Lange afstand wandelen? Deze GR-paden lopen door België

door


GR-paden, wat zijn dan eigenlijk? GR staat voor Grote Routepaden. Dit zijn geen gewone wandelroutes. Deze vragen namelijk om een goede conditie en heel wat inspanning. Ze zijn speciaal voor mensen die houden van het wandelen van een lange afstand. Zo’n wandeling duurt namelijk wel een aantal dagen om ze te voltooien. Maar je hoeft natuurlijk niet de gehele route te lopen, je kan er ook voor kiezen om een deel ervan te lopen. Ben jij wel een wandel liefhebber die houdt van een beetje uitdaging? Lees dan verder over de verschillende GR-paden die door België lopen. Zo kan jij kijken welke perfect is voor jou volgende wandel avontuur.

Lange afstand wandelen over GR-paden door België

Lange afstand wandelen? Dan ben je hier op de juiste plek. Hieronder hebben wij een aantal gave wandelroutes op een rij gezet. De kortste GR-route op het lijstje is 175 kilometer lang en de langste route is wel 985 kilometer lang. Die vergen dus best veel inspanning en discipline, maar je krijgt er wel een hele mooie ervaring voor terug.

Photo by Frans Ruiter

GR 512: van Diest naar Geraardsbergen

We beginnen met de wandelroute met een lengte van 175 kilometer. Deze loopt in oostwestelijke richting door Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Het staat ook wel bekend als de Brabantse Heuvelroute. Tijdens de GR 512 leer je Vlaanderen beter kennen en kom je veel moois tegen. Vooral de Brabante bossen en valleien zijn gebieden zijn prachtig. De Brabantse Heuvelroute is een wandeling die veel variatie biedt en niet snel verveelt. Zo loop je de ene dag door het Zoniënwoud, de andere dag langs de kastelen van Horst, Beersel en Gaasbeek en op het einde van je rit op de Muur van Geraardsbergen. De Houwaartseberg vol wijnranken is zeker ook een stop waard. Hier vind je het Raspaillebos en de beschermde natuurgebieden in de valleien van de Dijle.

Vertrek- en eindpunt: Schaffense Poort in Diest en het marktplein van Geraardsbergen

GR 129: dwars door België

De GR 129 is een must wanneer je al wandelend de allermooiste plekjes van België wilt ontdekken. De wandelroute is wel 572 kilometer lang en neemt je mee van Brugge langs Dinant tot in Aarlen. Je wandelt tijdens het volgen van de route wel enkele uren haast nonstop door bosgebied en trek je na de doortocht in de Vlaamse Ardennen door het stille en bijzonder aangename Pays des Collines. Dit is een sterk heuvelachtige regio. Op 12 juli 1997 werd het tot natuurpark verklaard. Als je geluk hebt kom je tijdens de wandeling zelfs aan aantal verschillende diersoorten tegen.

De route vertrekt vlakbij het Minnewater en neemt je mee naar het zuidelijkste puntje van België. Groen, groen, groen en nog eens groen, dat is wat je tijdens je tocht te zien zal krijgen en dat heus niet alleen in de Ardennen, want de GR 129 bewijst met de bossen van Bulskampveld, Lippensgoed en het Vagevuurbos dat ook West-Vlaanderen een verrassend bosrijk gebied heeft. Nadat je langs de Schelde richting de Vlaamse Ardennen wandelt, steek je de taalgrens over om je daar aan de heuvelachtige, of zelfs bergachtige, Ardennen te wagen. Van daaruit komt het eindpunt tussen de vele loofbomen, kleine watervalletjes en schitterende open vlaktes in zicht.

Brugge/Photo by Anseric Soete

Vertrek- en eindpunt: Katelijnepoort in Brugge en Source de la Semois in Aarlen

GR 128: van Wissant naar Aken

Een andere route die je België beter laat leren kennen is de GR 128. Deze is zo’n 680 kilometer lang en voert je van het westen van het land helemaal in het oosten van België. Op zie manier doorkruis je zo heel Vlaanderen. Dit is dus een vrij lange afstand om te wandelen. Bij deze wandelroute start je in het Franse dorpje Wissant, vlakbij de grens van België. Bij de GR 128 wandel je tot het Duitse Aken nadat je ter hoogte van het drielandenpunt in Vaals de grens hebt overgestoken.

