De mooiste plekken in de national parks van Noord-Macedonië

door

Noord-Macedonië is een relatief klein land in het hart van de Balkan. Ontstaan uit voormalig Joegoslavië en onafhankelijk sinds 1991. Qua oppervlakte is Noord-Macedonië net iets kleiner dan Nederland, maar wonen er slechts zo’n 2 miljoen mensen. Dat betekent dat er ontzettend veel ruimte is voor natuur. Natuur die nog helemaal niet druk bezocht is. Ik reisde deze zomer drie weken door Noord-Macedonië en was onder de indruk van alle natuurpracht die daar te ontdekken valt. In dit artikel neem ik jullie mee naar de drie nationale parken die Noord-Macedonië herbergt.

Bezoek aan Mavrovo National Park

Nationaal park Mavrovo is het grootste en wellicht ook het bekendste nationaal park van Noord-Macedonië. Mavrovo bestaat sinds 1949, omvat 730 vierkante kilometer aan natuur en grenst aan Albanië. Natuur die bestaat uit bergen, bossen, kloven en meren. In voorjaar, zomer en najaar kan je er terecht om te wandelen en in de winter verandert het in een wintersportgebied. Skiresort Mavrovo vormt daarin het middelpunt. Centrale blikvanger van Mavrovo National Park is het kunstmatig aangelegde Mavrovo meer, waar je ook het deels onder water gelopen St. Nikolai kerkje vindt. Aan de grens met Albanië vind je in het park ook de hoogste berg van Noord-Macedonië, Golem Korab, met een hoogte van 2764 meter.

Waar kun je wandelen in Mavrovo?

In Mavrovo National Park kan je oneindig aan de wandel. Ik verbleef midden in de bergen in het idyllisch gelegen dorpje Janche. Van daar uit kan je een mooie tocht van 14 kilometer retour maken naar het dorpje Galicnik. Daar vindt overigens jaarlijks het Galicnik Wedding Festival plaats, een groot en bijzonder cultuurhistorisch evenement. In Galicnik wachten nog meer wandelpaden op je. Zo zou je van hieruit ook de Govedarnik top (2011 meter) of de Medenica top (2163) kunnen bereiken.

Een korte hike in Mavrovo national park

Een andere wandeling die de moeite waard is, is de korte hike (vier kilometer retour) naar de Duf waterval. Deze start vanuit het dorpje Rostushe en leidt je via een makkelijk te volgen pad langszij de Radika rivier. Langs een netwerk van beekjes, kloven en groene hoge bomen kom je uiteindelijk uit bij de waterval die zo’n 24 meter hoog is. Na het bereiken van de waterval keer je om en volg je hetzelfde pad terug naar het startpunt. Op zoek naar nog meer wandelpaden in dit park? Haal dan hier inspiratie op.

Pelister National Park

Nationaal Park Pelister, gelegen in het zuidwesten van Noord-Macedonië nabij de stad Bitola, bestaat sinds 1948 uit een oppervlakte van 170 vierkante kilometer aan bergen, dennenbossen, meren en dalen. De berg Baba, met een hoogte van 2601 meter de op twee na hoogste van het land, vormt het middelpunt van dit nationale park. Net als Mavrovo verandert Pelister in de winter in een wintersport gebied. Rondom Kopaniki en Nizhepole vind je een aantal skiliften die je voor een fractie van de prijzen die je in Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk betaald, van mooie skipistes laten genieten.

Wandelen in Pelister National Park

In de periodes buiten de winter kan je hier prachtig wandelen. Het park bevat legio wandelmogelijkheden waarbij het bezoekerscentrum een goed vertrekpunt is. Vanuit daar liep ik bijvoorbeeld de korte First World War trail, en wandeling van 3 kilometer langs een makkelijk te volgen pad dat je onderweg historische informatie geeft. Prima voor families. Maar voor meer avontuurlijke wandelpaden en ervaringen moet je dieper het nationale park in.

Uitzicht langs de First World War trail

Met een gids op pad in Pelister National Park

Zo ging ik samen met een gids de hele dag op pad om vanuit Nizhepole een wandeling van 19 kilometer te maken. Het loont zich in dit gebied zeker om een gids in te schakelen, want makkelijk te herkennen wandelwegen zijn hier niet echt aanwezig. Daarnaast liet deze gids me ook paden en plekken zien die ik in mijn eentje zeker weten niet ontdekt had. Vanuit Nizhepole liepen we eerst naar Golem Ezero, wat letterlijk groot meer betekent. Hier vind je ook een trekkershut waar je eventueel zou kunnen overnachten. Vanuit daar trokken we verder naar Malo Ezero, wat letterlijk (je raadt het wellicht al) klein meer betekent. In beide meren mag je zwemmen en als je bereid bent wat verder door te lopen zou ik daar Malo Ezero voor aanraden. Onderweg kan je in de tussentijd genieten van alle kleurrijke veldbloemen, van de soms zichtbare sporen van beren, de verstopte beekjes en watervallen, maar vooral ook van de vele blauwe bessen en wilde aardbeien die hier groeien. Een werkelijk prachtige omgeving.

