Porto e Norte Portugal

Noord-Portugal: van ‘hiken’ in de stad Porto naar het avontuur daarbuiten

door

Porto is het ideale startpunt als je een reis door het noorden van Portugal wil maken. Het is de op één na grootste stad van Portugal en is gebouwd aan de monding van de welbekende rivier de Douro. Ben je van plan om naar Porto te gaan, dan ga je gegarandeerd een leuke stedentrip tegemoet. Trek je beste sneakers maar aan en beklim de vele trappen, waar je zeker niet aan ontkomt, slenter door de smalle straten langs de ontelbare betegelde (azulejos) huizen, geniet van de straatmuzikanten die je een gevoel van romantiek bezorgen en ga een lekker hapje eten, waarbij een glas (of fles) Vinho Verde niet mag ontbreken. Tijd en zin in meer? Ontdek de omgeving van Porto.

Porto, Portugal

Porto is dus de tweede grootste stad van Portugal en kent een rijke historie, die je ziet en voelt als je door de stad wandelt. De locatie van Porto zorgde er eeuwen geleden al voor dat de stad voortdurend groeide. De invloeden van toen en nu zijn overal terug te vinden. Doordat Porto is gebouwd aan de zee en langs de heuvels van de Douro kun je de stad vanuit vele perspectieven bekijken. Ondanks de wirwar aan straatjes en steegjes is het niet moeilijk navigeren in Porto. Het is een compacte stad en daarom ook erg geschikt om alles te voet te ontdekken (mits je goed ter been bent). We zetten hieronder een toffe stadswandeling voor je uit, zodat jij de mooiste plekjes van Porto ontdekt. Klaar met wandelen? Strijk dan neer op een terrasje van een van de vele cafés en restaurants die de stad rijk is.

Porto, Portugal
Foto: Linda Richter

Baan je een weg door de stad en ontdek de vele gezichten van Porto

We beginnen onze stadswandeling door Porto, Portugal, bij Estação de São Bento, het treinstation van de stad. De binnenkant van de stationshal is werkelijk prachtig. De muren van de hal zijn versierd met duizenden azulejos die samen vele verhalen uit de geschiedenis van Portugal vertellen. De kleurrijke fries die de hal omkadert, verhaalt op chronologische volgorde over de geschiedenis van de vervoersmiddelen, van het allereerste begin tot aan de opkomst van de trein.

Bezoek de wijk Ribeira

We lopen verder richting de wijk Ribeira – het oude centrum van Porto. Onderweg hiernaartoe passeren we de kathedraal Sé waar we even de tijd nemen om vanaf het plein van de kathedraal de rivier en de stad te aanschouwen – seriously – wát een uitzicht. Vanaf hier kun je over de vele rode daken de zuidelijke oever van Porto zien. De ontelbare torens van alle kathedralen steken statig boven de huizen uit en de bruggen die de stad rijk is houden de wacht in de stad. Welkom in Porto, Portugal!

We dalen verder af in de wijk om uiteindelijk bij de rivier over te steken naar de andere oever. De wijk Ribeira is nog steeds een woonbuurt en daarom is het eigenlijk hét openluchtmuseum van de stad. Onderweg kleurt het ene na het andere huis elke kleur uit het Portugese kleurenpalet. Ook hier zijn weer veel gevels bedekt met azulejos en zelfs de straatnaambordjes zijn gemaakt met deze siertegels. Je zou in Porto gerust een middagje kunnen gaan ‘azulejo-spotten’. Je vindt de tegels vaak in de kleuren blauw met wit, maar ze zijn er echt in alle kleuren.

Het Portugese woord azulejo komt overigens uit het Arabische Al-zuleique, wat zoveel betekent als “kleine gladde gepolijste steen”, die door de Arabieren in de middeleeuwen werd gebruikt. Vanaf de 15e eeuw kregen de azulejos een belangrijke plek in de architectuur van Portugal. Portugal wordt daarom ook wel het land van de azulejos genoemd – that’s no surprise en Porto is een van de steden waar je ze in overvloed vindt.

