Credits: M.Skorupski | Beskidy.travel

The loop: maak kennis met de gaafste thru-hike van Polen

door

Misschien gaat je aandacht bij het lopen van een thru-hike niet meteen uit naar Polen. Onterecht, want Polen barst van de veelzijdige natuur, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Polen is daarnaast nog behoorlijk onontdekt, waardoor je in alle rust kunt opgaan in de natuur. Sinds kort heeft Polen een nieuwe mogelijkheid om kennis te maken met de natuur van het land: The Loop, een thru-hike van 14 dagen waar je door de prachtige Beskiden loopt, is sinds kort namelijk officieel geopend. Ga je mee op avontuur?

Credits: Beskidy.travel 

The Loop in Polen: wandelen door de prachtige Beskiden

Misschien heb je bij Polen niet meteen een beeld van de gebieden waar je goed kunt wandelen. Wie wil gaan wandelen in dit mooie land, reist over het algemeen af naar het zuiden. Daar vind je namelijk de Hoge Tatra, een ruig bergmassief op de grens met Slowakije, en de Beskiden. De Beskiden is een prachtig middelgebergte aan de grens met Tsjechië. Dit gebergte maakt onderdeel uit van de Karpaten. Je vindt er tal van mooie wandelpaden en bergtoppen met mooie vergezichten. De hoogste van allemaal is de 1.725 meter hoge Babia Góra, maar de meeste bergen in dit gebied schommelen ergens tussen de 800 en 1.200 meter.

Wie ervoor kiest om The Loop te gaan lopen, reist dus af naar dit gedeelte van Polen. Hier vind je namelijk een gloednieuwe thru-hike, waarin je in 14 dagen de Beskiden doorkruist. Bijkomend voordeel is dat deze thru-hike als ronde kan worden gelopen. Zo kun je de auto gemakkelijk langs de route parkeren, om 14 dagen later weer op hetzelfde punt uit te komen.

The Loop in Polen is een veertiendaagse thru hike door de Beskiden.
Credits: R.Solinski | Beskidy.travel 

Slapen in mooie berghutten en op prachtige plekken

The Loop in Polen is op een erg gevarieerde manier vormgegeven. Zo loop je afwisselend door afgelegen gebieden en over de hogere bergtoppen van de regio. Je doorkruist echter ook pittoreske plaatsjes. Zo begint The Loop in het stadje Bielsko-Biała, een mooie en ook oude stad aan de voet van de Beskiden. Deze stad vormt het begin- en eindpunt van de route.

Vanaf Bielsko-Biała wandel je al snel de Beskiden in en verlaat je de bewoonde wereld, die je om de zoveel dagen weer even doorkruist. Het is één van de grote voordelen van The Loop. Na een aantal dagen natuur en slapen in berghutten, kun je in een klein gemoedelijk stadje je weer even tegoed doen aan wat extra comfort.

Benieuwd naar de volledige route? Op deze kaart vind je de volledige route van The Loop
The Loop in Polen is een 14-daagse Thru Hike waar je in mooie berghutten slaapt.
Credits: R.Szczepanek | Beskidy.travel 

De mooiste plekken van deze thru-hike

Dat het lopen van The Loop op zichzelf al een hoogtepunt is, behoeft geen nadere uitleg. Iedereen die weleens een thru-hike heeft gedaan, weet dat de afwisseling die bij langeafstandroutes hoort het mooiste is van de tocht. Iedere dag is weer net even anders, of het nu gaat om het uitzicht, de omgeving of het veranderende weer.

Bij The Loop in Polen is dat natuurlijk niet anders. Toch zijn er een aantal hoogtepunten te vinden langs de route die je niet mag missen. Zodra je Bielsko-Biała verlaat, het startpunt van de route, wandel je de Poolse natuur in. Je loopt nu door de Silezische Beskiden. Dit gedeelte van The Loop wordt gekenmerkt door afwisseling. Zo loop je afwisselend door de natuur, maar kom je ook langs mooie dorpjes. Hoogtepunten van dit deel van de route zijn de beklimming van de Klimczok en een bezoekje aan het voormalig kuuroord Bystra.

