Adembenemend genieten in natuurreservaat de Maten

door

Dat je in België heerlijk kan lopen, wisten we natuurlijk al langer. Met verschillende lange afstandswandelingen en meerdere GR-paden kan je hier dan ook helemaal tot rust komen en is er voor ieder wat wils. België kent ook een aantal mooie natuurgebieden waar je heerlijk kan wandelen. Zo ook in de buurt van Genk, een stad op nog geen half uur rijden van Nederland. Maak kennis met de Maten.

Natuurreservaat de Maten

Rondom Genk, in Belgisch Limburg, kan je heerlijk wandelen en tot rust komen. Zo ligt tussen Genk en Hasselt een natuurreservaat, namelijk de Maten. Natuurreservaat de Maten is één van de oudste natuurgebieden in Vlaanderen. Je kan hier heerlijk lopen door het moerasgebied, langs de heide of door het bos. Zeker in het voorjaar is het hier heel erg mooi om te lopen en heb je kans om veel jonge dieren te zien. Bijzonder aan dit natuurgebied, is dat er een hoop vijvers in liggen waar veel jonge vogels leven.

Het ontstaan van het natuurgebied

Het natuurreservaat maakt deel uit van de Wijers. Dit is een vijvercomplex dat deel uitmaakt van de overgang van het Kempens Plateau naar de Demervallei. Vanuit de middeleeuwen werden hier deze vijvers gecreëerd door het maken van dwarsdijken. Ook door het afdammen van de Stiemerbeekvallei ontstonden deze vijvers. Omdat dit gebied heel veel arme zandgronden kende, was visteelt een ideale bron van extra eiwitten. In het begin van de twintigste eeuw begon men hier steeds meer te doen met viskweek, wat tot gevolg had dat meer vijvers aparte op- en aflaten kregen. Zodoende is het gebied tot stand gekomen zoals wij dat nu kennen.

Beschermd natuurgebied

Natuurreservaat de Maten is bestempeld als een Natura 2000-gebied. Niet vreemd als je je bedenkt dat in de circa 300 hectare maar liefst dertien verschillende Europees beschermde leefgebieden voorkomen. Zo vind je hier droge heide, actief hoogveen, heischrale graslanden, eiken-beukenbossen op zure bodem, soortenrijke graslanden van zure bodem, eiken-berkenbossen op voedselarme grond en nog veel meer. Naast beschermde leefgebieden kan je hier ook beschermde diersoorten tegenkomen. Zo heb je kans om een blauwborst en boomleeuwerik te spotten, kan je een drijvende waterweegbree en grote zilverreiger tegenkomen, maar heb je ook kans om de ijsvogel, de knoflookpad, de kwak, een krakeend, laatvlieger, rosse vleermuis, roerdomp, poelkikker, zwarte specht, woudaapje, Spaanse vlag of rugstreeppad tegen komen.

Wandelen in de Maten

Je kan dan ook heerlijk wandelen in de Maten. Hiervoor zijn ook verschillende wandelroutes gemaakt. Je hoeft natuurlijk niet één van deze routes te lopen, je kan ook zelf heerlijk struinen door dit gebied. Aangeraden is dan wel om goede wandelschoenen aan te trekken, aangezien je dan ook vaak van ondergrond kan veranderen. Het ene moment loop je op zand, de andere keer op losliggende steentjes. Ook kan je zomaar op moerasgrond lopen of een oversteek maken naar geasfalteerde paden.

Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om even te gaan zitten en te genieten van de natuur om je heen. Je moet alleen even goed opletten: op sommige paden is het niet toegestaan om een hond mee te nemen. Ook zijn er tijdens het broedseizoen verschillende doorgangen afgesloten omdat daar een broedgebied is. Wanneer je een wandeling wil maken in de Maten, dan is onderstaande route van harte aanbevolen. Deze is niet te lang en niet te kort en is goed uit te houden.

Je kan je auto gratis parkeren bij het startpunt en hier kom je dan ook terug als je de route uitloopt. Je kan er ook voor kiezen om niet helemaal buitenom te gaan, maar om binnendoor te lopen, dan pak je net wat meer natuur mee en kom je hele mooie uitzichten tegen. Wat ons betreft een echte aanrader!

ArdennenBelgiëEuropaNatuurgebiedenTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.