Fabian Mardi - Unsplash

Sneeuwwandelen: zeven ‘need-to-know’ tips

door

De winter neemt dit jaar een hoop sneeuw met zich mee. Dit zorgt niet alleen voor mooie plaatjes, maar ook voor de mogelijkheid om eens heerlijk te gaan sneeuwwandelen. Lopen door de besneeuwde landschappen en luisteren naar dat krispende geluid dat onder je schoenen vandaan komt, wat wil je nog meer in deze winterdagen? Hier lees je de ‘need-to-know’ tips voor een perfecte sneeuwwandeling!

Tip 1. Check het weer voordat je gaat

Sneeuwwandelen vergt nou eenmaal meer voorbereiding dan een wandeling in de lente of de zomer. Één van deze voorbereidingen is het checken van het weer voordat je gaat. Het is altijd slim om dit te doen, maar helemaal in de wintermaanden. Je wilt weten hoeveel het heeft gesneeuwd, aangezien te veel sneeuw ervoor kan zorgen dat delen van het pad dat je wilt bewandelen onbewandelbaar is geworden. Ook is het handig om te weten hoe hard het waait en of je misschien nog dikkere kleding nodig hebt dan die je al had aangetrokken.

Tip 2. Wandel in het daglicht

De wintermaanden kunnen donkere tijden zijn betreffende het aantal uren zonlicht. Hierom is het belangrijk rekening te houden met het ondergaan van de zon. Het is nou eenmaal veiliger om te wandelen in het daglicht in plaats van in het donker. Kortere wandelingen kunnen nog steeds prachtig zijn en passen beter bij de wintertijd. Aan de andere kant kun je ook eerder vertrekken, zodat een lange wandeling toch nog mogelijk is!

sneeuwwandelen
Chinh le Duc – Unsplash

Tip 3. Begin het sneeuwwandelen ‘koud’

Je zult misschien wel denken, ‘Echt niet, ik ga de sneeuw niet in zonder mijn tien lagen kleding aan te hebben!’. Toch is het een verstandig idee om dit wél te doen en wat minder lagen aan te trekken. Het is namelijk zo dat sneeuwwandelen meer inspanning vraagt dan een wandeling zonder sneeuw. Hierdoor produceren we meer lichaamswarmte. Als je te veel lagen kleding draagt, kan dat zorgen voor overcompenseren en zweten, wat zelfs gevaarlijk kan zijn.

Wanneer je zweet, koelt het zweet het lichaam af. Dit kan onderkoeling veroorzaken. Bij een koudere lichaamstemperatuur aan het begin van de wandeling, warmt het lichaam zichzelf snel op en hoe meer je beweegt, hoe comfortabeler het wordt. Wat ook helpt is het dragen van kleding dat ventileert en de huid ‘cool‘ houdt.

Tip 4. Zorg voor genoeg hydratatie

Water is altijd belangrijk wanneer je gaat wandelen, maar bij sneeuwwandelen kan het je zelfs warmer houden. Als je lichaam niet genoeg wordt gehydrateerd, wordt het bloed dikker en vervoert het minder efficiënt warmte door je lichaam. Zolang je gehydrateerd blijft kan het lichaam alles goed warm houden.

Vind je het moeilijk om water te drinken wanneer je wandelt in de kou? Neem dan heet water of thee mee in een thermoskan. Zo is het aangenamer om jezelf te hydrateren en kan het zelfs lekker zijn om even te stoppen voor een warm drankje.

Tip 5. Eet voor het sneeuwwandelen extra calorieën

Een excuus om wat meer te mogen eten is nóg een voordeel van sneeuwwandelen. Wanneer je wandelt in de kou, moet je lichaam harder werken om zichzelf warm te houden. Hierdoor verbrandt je meer calorieën tijdens het wandelen. Door voedsel te eten met een hoge waarde aan vet, zoals pindakaas, is het lichaam beter in staat warm te blijven. Een andere methode om warm te blijven is het toevoegen van extra vet, zoals boter of kokosnoot olie, aan bijvoorbeeld koffie, maaltijden of zelfs warme chocolademelk.

Tip 6. Houd batterijen warm

Technologie, zoals een telefoon, heeft het moeilijk in de kou. Batterijen gaan sneller leeg en apparaten worden langzamer. Het kan zelfs zo zijn dat ze helemaal uitvallen. Om te voorkomen dat je zit met een telefoon of andere apparaten die niet meer werken, is het slim om deze dicht bij je huid te bewaren. Borstzakjes zijn perfect voor telefoons. De warmte van je lichaam zorgt ervoor dat de batterijen op de juiste temperatuur blijven. Als je kampeert, stop dan je apparaten in een slaapzak. Er zijn ook slaapzakken met speciale vakjes voor apparaten.

Tip 7. Drie kledingstukken voor tijdens het sneeuwwandelen

  • Winter ‘Hiking’ broek

Een goede broek voor tijdens het sneeuwwandelen moet goed geïsoleerd, waterafstotend of waterproof, ademend en flexibel zijn. Patagonia’s PowSlayer Pants zijn perfect voor een wandeling in de sneeuw.

  • Winter ‘hiking’ schoenen

Je voeten gaan je nooit vergeven als je niet goed voor ze zorgt tijdens een wandeling door de sneeuw. Het is daarom belangrijk dat je zorgt voor goede winterlaarzen. Het is misschien een investering, maar wanneer je goede winterlaarzen koopt, kun je er lang plezier van hebben. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je laarzen hebt die geïsoleerd en waterproof zijn en die je voeten de ruimte geven om te ademen.

Om ervoor te zorgen dat je voeten comfortabel blijven tijdens de wandeling zijn de gevoerde Chilkat IV-boots van The North Face een goede optie!

  • Beenkappen

Als laatste zijn beenkappen een fijne aanvulling op je outfit, vooral wanneer je gaat wandelen in een dikke laag sneeuw. Beenkappen zorgen ervoor dat er geen sneeuw in je laarzen komt. Al heb je waterproof laarzen, er zal altijd wat water in de laarzen komen vanaf boven. Beenkappen helpen hiertegen en zorgen ervoor dat de voeten bijna helemaal worden afgedekt. Hierdoor zijn ze dus beter beschermt tegen de kou.

Midden- en Zuid-AmerikaReisverhalenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.