Vervolgens daal je verder naar het zuiden af, op zoek naar de bron van de rivier de Wisla. Dit is misschien wel de bekendste rivier van Polen die in de Beskiden ontspringt. De route blijft afwisselend en loopt langs dorpen en mooie bergachtige gebieden. Het letterlijke hoogtepunt van de route volgt op dag 8, als je 1.725 meter hoge Babia Góra beklimt en uitkijkt over een groot deel van Polen en Slowakije. Daarna zet je koers richting het noorden, waar je over groene heuvels weer langzaam richting het startpunt van de route wandelt.

Credits: Beskidy.travel 

De 14 etappes van The Loop in één oogopslag

De etappes van The Loop in Polen zijn zo ingedeeld dat je iedere dag op een mooie plek kunt overnachten. Dat kan in een berghut zijn of in een pittoresk plaatsje. Uiteraard zijn de routes naar behoefte aan te passen. Zo kun je besluiten om sommige etappes wat langer te maken, terwijl je andere etappes inkort. Wel is het verstandig om van tevoren goed te kijken of er accommodaties te vinden zijn in de buurt van je nieuw geplande eindpunt. Wil je gewoon de oorspronkelijke route lopen, dan zijn dit de 14 etappes die op je wachten:

 • Bielsko Biała Dębowiec – Brenna (17,1 km)
 • Brenna – Beghut Soszow Wielki (17,9 km)
 • Beghut Soszow Wielki – Kubalonka Pas (12,3 km)
 • Kubalonka Pas – Węgierska Górka (24,6 km)
 • Węgierska Górka – Berghut op Rysianka (16,3 km)
 • Berghut op Rysianka – Korbielów Kamienna (12,3 km)
 • Korbielów Kamienna – PTTK berghut Markowe Szczawiny (20,3 km)
 • Markowe Szczawiny – Babia Góra – Zawoja Małe Widełki (19,4 km)
 • Zawoja Małe Widełki – Chatka Adamy (13,5 km)
 • Chatka Adamy – Chatka Gibasówka (20 km)
 • Chatka Gibasówka – Międzybrodzie Żywieckie (21 km)
 • Międzybrodzie Żywieckie – Wilkowice (14,9 km)
 • Wilkowice – Bielsko Biała Dębowiec (14,2 km)
Op zoek naar overnachtingen langs deze route? Je boekt ze gemakkelijk via de website van Booking.com

Meest gestelde vragen over The Loop in Polen

Hoe lang is The Loop in Polen?

The Loop is in totaal 250 kilometer, verdeeld over 14 etappes. In totaal doe je dus 14 dagen over het voltooien van deze thru-hike.

Waar ligt The Loop en hoe lang is het rijden vanuit Nederland?

The Loop begint ten zuiden van de bekende stad Krakau, niet ver van de grens met Tsjechië. Vanuit Nederland is het ongeveer 12 uur rijden.

Wat is de beste tijd van het jaar om The Loop in Polen te lopen?

The Loop kun je het hele jaar door lopen, maar het mooist is de route van mei tot en met september. Doordat de Beskiden tot het middelgebergte horen, kun je hier al in de lente, bij aangename temperaturen, gaan wandelen.

Waar overnacht je tijdens het lopen van The Loop?

Overnachten doe je op afwisselende plekken langs de route. Zo kun je in berghutten en hostels overnachten. Ook wandel je af en toe door een paar kleine plaatsjes, waar je een hotelletje of B&B kunt boeken.

Hoe zwaar is The Loop?

Middelzwaar. In totaal moet je in 14 dagen ongeveer 11.000 hoogtemeters overbruggen. Gemiddeld wandel je zo’n 19 kilometer per dag over doorgaans goed begaanbare wegen en paden.

BergenEuropaLangeafstandswandelingPolenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.