Slapen op hoogte in het Montafon

door

De afgelopen jaren hebben we al meermaals geschreven over de magie van het slapen in een berghut. Het verveelt eigenlijk nooit. Ver weg van de dagelijkse drukte kun je even helemaal tot rust komen en gelijkgestemden ontmoeten. Of je besluit bij een heldere nacht voor het slapengaan nog even naar buiten te lopen, om van een prachtige sterrenhemel te genieten. Wij reisden naar Oostenrijk en vonden diep in het Montafon een plek die aan al onze wensen voldeed.

De ideale voorbereiding voor meer

Voor deze hike besluiten we een nachtje in de Neue Heilbronner Hütte te slapen. Een nachtje slapen in een berghut is eigenlijk het beste wat je jezelf kunt aandoen als je nieuwsgierig bent naar het alpine leven. Voor sommigen is een meerdaagse huttentocht nog net iets teveel; geen probleem, want met één enkele huttenovernachting kom je al snel meer te weten over het slapen op grote hoogte. En zodra je de eerste keer aan het leven daarboven hebt geproefd weet je één ding zeker: dit smaakt naar meer!

Schoenen aan, tas op, los geht’s

We reizen vandaag helemaal naar de achterkant van het Montafon, een 30 kilometer langgerekt dal in het hart van Vorarlberg. Dit dal heeft het hele jaar door voor iedereen wat te bieden; zo kun je hier heerlijk skiën en wandelen. In de winter loopt dit dal dood, maar in de warmere maanden kun je via de Silvretta Hochalpenstrasse naar de Bielerhöhe. Dit is een prachtige plek op ruim 2.000 meter hoogte. De weg omhoog is al een belevenis op zich, met maar liefst 34 haarspeldbochten. Voor de echt sportieve onder ons; daag jezelf eens uit en ga deze jongen te lijf met je fiets.

Blik op de Silvretta Hochalpenstrasse

Langs Oostenrijks mooiste

Anyway, wij zijn hier niet gekomen voor de Hochalpenstrasse, maar wilden een nachtje gaan slapen op hoogte. Onze tocht start in het pittoreske Partenen en voor de eerste hoogtemeters nemen we de plaatselijke kabelbaan. Onlangs schreven we nog over de Formarinsee, die enkele jaren terug werd gekroond tot de mooiste plek van Oostenrijk. In 2021 werd de Wiegensee gekroond tot Oostenrijks juweel van het jaar. En wij hebben geluk, want onze route loopt dwars langs dit pareltje. Dit is een heerlijk pittoresk plekje, die je met een beetje geluk voor jezelf hebt. Zak neer op het steigertje aan de oever, eet een broodje en geniet van het fenomenale uitzicht.

De Wiegensee: volgens de kenners de mooiste plek van Oostenrijk

Wandelen door stil en beschermd gebied

De tocht naar onze slaapplek voert ons door beschermd gebied: de Verwall groep. Dit gebied staat bekend om zijn prachtige bossen, maar ook om zijn uitgestrekte en groene weides, die vanaf begin september prachtig goudbruin kleuren. Vanaf 1.800 meter houdt de begroeiing op en verliezen we ook het telefonische bereik. Precies wat we wilden.

Het laatste gedeelte van onze route lopen we over een breed pad langs een wild kabbelend bergstroompje. De Neue Heilbronner Hütte zien we dan al in de verte liggen. Omdat het pad niet zo steil omhoog gaat kunnen we de omgeving heerlijk in ons opnemen. Links en rechts doemen prachtige bergtoppen op, waarvan sommigen vanaf de hut goed te beklimmen zijn. Wie tijd en veel bergervaring heeft kan zich bijvoorbeeld wagen aan de Östlicher Valschavielberg; de route naar de top start direct vanaf de hut en brengt je in een goed uur naar 2.600 meter hoogte.

Genieten op hoogte

Het fijne van aankomen in een berghut is dat je helemaal niks meer hoeft. Bij lekker weer zak je gewoon op het terras neer en geniet je van een welverdiend biertje. In de avond wordt het eten in de gemoedelijke Stübe geserveerd en kun je onder het genot van een spelletje nog even natafelen.

Het mooiste moment volgt bij helder weer steevast rond zonsondergang. Het is misschien wel het mooiste moment: de zon zakt langzaam achter de bergen, de omgeving kleurt langzaam goudgeel en de dalen zijn inmiddels verlaten. Een fantastisch moment om de ultieme foto te schieten. Vlak voordat het stil moet zijn in de hut, gaan we nog een laatste keer naar buiten. Een prachtige sterrenhemel schijnt ons tegemoet. Terwijl we buiten staan merken we hoe stil het hier is. Zo voelt het leven op hoogte wel heel fijn aan. Eén dingen weten we na vandaag zeker: het is niet de laatste keer dat we een nachtje boven slapen, en het is met zekerheid de opmaat naar grotere avonturen.

AccommodatiesAlpenEuropaHuttentochtOostenrijkTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.