Hiken door het hart van het Grosses Walsertal

door

In de Alpen zijn ontelbaar veel mooie plekken te vinden, maar weinigen kunnen tippen aan het prachtige Grosses Walsertal, gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Misschien komt dit omdat ik niet geheel objectief ben; ik zette hier mijn eerste stappen als driejarige. Desalniettemin is dit dal een lust voor het oog. Tussen rustige dorpjes die hun oorspronkelijkheid hebben behouden, en omgeven door een veelvoud aan groene en bloeiende bergweides, kun je even onthaasten. Wandelingen zijn er hier volop te vinden. Wij trokken eropuit, kwamen langs plekken die in het verleden gekroond zijn als Oostenrijks mooiste, en kwamen tot rust op onze thuisbasis in Raggal.

Leven in samenhang met de natuur

We zijn vandaag zoals gezegd in het Grosses Walsertal, een klein dal in het westen van Oostenrijk. In dit dal wordt natuurbehoud met hoofdletters geschreven; al geruime tijd is dit dal een zogenaamd UNESCO Biosphärenpark, waarbij de duurzame ontwikkeling van het gebied centraal staat. Het gebied wordt gekenmerkt door groene bergen met prachtige bloemenweides en schilderachtige dorpjes, waar de tijd heeft stilgestaan. Grootschalig toerisme is hier taboe, tot rust komen gaat hierdoor automatisch.

Los geht’s in de wandelbus

Hoewel we hier voor onze rust komen, gaan we natuurlijk wel gewoon lekker hiken in het Grosses Walsertal. Vandaag wandelen we rondom de Rote Wand, met ruim 2.700 meter de hoogste berg van het dal. De tour start in het bergdorpje Marul, maar voordat we gaan wandelen stappen we eerst in de wandelbus. Deze bus brengt ons in ongeveer 20 minuten naar Alpe Laguz, een prachtige alm midden in de natuur. Op deze alm wordt nog op traditionele wijze bergkaas gemaakt. Hoewel wij heel erg van kaas houden, slaan we een bezoekje aan de Sennerei over. Onze hike gaat namelijk van start.

Wat is het toch mooi in het Grosses Walsertal
Alpe Laguz, een klein paradijs midden in de natuur

Verlaten dalen en bergmarmotten

Omdat de plek waar we zijn niet met de auto te bereiken is, hebben we de route bijna voor ons alleen. We hiken eerst naar Alpe Klesenza, net als Alpe Laguz gelegen in een prachtig verlaten dal. Op deze alm is het overigens mogelijk om te overnachten. Handig als je op huttentocht bent, maar ook voor één nacht is dit een groot avontuur. Op deze plek maakte ik als zeven-jarige voor het eerst kennis met slapen in de bergen. Het werd een avontuur om nooit te vergeten en het legde de basis voor de vele avontuurlijke huttentochten die ik in de jaren daarna maakte.

Na Alpe Klesenza wordt het pas echt rustig. We volgen nu de Klesenzabach en hiken naar ruim 2.000 meter hoogte. We worden omgeven door de machtige bergtoppen van het Grosses Walsertal. Doordat we vroeg in het seizoen zijn, komen we veel restsneeuw tegen. Voor ons zoeken de bergmarmotten beschutting in hun holen. We hadden ons geen mooiere plek kunnen wensen en genieten van het avontuur.

Uitkijkend op Alpe Klesenza en het restant van de hike

Oostenrijks mooiste

Het kan op de route echter nog mooier, en dat vinden niet alleen wij, maar ook het Oostenrijkse Journaille. De Formarinsee, op ongeveer driekwart van onze route, is in 2015 namelijk gekroond tot mooiste plek van Oostenrijk. En helemaal ongelijk geven kunnen we ze niet; dit helderblauwe meer, met op de achtergrond de machtige flanken van de Rote Wand, is inderdaad een lust voor het oog!

Wij lassen een welverdiende pauze in bij de Freiburger Hütte, direct gelegen aan het de Formarinsee. Hoewel het terras helaas niet uitkijkt op het meer, kun je wel genieten van een prachtig uitzicht op de toppen van het Rätikon; zo zien wij de Schesaplana, de Sulzfluh en de Drei Türme.

Hiken in het Grosses Walsertal
Volgens de experts de mooiste plek van Oostenrijk: de Formarinsee

Een ode aan Raggal

We hebben genoten van onze hike en keren terug naar onze home base; ons prachtige vakantiehuis in het dorpje Raggal. Dit dorp behoort met ongeveer 500 inwoners tot één van de grotere dorpjes in het dal, maar heeft zijn Oostenrijkse charme behouden. Het dorpsplein, compleet met karakteristieke kerk, fontein, en een prachtig monumentale woning, vormt het hart van het dorp en lijkt zo uit een sprookjesbroek getrokken.

Wij hebben het grote geluk precies achter het dorpsplein op ons terras te kunnen neerzakken en genieten van een magistraal uitzicht. We kijken uit op de groene bergen van het Grosses Walsertal en kijken bij helder weer naar het Rijndal en de Säntis; één van de vele markante bergen in Zwitserland. Zoals ieder jaar worden we getrakteerd op verse taart en kenmerkende gastvrijheid van onze gastvrouw. Het is niet zo gek dat we het hier al zo lang volhouden, want hoe het ook zij; zelfs na 27 jaar gaat deze plek niet vervelen.

Nagenieten van onze hike in het Grosses Walsertal
Een terras met uitzicht in het prachtige Raggal
AlpenBergenDagtochtEuropaOostenrijkReisverhalenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Erna Gassner
  11 december 2021 15:59

  Hallo Jasper!

  Ich habe soeben deine wunderbare Beschreibung gelesen und mich sehr gefreut. Du hast es wunderbar verstanden den sanften Tourismus in unserem Tal zu beschreiben. Hoffentlich lesen viele Niederländer deinen wunderbaren Beitrag!
  Ganz liebe Grüße aus Raggal – Erna

  Beantwoorden
 • Hallo Erna, das freut mich sehr zu hören! Ich bin mir sicher, das viele Niederländer diesen Beitrag lesen werden. Und wenn nicht, dann kommt nach wie vor der Familie Clemens auch im nächsten Jahr wieder nach Raggal 😉 Liebe Grüsse, Jasper

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.