De GR 128 loopt langs enkele historische steden waar je niet alleen cultuur en natuur kan opsnuiven, maar ook iets fris kan drinken of even op adem kan komen in de binnenstad. Zo wandel je door Roeselare, Gent, Aalst, Leuven en zelfs een stukje van Brussel. Het Grote Routepad geeft voldoende variatie en vooral wanneer je in Voeren de grens oversteekt, kom je in een totaal nieuw landschap terecht. Niet zo rustig en groen als bovenstaande routes, maar wel minstens even mooi en verrassend.

Leuven/Photo by kevin liebens

Vertrek- en eindpunt: Het kerkplein van Wissant en de Dom van Aken

GR 14: van Parijs naar Malmedy

De GR 14 ligt in Parijs en start in Porte Dorée. Dit wordt ook wel de toegangspoort van Parijs genoemd. Deze route heeft een lengte van maar liefst 800 kilometer. De eerste 200 km van de route ligt in de Briestreek, waarna je 200 km in de champagnestreek wandelt. Daarna heb je de kans om 400 km lang het prachtige en bosrijk Argonne te bewonderen. De laatste 200 km loop je door de Ardennen.

Bij de GR 14 doorkruis je verschillende natuurgebieden zoals: Parc naturel régional de la montagne de Reims en parc naturel de l’Ardenne Méridionale. Je loopt dus vele kilometers lekker ontspannen door de koele en frisse boslucht waar je misschien nog wel wat herten kan spotten. Het is een verassende route waar je elke keer weer iets anders tegenkomt. De GR 14 loopt tot de Duitstalige gemeente Malmedy in de provincie Luik en is een van de bosrijkste GR-paden die door België lopen.

Het vertrek- en eindpunt: de Porte Dorée in Parijs en Place Albert in Malmedy

GR 12: van Amsterdam naar Brussel en Parijs

Wat is er nu beter dan een wandelroute door 3 geweldige steden? De GR 12 loopt van Amsterdam helemaal naar Parijs. Andersom kan natuurlijk ook. De route is wel 985 kilometer lang. Hiervan loop je ongeveer meer dan 380 km door België. Perfect dus voor mensen die echt een lange afstand willen wandelen. En geloof het of niet maar het is niet alleen in Frankrijk waar je de mooiste natuurpareltjes te zien zal krijgen, want ook de Belgische natuur zal je aangenaam verrassen. Vooral het Vlaamse deel dat van Bergen op Zoom tot Braine-le-Château (Kasteelbrakel) loopt is prachtig. Hier loop je door schitterende open vlaktes, maar ook kom je onderweg beekjes en meren tegen.

Waar loopt de GR 12 allemaal nog meer langs? Wat dacht je van de Nederlandse steden Rotterdam en Breda? Of een aantal Vlaamse steden zoals Mechelen, Antwerpen en Lier? Saai kan je deze route dus niet noemen.

Vanaf Kasteelbrakel tot net voor Parijs laat je de drukke steden achter je en wandel je zo’n 400 km door gigantische bossen, kleine dorpjes en langs historische kastelen. Het sprookjesachtige kasteel van Pierrefonds is zeker een bezoekje waard. De GR 12 eindigt in Orry-la-Ville. Vanaf daar ben je in een halfuurtje met de trein in Parijs.

Vertrek- en eindpunt: de Dam in Amsterdam en het treinstation van Orry-la-Ville.

Een lange afstand wandelen is een gaaf avontuur. Wij horen graag van jou welke GR-paden jij al hebt gelopen of van plan bent te gaan lopen. Laat het ons weten door een reactie achter te laten. Wij zijn benieuwd!

ArdennenBelgiëEuropaLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.