Credits: Johhny Africa - Unsplash

Albanië, een outdoor paradijs in de Balkan

door

Trek je wandelschoenen maar weer uit de kast, want wij hebben een nieuw pareltje voor je gevonden. Misschien ben je bekend geworden met Albanië door het nieuwe seizoen van wie is de mol, misschien was je al bekend met het Oost-Europese land of misschien helemaal nog niet. Wij kwamen erachter dat Albanië een prachtige plek is en ontzettend mooie natuur te bieden heeft. Ook ontdekte we dat Albanië een enorm geschikte plek is om te hiken, met bijvoorbeeld de Balkan Trail. In dit artikel delen wij verschillende weetjes die handig zijn voor jouw volgende outdoor vakantie in Albanië.

Albanie cape rodon
Credits: Drini Teta – Unsplash

Albanië in een notendop

Albanië kent een roerige geschiedenis en is pas sinds 30 jaar een democratisch land. Voor die tijd was het land in de ban van Enver Hoxha, een communistische leider. In zijn tijd van regeren bracht hij onder andere de laaggeletterdheid van 80% naar 20%. Elektriciteit werd rond 1970 beschikbaar door het hele land en hij zorgde voor meer rechten voor vrouwen in onder andere de politiek en het onderwijs. Het leiderschap van Hoxha had ook een donkere kant, hij was een overtuigd orthodox stalinist. Executies, verbanningen en gevangenisstraffen om de minste overtredingen, waren dagelijkse kost. Ook werd contact met de buitenwereld verboden en daarom werd Albanië in die tijd nog wel eens het Noord-Korea van de Balkan genoemd.

Nu 30 jaar later is Albanië hard aan het werk om zichzelf weer op de kaart te zetten. Albanië op zich is geen toeristisch land, behalve als je in de hoofdstad of het gebied waar de voormalig dictator, Enver Hoxha, geboren is bezoekt. Daarnaast vind je ook meer toerisme aan de kustzijde van het land, hoe verder je landinwaarts gaat, hoe rustiger het zal worden. Een groot deel van de Albanezen geboren na 1991 spreekt vaak ook Engels, de groep van voor deze tijd vaak niet of beperkt.

Albanië 2
Credits: Fabian Kühne – Unsplash

De Albanese Cultuur

De Albanese bevolking staat bekend als gastvrij en vriendelijk. Schrik er bijvoorbeeld niet van als je langs de weg wordt gestopt door een Albanees om je een lift naar het volgende dorp te geven. Verder zijn Albanezen trots op hun afkomst, als eerste ben je Albanees, familie komt op de tweede plek en religie komt op de derde plek. In het land is meer dan de helft van de bevolking Islamitisch, het andere deel is Christen. Hier maken ze overigens geen onderscheid tussen, iedereen is en blijft op de eerste plaats Albanees. Houdt er ook rekening mee dat Albanezen vaak geen haast hebben, alles gaat er rustig en traag. Wil je een afspraak plannen op een vaste tijd, kijk dan niet gek op als de ander veel later aan komt. Iets wat ook verwarrend kan zijn is het ja schudden en nee knikken. Ja, je hoort het goed, ze draaien het in dit land om.

Berat
Credits: Johnny Africa – Unsplash

Kies de geschikte tijd van het jaar

Albanië heeft een mediterraans klimaat, waardoor ze hete zomers en koude winters hebben. Je kunt daarom het beste in het voorjaar of het najaar een tripje plannen naar dit mooie land. De temperatuur zal dan namelijk tussen de 10 en 25 graden liggen. Een heerlijke temperatuur om je outdoor activiteiten uit de voeren dus. Wil je nu toch graag in de zomer naar Albanië gaan, begin je activiteiten dan al vroeg op de dag zodat je op het moment dat de zon op zijn hoogst staat, jij weer lekker terug bij je verblijf bent.

Euro? Nee, Lek

In Albanië wordt er betaald met een andere valuta dan de euro, namelijk de Albanese Lek. 100 Albanese Lek is ongeveer 80 eurocent waard. Je kunt voor je reis al geld wisselen in Nederland, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden om geld te wisselen in Albanië zelf, zoals op het vliegveld. Let er wel op dat wanneer je kleine dorpjes bezoekt, het belangrijk is om genoeg contant geld mee te hebben, aangezien ze hier vaak geen pinautomaten hebben. Hetzelfde geldt ook voor het bezoeken van markten en lokale ondernemingen. Het is overigens ook gebruikelijk – niet verplicht – om fooi te geven in dit land, tussen de vijf en tien procent is gemiddeld.

Gjirokaster
Credits: Abenteuer Albanien – Unsplash

Wandelen in Albanië

Een van de redenen waarom je waarschijnlijk dit artikel hebt aangeklikt, is omdat je wellicht benieuwd bent naar de natuur van dit mooie land. Albanië is een relatief klein land, maar heeft een ontzettend mooie en diverse natuur te bieden. Ieder uur rijd je wel weer in andere omgeving. Met wel 15 verschillende nationale parken is er ook genoeg natuurschoon te bewonderen. Belangrijk om te weten is dat de wandelroutes in Albanië vaak niet heel duidelijk gemarkeerd zijn, het is daarom ook aan te raden om op pad te gaan met een local of gids. Je kunt ook de wandel-app van Komoot downloaden, zij bieden een scala aan fiets, hike en trail routes aan.

