Osprey Tempest 24: een handig formaat tussen daypack en backpack in

door

Kenners weten dat Osprey een topmerk is op het gebied van backpacks. We hebben diverse Osprey backpacks getest, waaronder de Osprey Tempest 20L. Maar aangezien dit bekende tassenmerk hun Tempest serie in 2021 een make-over heeft gegeven, en er een 24-26L ‘tussenvolume’ aan de serie is toegevoegd, was het tijd voor een nieuwe kennismaking en uitgebreide review. Speciaal voor The Hike kreeg ik de kans om de vernieuwde rugzak te proberen: de Osprey Tempest 24.

Osprey Tempest 24

Osprey Tempest 24 vs Osprey Talon

De Tempest en Talon backpacks van Osprey zijn nagenoeg hetzelfde. De Tempest serie is speciaal ontworpen voor vrouwen, waarbij de schouder- en heupbanden een iets andere vorm hebben ten opzichte van de Talon serie. Ik vind het zelf veel belangrijker om de juiste maat te kiezen, die past bij jouw postuur. Als je meerdere dagen wandelt ga je namelijk vanzelf merken hoe belangrijk het is om een goed zittende rugzak te dragen. De Tempest is kleiner dan de Talon en, ondanks dat je het rugpand in de lengte kunt aanpassen, is de rugzak eigenlijk te klein voor mij. Afhankelijk van jouw lengte en postuur kan de Talon dus best geschikt zijn voor dames. Als je twijfelt welke van de twee rugzakken bij jou past, laat je dan adviseren in de winkel.

Osprey Tempest 24

De basis: rugpand en heupband

Kenmerkend aan rugzakken van Osprey is het Airscape rugpand. Dit befaamde onderdeel zorgt voor goede ventilatie en een minder zweterige rug. Vlak achter het rugpand vind je een handige ruimte voor een waterzak (die overigens niet is inbegrepen). De rugzak heeft stevige heupbanden, wat ik persoonlijk erg prettig vind. Ik draag een rugzak, ook een kleinere daypack, namelijk graag op de heupen omdat ik snel last krijg van mijn schouders als er de hele dag een rugzak  aan hangt.

Volume

Voor een dagwandeling in Nederland is 24-26 liter eigenlijk iets te groot (en is deze rugzak misschien ook wat te geavanceerd). Voor een campingtrip met slaapzak, kookspullen en tent is de Osprey Tempest 24 weer te klein. Maar deze tussenvolumemaat is wel ideaal voor een korte trekking zonder camping, een weekend-weg, of een dagtrip in de bergen waar je toch behoorlijk wat meeneemt en de extra features wel van pas komen. Overigens bestaat de Tempest serie uit verschillende volumematen en zijn er dus ook kleinere daypackversies en grotere backpackversies te koop.

Osprey Tempest 24

Indeling

De inhoud bestaat uit een groot hoofdvak met nog een klein sleutelzakje. Ook op de ‘bovenklep’ zit nog een ritsvak. Verder is er veel extra volume in vakjes op de heupbanden, mesh pockets aan de zijkant, en zelfs een vakje op een van de schouderbanden. Op de achterzijde vind je nog een stretchpocket. Er is dus voldoende ruimte om genoeg spullen mee te nemen tijdens een hike. Toch is de rugzak heel licht en draagt hij licht en comfortabel.

Extra features

Er zitten altijd veel touwtjes en lussen aan een rugzak waarvan je je afvraagt of ze een speciaal doel hebben. Zo ook bij deze. Ze zijn bedoeld om wandelstokken of een pickel mee vast te maken, maar je kunt er ook fietslampjes, je zonnebril, pet, gps, natte kleding of whatever aan vastmaken. Deze rugzak heeft een handig lussysteem waarmee je wandelstokken kunt weghangen zonder je rugzak af te doen. Verder zit er een noodfluitje op de borstclip. Heel handig allemaal.

Duurzaam

Omdat we graag nog wat langer van de wereld willen genieten, staat duurzaamheid bij The Hike hoog in het vaandel. De Osprey Tempest 24 scoort ook op dat gebied punten. De rugzak is namelijk gemaakt van 100% recycled nylon, afgewerkt met een PFC-vrije waterafstotende coating. Het materiaal heeft een Bluesign textielkeurmerk, wat betekent dat het duurzaam geproduceerd is.

Osprey Tempest 24

Nadelen?

Ondanks dat de Osprey Tempest 24 veel voordelen kent, heb ik ook een paar kleine verbeterpuntjes ontdekt. De rugzak heeft bijvoorbeeld geen regenhoes. Dat is in ons natte landje wel jammer. Verder miste ik compressiebandjes aan de bovenkant, waardoor het geheel wat slap en los hangt als je weinig bij je hebt. Daarnaast lopen de onderste compressiebanden over de zijvakken, waardoor de vakken niet goed bruikbaar meer zijn zodra je de banden aantrekt. Tja, en dan de kleur. De oranje variant is mij iets te opvallend. Gelukkig is de rugzak in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Kortom

Deze Osprey Tempest 24 / Talon 26 kent een waardige prijs-kwaliteitverhouding. Je betaalt er wat voor, maar daar krijg je dan ook een duurzame, lichte, comfortabele rugzak met veel inhoud en veel features voor terug. Een rugzak waar je jaren mee vooruit kunt.

Osprey Tempest 24

OspreyReviewsRugzakkenTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.