Nubuck en suede schoenen schoonmaken en onderhouden; zo doe je dat

door

Wandelschoenen hebben we in alle soorten en maten. Hoog, laag, verschillende categorieën en diverse materialen. Toch is het bij alle wandelschoenen essentieel om ze goed te onderhouden. Dat is niet alleen een stuk duurzamer, maar loopt ook een stuk fijner. Zet je jouw wandelschoenen meteen weg, nadat je ze hebt gebruikt? Dan is het misschien tijd om jouw favoriete wandelschoenen te onderhouden. Loop jij graag op schoenen van nubuck of suede, maar weet je niet hoe je die moet schoonmaken en onderhouden? We geven je graag alle tips voor nubuck en suede schoenen schoonmaken en onderhouden.

Nubuck en suede schoenen schoonmaken

Nubuck en suede schoenen zijn vrij populair vanwege het comfort, ademend vermogen en het ziet er vaak esthetisch ook mooi uit. Nubuck en suede schoenen vergen door het materiaal wel een iets andere vorm van schoonmaken. Dankzij de iets grovere structuur wordt een schoen van nubuck of suede eerder vervuild en dat zorgt er weer voor dat het eerder water aantrekt.

nubuck en suede schoenen schoonmaken

Waarom een schoen van nubuck of suede?

Nubuck en suede hebben op het eerste gezicht misschien niet de meeste voordelen als (wandel)schoenen. Je wil immers een schoen die stevig is en water afstoot, in plaats van snel opneemt. Toch hebben schoenen van nubuck en suede meer voordelen, zolang je ze maar blijft schoonmaken. Allereerst zijn deze materialen vaak een stuk lichter en geven ze meer flexibiliteit. Als je nubuck en suede schoenen dus voldoende blijft schoonmaken, zijn de schoenen licht, flexibel, comfortabel én ademend. Dat zijn ineens een stuk meer voordelen.

De schoen is bij aankoop toch behandeld?

Veel schoenen zijn bij de productie behandeld met een bepaalde coating. Vaak is dit een Durable Water Repellent coating, die er meteen voor zorgt dat de schoenen de waterafstotende en ademende werking heeft. Toch slijt deze coating door tijd en gebruik. Wacht dus niet te lang met het aanbrengen van een nieuwe coating, want dan krijg je natte en klamme voeten en kunnen er eerder vlekken in de schoenen komen.

Nubuck en suede schoenen schoonmaken doe je zo

In de basis is het onderhouden en schoonmaken van nubuck of suede schoenen vrij simpel. Je maakt een fikse hike, trekt je schoenen uit en laat ze even goed drogen en luchten. Idealiter haal je ook de zool eruit en zet je jouw schoenen niet te dicht bij een verwarmingsbron. Vervolgens begint het reinigen, impregneren en verzorgen. Haal het eerste vuil er goed af met een lauw-warme doek. Mocht het iets meer vervuild zijn, dan kan je bijvoorbeeld gebruik maken van Nikwax Footwear Cleaning Gel. Dit onderhoudsproduct op waterbasis en vrij van PFC, zorgt ervoor dat je het vuil makkelijk van jouw schoenen kan halen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de Durable Water Repellent coating weer wat herstelt en hou je het ademend vermogen van de schoenen.

Wandelschoenen impregneren is zo gepiept

Na het schoonmaken van de suede of nubuck schoenen, is het tijd voor impregneren. Nikwax Nubuck & Suede Proof is een speciaal ontwikkeld middel dat jouw beste vriend gaat worden. Je brengt het eenvoudig aan op de schone en vochtige schoenen. Vervolgens laat je het intrekken en laat het een duurzame en flexibele waterafstotende werking achter op alle vezels. Een groot voordeel van Nikwax Nubuck & Suede Proof is dat het op waterbasis is en de kleur en textuur van het materiaal niet aantast. Mocht je na het schoonmaken van jouw suede schoenen, ze nog even willen opruwen, dan kan je dat met een suèdeborstel heel eenvoudig doen.

nubuck en suede schoenen schoonmaken en onderhouden
Onderhoud & reparatieTheHike.nlWandelschoenen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.