Hiking trails en muildierpaden

Wat ook goed is om te weten is dat een deel van de wandelroutes oude muildier paden zijn. Deze routes lopen vaak van dorp tot dorp, daarom is het aan te raden om na je hike een nachtje in een guesthouse te verblijven, om de dag erna weer terug te lopen. Je kunt onderweg op deze routes ook veel schapen kuddes tegenkomen. Pas wel op voor de honden die bij deze kuddes lopen, ze kunnen namelijk erg beschermend zijn naar hun kudde. Andere wilde dieren die je tegen kunt komen zijn beren en wolven. Vaak zijn ze niet agressief en zijn ze banger voor jou, dan jij voor hun. Als de dieren jongen hebben, moet je wel even extra voorzichtig zijn, aangezien ze dan extra beschermend zijn.

Verblijven in Albanië

Nu je al iets meer weet over het land kunnen we ons voorstellen dat je je afvraagt waar je het beste kunt verblijven. Voor het zoeken van verblijven raden wij je aan om op Booking of Trivago te kijken. Zoek dan ook zeker op guest houses om de echte Albanese ervaring mee te pakken. Maar naast verblijven in hotels en guest houses kun je hier ook perfect wildkamperen met een tent, camper of busje. Op veel plekken mag je gratis verblijven, let er wel op dat je dit even checkt, de locale bevolking kan je hier vaak mee helpen. Met zo’n drie miljoen inwoners, waarvan een derde in de hoofdstaf Tirana woont, zijn de dorpen en steden buiten de hoofdstad erg rustig. In sommige nationale parken mag je ook wildkamperen, zoals in National Park ‘Vjosë-Nartë Delta Protected Area’. Kijk overigens niet gek op als je eenmaal je plekje geïnstalleerd bent en de politie langs komt om (vriendelijk) wat vragen te stellen.

Support de locals

Aangezien Albanië een van de armste landen van de Balkan is, mensen verdienen ongeveer 200 euro per maand, is het extra belangrijk om de locals te supporten tijdens jouw volgende vakantie in Albanië. Dit kun je doen door lokale eettentjes op te zoeken, lokale producten te kopen en te verblijven bij kleine lokale ondernemers. Albanië als land heeft weinig export en het toerisme is nog niet enorm aanwezig, waardoor er in deze sectoren weinig banen aanwezig zijn. Door de locals te supporten op de bovenstaande manier kun je ze een steuntje in de rug geven en zeg nou zelf, het is toch ook veel leuker om lokale ondernemingen te supporten dan grote bedrijven.

Albanië
Credits: Radim Ryba Photography – Bigstock

Outdoor activiteiten in Albanië

Zoals we al aangaven heeft Albanië 15 nationale parken door het hele land heen. Daarnaast zijn er op veel verschillende locaties mooie hikes te vinden, zoals deze hike in Theth waar je met een gids een hele dag op pad gaat. Een andere must do is om de ferry te nemen bij het Komani meer. Dit prachtige meer is eigenlijk een grote rivier, maar heeft verbluffende uitzichten. Eenmaal aangekomen aan de andere kant kun je een aantal mooie hikes maken. Een andere bezienswaardigheid in dezelfde omgeving als het Komani meer, is het kasteel Rozafa in Shkodër. Het kasteel is tegenwoordig een ruïne waar je een mooi uitzicht hebt op de omliggende omgeving. In de ruïne is een museum te vinden die je meer zal vertellen over de geschiedenis en het ontstaan van het kasteel.

Wat eten we vandaag?

De maaltijden die de Albanese bevolking eet, zijn enorm seizoensgebonden. Er wordt heel het jaar door veel gekookt met verschillende groentes waaronder ui, paprika, aubergines, courgettes en olijven. Qua vlees zie je dat er voornamelijk veel met schapen- en geitenvlees wordt gekookt. In de maaltijden zie je overigens ook een duidelijke invloed van de Italiaanse, Turkse en Griekse keuken terugkomen. Je kunt bijvoorbeeld byrek tegen komen op veel plekken, dit is een deeggerecht gemaakt met filodeeg dat onder andere wordt gevuld met spinazie, vlees en kaas. Dit gerecht zie je terug komen in het midden-oosten en wordt op elke plek vaak weer net een beetje anders bereid. Een echt Albanees ontbijt ziet er uit als volgt: omeletten, vers fruit, witte kaas, groentes, koffie en brood. Als je ergens gaat eten, maar echt niet kunt kiezen, dan kun je het beste de gastheer of chef voor je laten kiezen. Op deze manier krijg je de echte full experience mee natuurlijk. Het Albanese eten is goed te omschrijven als simpel, zonder al te veel poespas, maar wel gewoon heel erg lekker.

albanees ontbijt
Credits: Alla Simacheva – Bigstock

Goede voorbereiding is het halve werk

Zoals bij elke vakantie is een goede voorbereiding het halve werk, maar zeker in een land zoals Albanië aangezien niet alles zo duidelijk is aangegeven als bijvoorbeeld in Frankrijk. Het is aan te raden om een auto te huren om je te kunnen vervoeren in het land. Deze kun je vaak op het vliegveld oppikken. We raden je wel af om meteen Tirana, de hoofdstad, in te rijden, in de hoofdstad kan het namelijk een flinke chaos zijn op de weg. Albanezen staan erom bekend om temperamentvolle bestuurders te zijn. Verder raden we je aan om je mee te laten nemen in de flow van het land en op ontdekking te gaan. Stel je vragen aan locals en proef van de Albanese cultuur. Wij zijn wel benieuwd geworden naar Albanië. Staat Albanië al op jouw lijstje?

AlbaniëBergenEuropaTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

  • A great intro to Albania, Femke! Another thing that one should not miss is the fantastic Agri-Tourism experiences in Albania. A must for all foodies. The country is evolving into a place with mouthwatering food and drink experiences straight from the soil to the plate. I can recommend Mrizi I Zanave between Tirana and Shkodra and the Agro Turism Dukat (with endemic Albanian wine) near Vlora.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.