Het Land van de Peel; zo uitgestrekt en toch zo dichtbij

door

We schrijven vaker over pareltjes in het Brabantse land. Dit keer trekken we een paar dagen door het Land van de Peel, dwars door de provinciegrenzen van Noord-Brabant en Limburg. Een uitgestrekt gebied boordevol mooie natuur. Waar je ook gaat, overal kom je weidse natuur, bourgondische dorpjes, fijne plekjes en goede verhalen tegen. Daardoor is het volgende hoogtepunt in de regio nooit ver weg. We nemen je mee op twee volle dagen door het Land van de Peel. 

Waar ligt het Land van de Peel?

Voordat we op pad gaan, eerst even wat achtergrond informatie over het Land van de Peel. Je kent deze naam wellicht uit het nummer van Brabant van Guus Meeuwis: “De peel en De Kempen en De Meierij, maar het mooiste aan Brabant ben jij, dat ben jij”. Guus zingt hier over drie prachtige natuurgebieden in Brabant. Toch is De Peel meer dan een natuurgebied. Het Land van de Peel beslaat namelijk zes Brabantse gemeenten: Helmond, Deurne, Asten, Gemert-Bakel, Someren en Laarbeek. Samen vormen ze één regio, maar tegelijkertijd zijn het ook unieke plaatsen met ieder een eigen karakter. Een Brabantse regio, met een vleugje Limburg erbij, die meer dan de moeite waard is om een paar dagen te ontdekken.

Kasteel Asten in De Peel

Een paar dagen dwars door het Land van de Peel

We verklappen alvast dat de weidsheid en rijke geschiedenis van het Land van de Peel deze regio een bezoekje waard maken. De bourgondische versnaperingen maken dat je hier zo een paar dagen tevreden kunt rondtoeren. De combinatie tussen die elementen is een succesvol recept. We wensen je alvast veel plezier in het Land van de Peel.

Warm Welkom

We trappen af bij De Brabantse Kluis. In de voormalige kloosterboerderij van Missieklooster Heilig Bloed, verwelkomen Christa en Geert Michgels nu gasten in hun herberg. Voor een gastvrij onthaal in het Land van de Peel, ben je hier aan het juiste adres. Het naastgelegen Missieklooster is nog altijd bewoond door zusters. Als gast van de Brabantse kluis, kun je naar hartelust kalfjes aaien en wandelen door de kloostertuin, die je via de koeienstallen bereikt. Het Missieklooster is één van de vijftig (voormalige) kloosters en abdijen dat langs Ons Kloosterpad ligt. Ons Kloosterpad is 330 kilometer lang, ietwat aan de lange kant voor dit weekend. Net wat minder kilometers maken? Ook de kloosterrondwandeling op deze plek, met een lengte van 13 kilometer, leidt je langs kapel en kerk.

Stevige stippels

Het volgende hoogtepunt brengt ons op de top van de Stippelberg. O, nee. De Stippelberg is een natuurgebied, niet één berg. Hier wandel je door een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Oost-Brabant. Ooit was dit een uitgestrekt heideveld, totdat één machtig iemand er een bos liet aanleggen. In dit gebied zoeken we naar stippels. Say What!? Stippels! Wij hadden er ook nog nooit van gehoord. Stippels zijn steile duinen van opgestoven zand. Klinkt uitdagend. Toch is het zeker geen onbegaanbaar gebied. Sterker nog; het is er heerlijk wandelen. Wat vooral opvalt is hoe rustig het hier is.

Bourgondisch gelukje

Op korte afstand van de Stippels, strijken we neer op het terras van Gij & Ik in Gemert. Wist je dat Gemert eeuwenlang een onafhankelijke vrijstaat is geweest? In dit vorstendom bepaalde een machtige Europese ridderorde de regels samen met landheren en lokale adel. Uitkijkend op Kasteel Gemert, dat het bestuurscentrum vormde van het vorstendom Gemert, smaakt het lokale biertje van de naastgelegen Brouwerij Rabauw ons extra goed.

Tip voor de fijnproever: De Rabauw Droogkloot gaat goed samen met een bourgondische lunch.

Weidse heide

De volgende bestemming in het Land van de Peel is nooit ver en dat brengt ons naar een bekende trekpleister; de Strabrechtse Heide. Veel weidser vind je heide niet. We kiezen de Beuvenroute, die ons door bos, over de heide en langs het Beuven leidt. Het Beuven is het grootste natuurlijke ven van Nederland. Dit gebied staat bekend om zijn enorme verscheidenheid aan moerasvogels en om ze goed te kunnen volgen, zijn er spottersplekken om je verdekt in op te stellen. Hier en daar komt er ook al wat paars tevoorschijn op de heide, dat is voor ons een uitnodiging om later nog eens terug te komen.  

Tip: in augustus staat de heide vol in bloei en rijkt de paarse bloemenzee zo ver je kijken kan.

Tip 2: Kom je op je reis door het Land van de Peel door Lierop? Bekijk dan even de bijzondere koepelkerk van dichtbij. Onmogelijk om daarna door te rijden zonder eerst een ambachtelijke pannenkoek te hebben gegeten bij Herberghe Coeckepanne.

