Review: LUNA sandals, voor als je wilt hiken in sandalen

door

Onlangs was ik op reis in Turkije. Daar was het warm, droog en liepen we omhoog en omlaag over veel los zand. Qua ondergrond had ik een wandelschoen nodig. Qua temperatuur wensten mijn voeten luchtige sandalen. Een medereiziger tipte mij toen LUNA sandals. Een Amerikaans merk dat is opgericht door een man die in de woestijn een ultra marathon rende op zijn zelfgemaakte sandalen. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik besloot een setje LUNA Mono Winged sandalen mee te nemen op mijn volgende trip, naar Jordanië. Wederom een land waar mijn voeten werden blootgesteld aan hoge temperaturen, veel droogte, rotsen en los zand. Ik kan alvast verklappen: dit keer was het een gevalletje ‘happy feet‘.

Op mijn LUNA sandals bij Petra in Jordanië

Op blote voeten

Doordat we als mensheid schoenen zijn gaan dragen, zijn we onze voeten gaan ontlasten. De schoenen nemen de taken waar, die ons lichaam eigenlijk uit zou moeten voeren. Zonde, want onze voeten bevatten zelfs maar liefst 200.000 zenuwuiteinden, die ook veel goeds voor ons lichaam kunnen brengen, zoals een beter lichaamsbewustzijn. Vanwege die voordelen, zijn er verschillende sporten die altijd al vooral blootsvoets worden beoefend. Denk aan judo en karate, maar ook dansen. Wandelen en rennen op blote voeten wordt ook steeds populairder. Zo zijn er steeds meer blotevoetenpaden te vinden in Nederland en kun je speciale barefoot-schoenen kopen, voor activiteiten in de buitenlucht. Dat zijn een soort handschoenen, maar dan voor voeten, waarbij iedere teen omsloten is door de schoen. Ze zijn plat en dun, waardoor ze de voetzool enigszins beschermen, maar tegelijkertijd ook veel vrijheid geven.

LUNA sandals en de barefoot movement

“Barefoot” Ted McDonald is een ultra marathon renner in hart en nieren en tegelijkertijd een uithangbord van de zogenaamde ‘barefoot movement‘. Hij is expert op het gebied van hardlopen op je blote voeten en coacht anderen om dat ook te doen. Toch is hij het ermee eens dat het niet altijd mogelijk is om overal op blote voeten te lopen. Daarom is hij op zoek gegaan naar een manier om je voeten te beschermen en tegelijkertijd zo natuurlijk mogelijk te kunnen rennen. Een manier waarop de voetspieren worden versterkt en de bewegingsvrijheid niet beperkt.

Ted ging in de leer bij de Tarahumara natives, die bekend staan om hun vermogen om lange afstanden te rennen op zelfgemaakte sandalen, die enkel de voetzolen beschermen. Hij raakte daar bevriend met Manuel Luna, die voor Ted zijn eerste paar traditionele ‘huarache’-sandalen maakte. Ted was direct fan en het idee voor de LUNA sandals werd geboren. Inmiddels zijn de LUNA sandalen zo goed uitgewerkt dat menig barefoot-runner ze gebruikt om kilometers op te rennen. En als je erop kunt rennen, dan kun je er ook op hiken, toch?!

LUNA Mono Winged sandalen

De LUNA sandals verkrijgen

De LUNA sandals zijn populair in Amerika, maar nog niet zo bekend in Nederland. Er is een enkele webshop waar je ze kunt kopen of je kunt ze importeren uit Amerika, waarbij je rekening moet houden met het betalen van invoerbelasting. Ik koos voor de LUNA Mono Winged sandalen, die precies op tijd binnenkwamen om mee te nemen naar Jordanië, waar ik ze aan een uitgebreide test kon onderwerpen.

De eerste indruk

De eerste indruk van de LUNA Mono Winged sandalen was toen ik thuis de doos openmaakte. De gebruikte materialen voelen solide aan en de constructie ziet eruit alsof er goed over nagedacht is. Wat me vooral opviel, was het profiel van de sandaal. De zool is aan de bovenkant volledig plat, maar aan de onderkant zien we een Vibram-zool met diepe groeven. Een zoolprofiel dat je kunt vergelijken met een gedegen trailrunschoen. Vibram staat garant voor sterke performance, goede grip, soepelheid, loopcomfort en dat ze erg slijtvast zijn. Dat belooft een zorgeloos outdoor avontuur in de natuur.

