Copyright: The Hike

Sneeuwschoenwandelen, toffer dan je denkt (ja echt!)

door

Met ‘tennisrackets’ onder je voeten door de bergen lopen. Als je mij een paar jaar geleden had gezegd dat ik dat ooit serieus zou gaan doen, dan had ik waarschijnlijk heel hard gelachen en het weggewuifd. Maar nu is het er toch echt van gekomen: sneeuwschoenwandelen in de Oostenrijkse bergen. En guess what?! Het is nog super tof en avontuurlijk ook.

Je handtekening zetten

Voor wie ooit is gaan wintersporten, weet waarschijnlijk hoe magisch het gevoel is van het zetten van jouw handtekening in de poederverse sneeuw. Ofwel, een eerste spoor trekken door een strak sneeuwlandschap. De sneeuw zo vers dat het kraakt onder je voeten. Het uitzicht zo wijds dat je het gevoel hebt alleen op de wereld te zijn. Precies dat magische gevoel heb je ook bij sneeuwschoenwandelen.

The world is yours

Het avontuurlijk van sneeuwschoenwandelen is dat je kunt hiken waar je maar wilt. Je bent dus niet gebonden aan paden of pistes. En je hoeft niet het spoor van anderen te volgen. Wil je linksom dan ga je linksom. Liever rechtsom, dan ga je rechtsom. Wil je naar boven, dan ga je naar boven. En naar beneden hetzelfde riedeltje. Uit ervaring kan ik zeggen dat het aan te raden is om zoveel mogelijk horizontaal of verticaal aan de berg te lopen. Diagonaal kan ook, maar dat is minder comfortabel voor je houding. Al is dat wel weer net wat avontuurlijk natuurlijk.

Onder leiding van boer Thomas

De mogelijkheden van bergschoenwandelen zijn eindeloos. Hike over winterse weiden, door de diepbesneeuwde bossen en in de ongerepte bergnatuur. Je kunt zelf op pad gaan of een tocht maken onder leiding van een gids. Dat laatste deed ik. Thomas, in de zomer boer en in de winter gids, leidde ons door de fenomenale winterse plaatjes van Fiss in Oostenrijk. Onderweg kwamen we over zijn eigen weides, waar in de zomer zijn koeien en paarden lopen. Hij vertelde ons van alles over de diersporen die we zagen en andere interessante weetjes over de omgeving.

Sneeuwschoenwandelen, zo werkt het

Iedere hiker kan sneeuwschoenwandelen. De techniek is simpel en je hebt er geen uitgebreide cursus of bijzondere uitrusting voor nodig. Stevige, waterdichte schoenen zijn voldoende. Daarbij huur je een set ‘Schneeschuhe’ (de tennisrackets) en stokken. De sneeuwschoenen zijn een stuk breder dan je wandelschoenen en uitgerust met flinke spikes, waardoor je goede grip hebt. Ga een beetje breder staan, zodat je niet struikelt over je eigen voeten, en lopen maar.

Enjoy!

Oke, ik geef toe: sneeuwschoenwandelen is minder stoer dan andere wintersporten. Op je
ski’s of een snowboard ga je natuurlijk veel sneller. Maar bij sneeuwschoenwandelen heb je wel veel meer tijd om om je heen te kijken. En dat levert prachtige plaatjes op.

AlpenBergenDagtochtOostenrijkTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.