Op roadtrip naar je volgende wandelvakantie: zo pak je het aan

door


Droom je van weidse landschappen, het geluid van knisperende bladeren onder je voeten en de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt? Een wandelvakantie gecombineerd met een roadtrip biedt het beste van twee werelden: de avontuurlijke vrijheid van de open weg en de intieme verbinding met de natuur die wandelen kan bieden. Stap jij al in de auto? We geven je de beste tips.

Waarom een roadtrip met een wandelvakantie combineren?

Waarom zou je kiezen tussen rijden en wandelen als je beide kunt hebben? Met een auto tot je beschikking kun je verschillende wandelbestemmingen verkennen, van hooggebergten in bijvoorbeeld de Alpen tot lekker door de bossen struinen in Nederland. Je hebt de flexibiliteit om het weer voor te blijven, gemakkelijk voorraden bij te vullen en je kunt zelfs een dagje overslaan als je daar zin in hebt. Maar hoe pak je jouw wandelvakantie roadtrip aan?

Op wandelvakantie roadtrip met een daktent

Een roadtrip en wandelvakantie planning is essentieel

Keuze autoroute

De eerste stap is het bepalen van je route. Overweeg nationale parken, bekende wandelroutes en verborgen pareltjes. Het voordeel van een roadtrip is dat je niet gebonden bent aan één locatie. Bepaal de duur van jouw trip en hoe ver je wil rijden. Wil je juist ver rijden en minder wandelen of wil je liever dichtbij blijven en meer wandelen? Of ga je met een elektrische auto en is het van belang dat je voldoende laadmogelijkheden hebt?

Keuze wandelroute

Ook bij de wandelroutes zijn er verschillende opties. Ga je bijvoorbeeld op een camping staan en vanuit daar verschillende dagwandelingen maken, of parkeer je jouw auto bij een startpunt en maak je een thru-hike? Zorg er in ieder geval voor dat je weet waar je auto staat en dat je altijd terug bij jouw auto kan komen. Gaat er openbaar vervoer terug, wandel je terug of is er bijvoorbeeld een taxi te boeken?

Accommodatie

Zoek naar campings, hostels of hotels die centraal liggen ten opzichte van de wandelgebieden die je wilt verkennen. Zo beperk je de reistijd en kun je meer tijd besteden aan het wandelen zelf.

Bagage

Je wilt voorbereid zijn op zowel het rijden als het wandelen. Een checklist kan hierbij handig zijn. Denk aan wandelschoenen, een rugzak, voldoende water, kaarten, maar ook aan zaken voor de auto zoals een reserveband en wat basisgereedschap. (Private)Lease je jouw auto, kijk dan vooral waar en hoe ver je met de auto mag rijden. Zit er ook pechservice bij?

Auto voorbereiding

Voordat je op wandelvakantie roadtrip vertrekt, is het van belang dat je auto in topconditie is. Controleer de banden, olie, remmen en zorg dat je over alle benodigde documenten beschikt. Een goed voorbereide auto is essentieel voor een zorgeloze vakantie.

Technologie en apps

Apps als Google Maps voor navigatie, Komoot voor het vinden van wandelroutes en een weer-app kunnen je beste vrienden zijn tijdens deze reis. Zorg ervoor dat je ook offline kaarten downloadt voor het geval je in een gebied komt zonder internetverbinding.

Gezondheid en Veiligheid

EHBO-Doos

Zorg voor een EHBO-doos die zowel op wandel- als auto-ongelukken is voorbereid. Denk aan pleisters, desinfectiemiddel, pijnstillers, maar ook aan dingen als een veiligheidshamer voor in de auto. Een veiligheidsvest is essentieel in de auto, maar kan ook handig zijn als je wandelt in het donker.

Weer en terrein

Bereid je voor op verschillende soorten weer en terrein. Zorg voor zowel lichte als warme kleding en overweeg om wandelstokken mee te nemen voor lastiger terrein. Ga je winterwandelen, dan heb je uiteraard een andere paklijst voor wandelen en moet je bij jouw auto denken aan winterbanden.

Waarom kiezen als je het beste van beide werelden kunt hebben? Plan jouw wandelvakantie en roadtrip in één met deze tips en ga het avontuur tegemoet.

TheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.