De voorbereiding

Ik las vooraf op de site reviews van mensen die aangaven de sandalen te hebben aangetrokken en ze nooit meer uit te hebben gedaan, omdat ze vanaf moment één zo fijn zaten. Mijn voeten doen meestal iets moeilijker bij nieuwe schoenen, dus het leek me beter om ze vooraf toch alvast wat te dragen. Dat kwam goed uit, want op het moment dat ik de sandalen binnenkreeg, was het in Nederland ook lekker warm. Het aantrekken van de sandalen was overigens geen gevalletje ‘plug and play’. De strap van de sandaal bestaat dan wel uit een geheel, maar juist daarom vraagt het best wat ’tweakwerk’ voordat de sandaal perfect aan je voeten past. Maar met een kleine instructievideo, was ook dit zo gepiept en had ik de sandalen perfect op maat gemaakt voor mezelf.

De test

Hardlopen is nog niet helemaal mijn ding, laat staan ultra marathons rennen. Maar dat geeft niet. Volgens LUNA zelf zijn het ‘adventure sandals‘, waarin je kunt rennen, wandelen, hiken, spelen en andere avonturen aangaan. Genoeg manieren om ze te kunnen testen dus. In Jordanië gebruikte ik ze om delen van de Jordan Trail te lopen, een trekking te doen in een Jordaanse wadi, een bezoek te brengen aan historische sites zoals Umm Qais en Petra en ik droeg ze ook gewoon tijdens een stadswandeling in Amman.

Uitstekende grip

Eén van de meest cruciale eigenschappen van een trailsandaal is de grip. Vooral omdat er in een warm en droog land zoals Jordanië veel sprake is van los zand en stenen. Maar gelukkig stellen de Mono Winged sandalen zeker niet teleur. Vanaf moment een werd ik positief verrast door de uitstekende grip. Dat gaf een gevoel van vertrouwen en stabiliteit tijdens het lopen. Iets wat mij essentieel lijkt voor elke outdoor enthousiasteling.

Perfecte pasvorm

Wat deze sandalen echt onderscheidt, is de nauwsluitende pasvorm. De bandjes zitten comfortabel om de voeten en kunnen worden aangepast aan je eigen voorkeur. Dit voorkomt schuiven en zorgt ervoor dat de sandalen stevig op hun plek blijven, zelfs tijdens outdoor activiteiten waarin je voeten hard aan het werk zijn. Persoonlijk vond ik het een groot voordeel dat de bandjes aangepast kunnen worden aan je voet. Mijn voeten zetten namelijk uit als het warm is of als ik lange stukken achter elkaar loop. Het is dan fijn dat ik de sandalen aan het begin van de dag strakker kan aantrekken en gedurende de dag mijn voeten iets meer ruimte kan geven.

Ik ben trouwens bewust gegaan voor de LUNA Mono Winged sandalen, omdat daar extra bandjes bij zitten, die je over de wreef van je voet vastmaakt. Mijn voeten hebben dit nodig, omdat het bandje bij de hiel anders steeds naar beneden zakt. Dat probleem heb ik vaker bij sandalen en andere schoenen met enkel een bandje aan de achterkant. De ’tech straps’, zoals LUNA ze zelf noemt, zijn makkelijk aan te brengen en kun je ook achterwege laten als je ze toch niet nodig hebt.

De hitte van Jordanië getrotseerd

Tijdens mijn reis in Jordanië werd het al snel duidelijk dat deze sandalen ontworpen zijn met avontuur in het achterhoofd. De hitte en het ruige terrein waren geen partij voor de LUNA Mono Winged sandalen. Mijn voeten hadden constant perfect grip en de open contructie zorgde ervoor dat ik de hitte in mijn lichaam ook kwijt kon via mijn voeten.

Conclusie

De LUNA Mono Winged sandalen hebben de verwachtingen waargemaakt en zelfs wel overtroffen. De open constructie, gebruikte materialen, uitstekende grip en perfecte pasvorm maken ze een waardevolle toevoeging aan de uitrusting van elke outdoor liefhebber. Voor meer informatie en om jouw eigen paar te bemachtigen, bezoek de LUNA website of de website van Barefoot&More.

Let op: Voor de beste ervaring, zorg ervoor dat je de juiste maat selecteert volgens de maattabel op de website. Ze bieden ook een handige tool die je kunt printen, om zo de exacte maat te bepalen.

LUNA sandals
GearReviewsTheHike.nlVibramWandelschoenen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.