(Tekst gaat verder onder foto’s)

Rustieke ruïne

Een rondje rondom Kasteel Asten biedt een glimp van de bijzondere ruïne, die aan de andere kant van de gracht ligt verborgen tussen het groen. Voor de echte ervaring, boek je een rondleiding. We zullen geen spoilers geven, maar verwacht 600 jaar aan levendige kasteelgeschiedenis, van onderduikers tot heksenvervolging. De voorburcht is altijd bewoond gebleven en de ruïne wordt door een aantal van de bewoners met veel liefde ‘onderhouden’. Zelf rondlopen is hier niet mogelijk, de burcht is privéterrein.

Moerassige streek

Misschien wel de bekendste plek in de regio is Nationaal Park de Groote Peel. De Groote Peel loopt dwars door de provinciegrenzen van Brabant en Limburg. Het hoogveen dat hier ligt is 10.000 jaar geleden ontstaan, na de laatste ijstijd. Er groeide toen een landschap met moerassen en peelvenen. Ooit waren die Peelvenen enorm en onbegaanbaar. De turf die hieruit te winnen viel, bleek goud waard (of in elk geval goed geld). Het meeste is daarom als het ‘Goud van de Peel’ in ovens en kachels opgestookt. De ontgonnen gronden werden als landbouwgrond in gebruik genomen en alleen de Deurnsche, Mariapeel en Groote Peel bleven over.

Tegenwoordig halen natuur- en vogelliefhebbers hun hart op in Nationaal Park de Groote Peel. Doordat het hier zo uitgestrekt is en er zoveel water is, is het een fantastische plek voor broedvogels, er broeden hier wel 90 soorten. Dat de Groote Peel in romeinse bewoording staat voor ‘moerassige streek’, kunnen we beamen. Bij de wandelroute Knuppelbrug loop je letterlijk over het moeras van de Peel.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Hoogste uitkijktpunt

Even verderop in Meijel, vind je het hoogste uitkijkpunt van de omgeving. De Belfort Uitkijktoren is 22 meter hoog en bevindt zich op historisch terrein. De zes bunkers om de uitkijktoren, herinneren aan de strijd die hier 75 jaar geleden in de drassige grond werd geleverd. Het pad dat loopt vanaf de uitkijktoren vormde niet alleen een ontsnappingsroute van Meijel naar Brabant, het was destijds ook essentieel voor de turfwinning.

Blote voeten

Het Toon Kortooms Park in Deurne is een verrassend leuke plek om je een middag te vermaken. Toon Kortooms (1916-1999), streekschrijver van vele romans en verhalenbundels, woonde hier ooit als kind. Niemand kijkt je hier vreemd aan als je hier je schoenen uittrekt, want er loopt een blotevoetenpad waar je voeten eens in de hoofdrol staan. Niets voor jou? Er is in dit park ook een museum, beeldentuin, speeltuin, restaurant en brouwerij. Wat ons betreft is dit een geschikte plek om in het zonnetje te genieten van het ter plekke gebrouwen Peelreusbier, dat vernoemd is naar één van de verhalen van Kortooms.

Zwaar bevochten

Na Normandië was het Land van de Peel een van de gebieden waar het zwaarst werd gevochten in de Tweede Wereldoorlog. Dat zie je ook terug in de Deurnese Peel en de Mariapeel. In de Mariapeel staat een monument ter nagedachtenis aan alle vliegtuigen die crashten in het Peelmoeras. Het monument staat tegenover de plek waar een Brits gevechtsvliegtuig in maart 1941 crashte. Wil je nu meer weten over wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde in het Land van de Peel? Er zijn een aantal fietsroutes, toepasselijk Death Valley de Peel genaamd, die je langs de indrukwekkende verhalen leiden.

Tip voor de lekkere trek: Als je in de buurt bent kun je er niet omheen; bij ijsboerderij Willem III moet je gewoon even stoppen voor ijs. Koning Willem III liet deze hoeve bouwen in 1913 en hier word je vorstelijke ijsje dus geschept in een waar monument.

Lest best

Om deze paar dagen in het Land van de Peel af te ronden stoppen we nog bij een laatste hoogtepunt; het Buntven dat hoort bij Zandbos Deurne. Aan de rand van het ondiepe meer groeien bijzondere planten, zoals witte snavelbies, veenpluis en kleine zonnedauw. In het zandbos zelf vind je een speelbos, waar kinderen naar hartelust kunt spelen op natuurlijke speeltoestellen.

Land van de Peel en Avontuur Dichtbij

Nieuwsgierig geworden naar deze natuurrijke regio? Kijk voor meer tips, routes en activiteiten in het Land van de Peel op www.landvandepeel.nl.

Om het Land van de Peel uitgebreid te ontdekken raden we aan er vier dagen voor uit te trekken. Het Land van De Peel en Avontuur Dichtbij bieden samen een handig arrangement aan, waarbij je al wandelend en fietsend de regio verkent. Overnachten doe je in kleinschalige B&B’s. Het totale pakket vind je op de site van Avontuur Dichtbij.

ActiviteitEuropaNationale ParkenNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.