Livraria Lello: de mooiste boekenwinkel ter wereld?

Wow, wow en nog eens wow! Op bovenstaande vraag kan ik volmondig ‘Ja!’ beantwoorden. I’m not gonna lie – ik ben geen boekenwurm. Maar ik wou dat ik het was. Ik wil voelen wat alle booklovers voelen als die Gothische voordeur voor hen geopend wordt. Ook als je geen boekenwurm bent (ik dus) valt je mond wagenwijd open bij de eerste blik op het boekendecor.

Het mooie patroon in de vloer die door het midden van de winkel ligt leidt je naar de majestueuze trap die je naar de eerste verdieping brengt. De houten trap is echt een eye-catcher en als je goed kijkt vind je overal kunstige details. Die vind je overigens niet alleen op de trap hoor, maar in de hele winkel. Wat ook opvallend is, zijn de vele gezichten die aan de boekenplanken hangen. Het schijnt zo te zijn dat dit gezichten zijn van mensen die uit Porto komen. En dan niet de hogere elite, maar bijvoorbeeld de eigenaar van die ene leuke bar, of de dame van de bloemist op de hoek van de straat, die daar al 30 jaar haar bloemen verkoopt.

Het gebouw waarin de boekenwinkel zich bevindt werd in 1906 gebouwd. De Lello broers kochten het pand nadat de oorspronkelijke eigenaar, Chadron, was overleden. Een paar jaar later werd Livraria Lello uit Porto een van de belangrijkste exporteurs en importeurs van literatuur in Portugal. Pas in het begin van de 21ste eeuw wordt de boekenwinkel voor het eerst “the prettiest bookstore in the world” genoemd, door de Spaanse schrijver Enrique Vila-Matas in een uitgave van het blad El País.

Het is aan te raden om je bezoek aan Livraria Lello enigszins voor te bereiden. Het is een heuse ervaring om rond te dwalen in deze inspirerende winkel en dat vinden meer mensen. Verwacht dus gerust een flinke rij voor de winkel. Je kunt de schade aan je kostbare tijd enigszins beperken door online een entree voucher te kopen. Print je ticket of laat hem zien op je telefoon. Het is ook handig om je bezoek in te calculeren op de minder populaire tijden. Bezoek de winkel rond de lunch, vanaf een uurtje of 14:00. Als alternatief kun je in de ochtend gaan. De winkel opent om 09.30 uur, dus het is aan te raden om voor 9 uur al op de stoep te staan.

De zuidelijke oever: Gaia

Via de Luís I brug vinden we onze weg naar de andere oever van de Douro: Gaia. Vanaf deze brug heb je één van de mooiste uitzichten over Porto, dus neem hier zeker even de tijd voor. Her en der zie je de barcos rabelos, de boten waarmee vroeger de vaten portwijn vervoerd werden, in het water liggen en je hebt een waanzinnig uitzicht op de kleurrijke kade van Ribeira.

Luis I brug in Porto, Portugal
Foto: Linda Richter

Aan de zuidkant van de Douro gaan we op bezoek bij Casa Ramos Pinto voor een port proeverijtje. En als ik iets lekker vind, dan is het wel zo’n heerlijk glaasje Port. We krijgen eerst een rondleiding door het wijnhuis. Tijdens de rondleiding word je door de gids even meegenomen naar de 19e/ begin 20e eeuw. Daarna bezoek je de wijnkelders, waar alle vaten met portwijn liggen opgeslagen. Als afsluiter proberen we uiteraard een aantal verschillende Portwijnen. Port is een ‘hiërarchisch’ drankje. Er is een duidelijke classificatie van ruby naar reserve port, dan naar LBV en tenslotte naar fijne vintage en oudere tawny port. De duidelijke hiërarchie maakt het makkelijk om de juiste wijn bij de juiste gelegenheid te kiezen.

