Dit is één van de ultieme hikes in Duitsland – Kammweg Erzgebirge-Vogtland

door

Als je gek bent op uitdagende wandelingen met prachtige uitzichten dan ben je in Duitsland aan het juiste adres. De diversiteit van het land zorgt er voor dat je niet snel bent uitgekeken en altijd weer nieuwe plekken kunt ontdekken. “TOP Trails of Germany” maakt dit je nog een stuk makkelijker. Zij zetten namelijk de 13 mooiste lange afstandswandelingen door Duitsland voor jou op een rijtje. Vandaag in de hoofdrol, de Kammweg Erzgebirge-Vogtland, een wandeling die loopt van Geising-Altenberg naar Blankenstein.

De route Kammweg Erzgebirge-Vogtland

Laten we even de feiten op en rijtje zetten. De Kammweg route heeft een afstand van 285 kilometer met 17 etappes en is een middelzware route. De etappes duren op zijn minst drie uur met de eerste etappe als langste etappe, waar je acht uur onderweg bent. Je loopt van natuurpark Erzgebirge-Vogtland, door het beschermde gebied ‘Grünes Band’ op de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland tot aan het Thüringer Leisteengebergte. Deze route is het beste te bewandelen van mei tot en met oktober, maar in de winter is de route ook ideaal om te langlaufen en winterwandelen.

kammweg top trails 3
Credits: Studio2media

Terug in de tijd in het Erzgebirge

Een leuk weetje is dat mijnbouw is een groot onderdeel geweest van het Erzgebirge, het heeft er zelfs zijn naam aan te danken. Op verschillende plekken kun je dit ook terug zien in het landschap en in Altenberg en Olbernhau kun je de mijnbouw zelfs nog van dichtbij beleven. Olbernhau heeft namelijk een openluchtmuseum, de Saigerhütte, waar je een indruk kunt krijgen van de techniek en het leven van vroeger. Naast mijnbouw werd er vroeger ook veel speelgoed en kunst gemaakt in dit gebied. Voor veel van het speelgoed en kunst werd gebruik gemaakt van de beuken- en sparrenbossen. Er is zelfs een heus speelgoeddorp, Seiffen, waar je nog kunt zien hoe de typische houten figuurtjes worden gemaakt.

Kammweg Erzgebirge-Vogtland trein
Credits: Georg Ulrich Forstmann

Over grenzen gaan

Een van de bijzonderheden van deze route zijn de plekken waar de route aan grenst, aan de ene kant heb je de grens met Tsjechië, aan de andere kant de voormalige grens tussen de BRD en DDR, nu de grens tussen de deelstaten Saksen, Beieren en Thüringen. Deze route is een perfecte manier om de diversiteit van Duitsland te proeven en om je onder te dompelen in de cultuur aangezien dit een van de oudste Europese wandelroutes is.

Ben je benieuwd geworden naar de andere Top Trails of Germany wandelroutes? Een tijdje terug schreven wij over de Altmühltal-Panoramaweg, lees hier meer over deze route.

top trails 5 Kammweg Erzgebirge-Vogtland uitzicht
Credits: Dennis Stratmann

DagtochtDuitslandEuropaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.