Galičica National Park

Galičica National Park bestaat sinds 1958 en beslaat een oppervlakte van 227 vierkante kilometer. Een dunbevolkt gebied dat wordt gekenmerkt door hoge bergpieken en een grote variatie aan flora en fauna. Zo vind je hier naast de bruine beer ook de met uitsterven bedreigde Balkanlynx en verschillende soorten slangen. Verwacht echter niet dat je deze zomaar zal tegenkomen.

Wandelen naar het hoogste punt van Galičica

Ik maakte een wandeling naar het hoogste punt van Galičica: Magaro. Vanaf dit punt op 2255 meter heb je een prachtig uitzicht over het Prespa meer en het Ohrid meer. Dit zijn de twee grootste meren van Noord-Macedonië die worden gedeeld met buurlanden Albanië en Griekenland. Waar Pelister National Park nog stappen moet zetten in de route aanduiding, kan Galičica zich meten met landen als Zwitserland en Oostenrijk. Alle wandelpaden staan overzichtelijk en duidelijk aangegeven. De hike naar de top van de berg is niet heel lang, maar je overbrugt wel behoorlijk wat hoogte. Ik startte vanaf een nabij gelegen parkeerplaatsje. Vanuit daar wachten er zo’n 700 hoogtemeters en ongeveer 8 kilometer op je.

Het meer van Ohrid

Grenzend aan Galičica National Park liggen ook nog een aantal andere mooie plekken, die al wat meer door de toerist zijn ontdekt. Het meer van Ohrid bijvoorbeeld. Dit kristalheldere meer trekt jaarlijks behoorlijk wat toeristen en het stadje Ohrid staat dan ook in schril contrast met de rust die je elders in Noord-Macedonië vindt. Maar ook Ohrid is met al zijn historie en restaurants de moeite waard om te bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld de iconische Sveti Jovan Kaneo kerk. In de nabijheid van Ohrid zijn diverse strandjes te vinden om na al die wandelingen lekker te ontspannen. Als je er dan toch bent, breng dan zeker ook een bezoek aan het St. Naum klooster en de nabij gelegen bronnen. Kans is groot dat je nog nooit zo’n kraakhelder water hebt gezien als hier.

Andere (natuur)gebieden in Noord-Macedonië

Wil je de Noord-Macedonische natuur nóg meer voor jezelf hebben? Ook dan zijn er nog een aantal gebieden die weliswaar niet gekenmerkt staan als nationaal park, maar wel een grote dosis natuurpracht voor je in petto hebben. Het zuidoostelijke deel aan de grens van Bulgarije en Griekenland bijvoorbeeld. Daar liggen de Monospitovo wetlands en het Dojran meer, een mooi gebied voor vogelspotters en mensen die echt van off the beaten track houden. Als je van wijn houdt zit je in Noord-Macedonië overigens ook goed. Het land heeft drie grote wijngebieden die evenwijdig aan de Vardar rivier lopen. Bezoek de Tikveš vallei om de beste wijnen van het land te proeven en mooie wandelingen in dit gebied te maken. Of bezoek de Matka kloof als dagtripje vanuit de hoofdstad Skopje. Ook erg mooi.

Matka kloof

Het bijna verlaten dorp Omorani

Zelf maakte ik nog een uitstapje naar het midden van Noord-Macedonië. Daar verbleef ik in Omorani, een bijna verlaten dorp met maar twintig inwoners, waar het voelt alsof je terug gaat in de tijd. Ik wandelde vanuit Omorani naar het verlaten St. Nicola klooster dat op zo’n 600 meter hoogte midden in de natuur is verscholen. Onderweg kom je hier kuddes schapen, beekjes en wellicht een verdwaalde schildpad tegen. Verwacht geen enkele andere wandelaar, dus zorg dat je van tevoren wel de route kent of laat je inlichten door een dorpsbewoner.

Overvloed aan natuur in Noord-Macedonië

Bergen, bossen, meren en prachtige vergezichten. Natuur in overvloed. Gecombineerd met prima infrastructuur, een heel gastvrije bevolking, een portie cultuur en geschiedenis en een heerlijke keuken. Het moge duidelijk zijn dat Noord-Macedonië ontzettend veel te bieden heeft voor de rasechte natuurliefhebbers. En dat allemaal in zo’n klein landje gepropt. De Balkan heeft zoveel moois aan natuurschoon te bieden en Noord-Macedonië is daarop geen uitzondering. Verschil is dat Noord-Macedonië wellicht nog het meest onontdekte land in deze regio is. Dus: als je van oneindige wandelpaden houdt die nog niet door veel mensen betreden zijn, twijfel dan niet en pak je wandelschoenen in. Noord-Macedonië wacht op je!

BergenDagtochtEuropaNationale parkenNatuurgebiedenTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.