Traditie en geschiedenis sluiten feilloos op elkaar aan in de wereld van Port, zo vertelt onze gids. Nog altijd worden de druiven met de voeten getreden en in gezelschap geven ze nog altijd de wijnkaraf door naar links, zoals ze dat altijd gedaan hebben.

Na ontzettend te hebben genoten van de verschillende Portwijnen, die overigens gul geschonken werden, en de enthousiaste verhalen van de gids over het verleden en het heden van Port, gaan we verder.

Vergaap je aan de zes bruggen vanaf de Douro

Als je geen genoeg kan krijgen van de magische uitzichten op de stad, maar je je beentjes even wat rust wil geven, raad ik je aan om even lekker te gaan ontspannen op een van de boten die een rondvaart aanbiedt over de Douro. Wij varen met één van deze boten de zogeheten Zes Bruggen Cruise. De tocht duurt ongeveer een uur en je vaart onder alle zes bruggen door die het noordelijke Porto met het zuidelijke Gaia verbinden. Je kunt deze cruise ook aan het begin van je trip door Porto doen om goed te kunnen bepalen wat je daarna allemaal wil zien. Ook als je weinig tijd hebt is dit een ideale manier om in een korte tijd al veel te zien.

Uitzicht vanaf de Douro in Porto, Portugal
Foto: Linda Richter

Duik in de natuur in het nationale park Peneda Gerês

Het is tijd om Porto achter ons te laten en lekker de natuur in te gaan, want het noorden van Portugal is een prachtig groen landschap. Het kenmerkt zich door de vele heuvels, bergen, rivieren, watervallen en poeltjes, waar je lekker in kunt afkoelen. Je kunt hier helemaal je hart ophalen als je fan bent van de natuur, én, als je gelukt hebt spot je ook nog wat wildlife. Onder andere reeën, herten, garrano’s (kleine wilde paarden) of everzwijnen kun je hier zien. Ook de Iberische wolf komt nog voor in dit gebied, maar de kans om die te zien is klein. Mocht je dit als een uitdaging zien dan kun je altijd een wolvengids boeken om gericht op zoek te gaan.

Het nationale park Peneda Gerês is het enige nationale park in Portugal en werd pas opgericht in 1971. De oude dorpen in het park doen middeleeuws aan. Je ziet er nog veel espigueiros, dit zijn granieten of stenen schuurtjes waar de voorraden zoals mais en graan te drogen worden gelegd. Door de ruime spleten aan de zijkanten en een goede ventilatie verrotten de voedselvoorraden niet. De palen zorgen ervoor dat voornamelijk ratten de voorraden niet kunnen aanvreten. De espigueiros vind je eigenlijk alleen in het Noorden van Portugal, omdat het voedsel minder snel droogt vanwege de luchtvochtigheid in dit gebied.

espigueiros nabij Porto in het noorden van Portugal
Foto: Linda Richter

De rijke fauna en flora dankt het park dan ook aan het feit dat hier de meeste regen van Portugal valt. Maar vanwege de frisse lucht, het prachtige uitzicht en het landelijke panorama, is wandelen hier echt een genot. De meeste gemarkeerde wandelroutes hebben een lengte van 4 tot 9 kilometer, maar er zijn ook veel dagwandelingen mogelijk.

Maak kennis met de mooiste (en geheimste) watervallen van Gerês

Sommige watervallen in Gerês zijn erg bekend en gemakkelijk te bereiken. Gewoon de auto stoppen, een paar honderd meter lopen en voilà, een droomwaterval. Andere zijn authentieke geheimen, die alleen de herders kennen. Om de meest verborgen watervallen in Gerês te vinden, moet je je slippers inruilen voor wandelschoenen, veel geduld hebben en over een mengeling van padvinder- en berggeitvaardigheden beschikken.

