Hippe wandelschoenen, review van de MH500 schoen van Decathlon

door

Wandelschoenen van Decathlon, is dat wat? Wij namen de proef op de som deze vakantie met hun Quechua MH500 wandelschoenen. Een betaalbare schoen met grote beloftes. Verkrijgbaar in zowel een lage als een middelhoge variant. Tijdens onze reis naar IJsland (lees, veel regen) hebben we beide varianten aan de test onderworpen. Ik kan je alvast vertellen dat ze onze verwachtingen echt overtroffen, en gaan ze zeker nog eens mee op reis. Hoe de schoen is bevallen en wat het verschil is met een duurdere schoen lees je hier.

Decathlon MH500 mid

De MH500 wandelschoen van Decathlon

Deze MH500 wandelschoen komt in verschillende versies en kleuren. De middelhoge variant in de klassieke wandelschoen fit, en de lage variant die meer op een sneaker lijkt. De mid variant komt in de kleuren Frozen Cedar en antraciet. De lage variant in donkerblauw en ook in antraciet. De schoen belooft tot 6 uur waterdicht te zijn, een goede demping, comfort en goede grip op bergterrein.

Onze eerste indruk en voordelen van de MH500

Bij het vasthouden van de schoen was ik gelijk verrast, ondanks dat ik een hoger model schoen in mijn handen heb is de schoen super lichtgewicht, iets waar ik erg fan van ben. Buitenom het gewicht ziet de schoen er hip uit en super netjes afgewerkt. Wat zijn de verdere voordelen die ons opvielen?

Comfortabele pasvorm

Een pasvorm is natuurlijk erg verschillend per persoon en per type voet, maar wij vonden allebei de MH500 schoenen comfortabel zitten, ook na meer kilometers. Wat wel opviel is dat de hogere schoen een wat smallere leest heeft, en de lage variant een wat bredere pasvorm lijkt te hebben. Even passen in de winkel dus wat bij jou het beste zit. Ze hebben een ergonomische pasvorm die de voet goed ondersteunt en voorkomt dat deze gaat glijden. De zachte voering en gevoerde kraag zorgen voor extra comfort tijdens lange wandeldagen. Qua comfort ging onze voorkeur wel naar de hoge variant, deze biedt namelijk nét wat meer ondersteuning en is nauwelijks zwaarder dan de lage variant.

Grip en stabiliteit

Deze wandelschoenen bieden uitstekende grip dankzij de zool met diepe noppen en het profiel dat speciaal is ontworpen voor verschillende ondergronden. We hebben in IJsland op veel verschillend terrein gelopen, zowel stukken zanderige trail, rotsachtig gebied en meer een modder/gras ondergrond. Telkens voelde de schoen stevig genoeg en boden ze genoeg stabiliteit, iets wat hielp om het risico op uitglijden en verstuikingen te verminderen.

De MH500 is waterbestendig

Deze schoenen hebben we niet tijdens een meerdaagse trail kunnen testen. Maar de dagen dat we regen hebben gehad (wat er genoeg waren), heeft vooral de mid variant van de MH500 onze voeten helemaal droog gehouden. Het water blijft tijdens de eerste regen gewoon op de coating liggen. De lage variant was iets minder waterbestendig, maar dit kwam eerder door de vorm van de schoen dan de coating. Doordat er aan de bovenkant gemakkelijker water in de schoen kan regenen, heeft de coating namelijk geen zin meer, vooral niet als je door gigantische watervallen loopt. Dit ligt dus niet aan de schoen, maar eerder aan het feit dat de meeste wandelbroeken iets te hoog voor dit model zijn.

Mooie looks voor een wandelschoen

Natuurlijk gaat veiligheid en functie boven de looks van een wandelschoen, maar dit is wel een model waarmee je ook in een stad of dorpje prima voor de dag kunt komen. Een fijne bijkomstigheid als je niet veel schoenen mee kunt nemen op reis, maar toch wandelschoenen nodig hebt.

Kies je beter de hoge of lage variant van de MH500?

Allebei de schoenen hebben vrijwel dezelfde specificaties, het verschil zit hem dus in de hoogte van de schoen. Of je wat ons betreft voor de hoge of lage variant zou moeten gaan ligt vooral aan je wandelplannen. Ga je graag dichtbij huis op pad en gebruik de wandelschoen ook gewoon als alledaagse schoen, dan is de lage variant iets lichter en prima. Ben je van plan langere trektochten te doen in de bergen of op pad te gaan in een regenachtig gebied als Schotland of Ierland, dan heeft de hoge variant toch veruit onze voorkeur. De schoen biedt namelijk meer enkelondersteuning, en een grotere waterdichtheid. Aan jou de keus dus.

Zijn er nadelen aan de MH500 schoen?

Natuurlijk heeft iedere schoen zo zijn voor- en nadelen, en wij waren vooral benieuwd of het prijskaartje van deze schoen hier ook mee te maken zou hebben. So far, nog niet in ieder geval, dus dat is top. Dit is meer een ding dat op lange termijn (en bij intensief gebruik) een rol gaat spelen. Waar het verschil dan in zit?

Allereerst is de waterdichte coating tot zover super goed, maar is deze op lange termijnen iets gevoeliger voor slijtage en dus bij hele intense buien minder effectief dan een GORE-TEX binnenvoering. Ook een puntje is de duurzaamheid van de zool. Ook deze is prima en over het algemeen duurzaam, maar hier zul je bij intensief gebruik op ruw en rotsachtig terrein iets sneller slijtage merken. Dat neemt zeker niet af dat we vinden dat deze schoen zeker waar is voor je geld. We hebben het bij intensief gebruik echt over langere thru-hikes door ruiger terrein, wat natuurlijk helemaal niet iedereen van plan is.

Benieuwd naar de MH500 schoen? Ga dan langs in jouw Decathlon winkel in de buurt om een paar te passen of bestel ze online, zoals deze hoge schoenen in frozen cedar, zwart of rood, of deze lage schoenen in blauw.

GearMerkenReviewsTheHike.nlWandelschoenen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.