze vergunning betaal je ongeveer 25 euro. 

Everest
Photo by Romain Dancre on Unsplash

#5 Ga goed getraind op pad

De vijfde tip spreekt misschien voor zich, maar is daardoor niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je fit bent als je aan de trekking begint. Veel mensen vragen zich af hoe ze het best thuis kunnen trainen voor de tocht. In Nederland is de omgeving immers niet te vergelijken. Je kunt in Nederland, niet net als bij de Everest Base Camp Trek, gewend raken aan de hoogte en trainen in de bergen. Toch zijn er meerdere mogelijkheden om fit te worden. Veel trainingen zijn erop gericht om je beenspieren aan te laten sterken. 

Om een gemiddelde dag in de Himalaya na te bootsen, kun je een paar uur per week met een 10 kilo rugzak op pad gaan. Ga wandelen en zoek waar mogelijk heuvels of hellingen op. Als dit eenmaal went, zou je het gewicht van de rugzak kunnen uitbreiden. Op den duur kun je ook de lengte van je wandelingen uitbreiden om je uithoudingsvermogen te trainen. Of ga ter voorbereiding op een korte hike vakantie in bijvoorbeeld de Alpen of Dolomieten, waar je op hoogte al aan je conditie kunt werken.

Zin om naar Everest Base Camp te gaan?

Helemaal klaar om te gaan? Met een goede voorbereiding is het een stuk makkelijker. Geen zin om alles zelf te regelen, dan kan georganiseerde trek iets voor jou zijn. Toe aan nog meer uitdaging? Dan kan je Everest Base Camp ook bereiken met de Three High Passes variant.

AziëBergenBookatrekkingGeorganiseerde reizenLandenNatuurgebiedenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.