Photo by howling red on Unsplash

Alle tips voor de Everest Base Camp Trek

door


Lijkt een trekking naar de Everest Base Camp je wel wat? Dan sta je aan het begin van een unieke en onvergetelijke uitdaging. Het is niet gek dat de hike bij de Mount Everest bij veel mensen op hun bucketlist staat. Het is letterlijk een figuurlijk een hoogtepunt te noemen. Jaarlijks zijn er tienduizenden mensen die de uitdaging aangaan. Jij ook? Bekijk dan zeker eerst deze tips. 

Er zijn twee basiskampen bij de Mount Everest. Het ene kamp ligt in Nepal en het andere in Tibet. Beide kampen liggen op een hoogte van ruim 5 duizend meter en zijn bij toeristen erg populair. Onderweg kun je genieten van de mooiste uitzichten in de Himalaya. Of je nu naar het Everest Base Camp in Tibet of Nepal wilt hiken, het is verstandig om rekening te houden met de volgende tips. Zo kun je je goed voorbereiden en vergroot je je kans om het avontuur te laten slagen.  

Neem de tijd voor het bereiken van Everest Base Camp

Een eerste en misschien wel meest belangrijke tip is: neem de tijd. Op het moment dat je de Everest Base Camp Trek niet als een wedstrijd ziet en de tijd neemt, kun je er pas echt plezier aan beleven. Op een rustiger tempo kun je de tocht op een comfortabele manier afleggen waardoor je er meer van geniet. Bovendien is het veel beter voor je gezondheid om niet te overhaasten. Je lichaam moet de tijd krijgen om aan de (inspanning op) hoogte te wennen. Zorg er dus ook voor dat je je vlucht of vervoer niet te strak plant. Houd in je planning rekening met een paar extra dagen na de trekking om jezelf wat ruimte te geven. 

Voorkom hoogteziekte op Everest Base Camp

De tweede tip gaat gepaard met de eerste. Een veel voorkomend fenomeen dat tijdens de trekking roet in het eten kan gooien is hoogteziekte. Hoogteziekte herken je onder andere aan misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Het verhindert je om fysieke activiteiten te doen en kan van kwaad tot erger worden. Vanuit hoogteziekte kun je ook last krijgen van je coördinatie en ‘HACE’. Als je met HACE te maken krijgt raak je in de war, krijg je nog meer last van kortademigheid en kan het zijn dat je niet meer in staat bent enige fysieke inspanning te leveren. Dit wil je natuurlijk voorkomen. 

Om dat te voorkomen kun je meerdere dingen doen. Het begint allemaal bij een goede voorbereiding. Begin pas aan de trekking als je lichamelijk fit bent. Verder is het van belang om je lichaam aan de hoogte te laten wennen en niet met haast aan de hike te beginnen. Luister goed naar je lichaam als het rust nodig heeft. Ook is het slim om relatief laag te slapen en genoeg te eten en te drinken. Bij de huisarts is het mogelijk om pillen tegen hoogteziekte te halen, dit kan handig zijn voor het geval dat. 

Pak alleen in wat je echt nodig hebt

Een goede uitrusting kan het verschil maken en is van levensbelang. Neem ook niet te veel mee, alleen wat je echt nodig hebt. Je wilt immers niet te veel hoeven tillen. Al is het ook mogelijk om je bagage te laten dragen. Zorg er allereerst voor dat je geschikte schoenen en kleding hebt. Denk daarbij ook aan wandelsokken, thermokleding, meerdere t-shirts, een fleece trui, een waterdichte jas en broek. Een waterdichte zak voor om je rugzak is ook aan te raden. Een buff, zonnebril en hoed voor de zon kan ook geen kwaad. 

Zorg er daarnaast voor dat je de routes naar de Everest Base Camp in je rugzak bij je draagt. Daarnaast ga je onderweg ook blij worden van een goede paklijst. Naast de gebruikelijk dingen, is je kleden op de kou verstandig. Bovendien zijn pillen tegen hoogteziekte niet overbodig. 

Everest
Photo by Mick Truyts on Unsplash

Regel de juiste papieren

Om de trek naar Everest Base Camp te kunnen maken, heb je de juiste papieren nodig. Als je gedoe wilt voorkomen is het slim op je vooraf te verdiepen in de nodige vergunningen of met een gids te gaan. Het gaat allereerst om een ‘TIMS’: Trekkers Information Management System. Dit is een vergunning die je nodig hebt als je in Nepal wilt trekken. Als je op een georganiseerde tocht gaat kan het zijn dat het door het bedrijf of de gids al geregeld is. Ga je de TIMS vergunning zelf aanschaffen? Weet dan dat het rond de 15 euro kost. 

Ten tweede heb je de Sagarmatha National Park Entry Permit nodig voor je Everest Base Camp Trek. Dit is een soort toegangskaartje om het Sagarmatha nationaal park in te komen. In dit park vind je namelijk de Mount Everest. Essentieel voor je trekking dus. Voor deze vergunning betaal je ongeveer 25 euro. 

Everest
Photo by Romain Dancre on Unsplash

Ga goed getraind op pad

De vijfde tip spreekt misschien voor zich, maar is daardoor niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je fit bent als je aan de trekking begint. Veel mensen vragen zich af hoe ze het best thuis kunnen trainen voor de tocht. In Nederland is de omgeving immers niet te vergelijken. Je kunt er niet net als bij de Everest Base Camp trekking gewend raken aan de hoogte en trainen in de bergen. Er zijn meerdere mogelijkheden om toch fit te worden. Veel trainingen zijn erop gericht om je beenspieren aan te laten sterken. 

Om een gemiddelde dag in de Himalaya na te bootsen, kun je een paar uur per week met een 10 kilo rugzak op pad gaan. Ga wandelen en zoek waar mogelijk heuvels of hellingen op. Als dit eenmaal went, zou je het gewicht van de rugzak kunnen uitbreiden. Op den duur kun je ook de lengte van je wandelingen uitbreiden om je uithoudingsvermogen te trainen. Of ga ter voorbereiding op een korte hike vakantie waar je op hoogte al aan je conditie kunt werken.

Zin om naar Everest Base Camp te gaan?

Helemaal klaar om te gaan? Met een goede voorbereiding is het een stuk makkelijker. Geen zin om alles zelf te regelen, dan kan een gids of een georganiseerde trek iets voor jou zijn. Toe aan nog meer uitdaging? Dan kan je Everest Base Camp ook bereiken via twee hoge passages of zelfs drie hoge passages.

AccommodatiesAziëBergenHuttentochtTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.