Cascatas do Tahiti (Cascatas de Fecha de Barjas-Gerês)

Ondanks dat ze op een afgelegen plek liggen, zijn de Cascatas Do Tahiti de afgelopen jaren een echte Instagram-ster geworden. De watervallen zijn een waar meesterwerk van de natuur. Ze worden gevormd door het water van de rivier de Arado. Het is zonder meer een van de meest paradijselijke watervallen in Gerês en leent zich uitstekend voor een verfrissende duik.

Het is relatief makkelijk om de watervallen van Tahiti te vinden en het wordt al helemaal een fluitje van een cent als je de maps.me app erbij pakt. Ik raad echter af om direct bij de waterval naar beneden te wandelen. Het is steil, glad en eigenlijk gewoon gevaarlijk. Dat kun je ook zien aan de hoeveelheid waarschuwingsborden die bovenaan de weg staan. Toch zijn er een heleboel mensen die dit gewoon negeren met als gevolg talrijke ongelukken, waarvan sommigen met dodelijke afloop. Gewoon even niet doen dus.

Wat een betere en tevens ook veel mooiere optie is, is om vanuit het dorpje Fafião te vertrekken. Vanuit hier is het een korte wandeling van ongeveer 2,5 km naar de waterval. Je kunt de waterval via deze weg ook veel beter bekijken en je hebt kans om onderweg dieren tegen te komen. Zo spotte ik op dit korte stukje al een parelmoerhagedis en een hazelworm die snel het pad overstak.

Parelmoerhagedis onderweg naar de Tahiti waterval nabij Porto, Portugal
Foto: Linda Richter

Wanneer bezoeken?

Tijdens de zomerweekenden en in augustus is de kans echter het grootst dat de waterval van Tahiti “in het roze” staat. Wat mij betreft gaan drukte en natuur niet samen. Ik raad dan ook aan om in de zomermaanden te proberen de Fecha de Barjas watervallen doordeweeks te bezoeken.

Als je niet van zwemmen houdt, kun je het beste in de tweede helft van de lente komen (het liefst op een zonnige dag), want dan ben je niet alleen weg van de drukte, maar kun je ook de Tahiti Waterval in al zijn glorie zien.

Tahiti waterval nabij Porto, Portugal
Foto: Linda Richter

Voor de adrenalinejunkies: DiverLanhoso adventure park

DiverLanhoso is één van de grootste avonturenparken in Europa. Met 170 hectare ligt het midden in de natuur van Portugal en vlakbij het nationale park Peneda Gerês. Ze bieden meer dan 50 avontuurlijke activiteiten aan. Als je op zoek bent naar één of meerdere adrenaline-kicks zit je hier gebakken. Denk hierbij aan raften, canyoning, rotsklimmen, via-ferrata, bungeejumpen, ziplinen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Are you in?

Via Ferrata DiverLanhoso, nabij Porto, Portugal
Foto: Linda Richter

Authentieke dorpjes

Portugal kent een arm en hard verleden waarin veel inwoners van het land uit de berggebieden vertrokken om meer geld te verdienen in de steden of in het buitenland. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de inwoners terug zouden keren, maar dat gebeurde niet. Ze hadden inmiddels hun levens opgebouwd op andere plekken en daar gezinnen gesticht. Hierdoor verloor het noorden van Portugal langzaam maar zeker haar karakteristieke eigenschappen. Veel van de huizen waar deze mensen leefden staan nu leeg, maar er zijn ook steeds vaker mensen die deze huizen kopen om er een guesthouse van te maken. Wanneer je door het noorden van Portugal reist kun je een bezoek brengen aan een van de vele dorpjes in het gebied en hier een overnachting boeken. Ze zijn vaak prachtig gesitueerd te midden van de natuur en rust.

Tip! Ga je naar Portugal, maar wil je buiten Porto verblijven? Breng dan een bezoek aan Guimarães en slaap in het Conquistador Palace. Dit stadje wordt ook wel de wieg van Portugal genoemd, omdat Koning Alfonso Henrique, de eerste koning van Portugal, hier geboren is.

DagtochtEuropaNationale parkenPortugalTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.