5 hikes in Montenegro die je de veelzijdigheid van het land laten zien

door

Montenegro, het hart van de Balkan waar een veelzijdigheid van natuur en cultuur te vinden is. Menig toerist komt niet verder dan de populaire kustplaatjes Kotor en Budva, maar Montenegro heeft zo veel meer te bieden. En een van de beste activiteiten om te doen in dit land, is hiken! Er zijn meer dan honderd trails, een aantal nog volledig onbekend bij het publiek. Wij waren er minder dan een week, en hebben dus lang niet alle hikes kunnen ontdekken. Toch hebben we een aantal toffe hikes gedaan, en neem ik je graag mee naar een aantal pareltjes. Dit zijn vijf hikes in Montenegro die je de veelzijdigheid van het land laten zien.

Als een Pelgrim omhoog naar het Ostrog Monastery

Het Ostrog Monastery is een van de mooiste en unieke kloosters in Montenegro. Jaarlijks komen hier zo’n miljoen toeristen en pelgrims op af. Daarmee is dit de drukbezochtste heilige plek van de hele Balkan. Wat deze plek zo uniek maakt, is dat het klooster pal tegen een steile rots aan gebouwd is. Al vanaf een flinke afstand kijk je tegen een ‘witte kerk in de rots’ aan, waarvan je je afvraagt hoe het mogelijk is dat op die plek ooit een klooster is gebouwd. Je kan het klooster gratis bezoeken, door enkele honderden traptreden te beklimmen. In minder dan een uur ben je op de plek van het klooster, en kan je ook binnenin een kijkje nemen. Je vindt er prachtige mozaïek fresco’s, die helaas niet gefotografeerd mogen worden, maar zeker wel een bezoekje waard zijn.

Hiken rondom het zwarte meer in Durmitor Nationaal Park

In het Noorden van het land ligt het Durmitor Nationaal Park. Ben je op zoek naar hikes in Montenegro, dan ben je hier aan het goede adres. Het park heeft een subalpien klimaat met lange winters en korte zomers, maar tot oktober kan je bij mooi weer er prachtig hiken. Het panorama van het park bestaat uit tal van bergtoppen, weides, meren, bossen, gletsjers en diepe kloven. De perfecte uitvalsbasis om zoveel mogelijk van het park te kunnen zien, is het dorp Zabljak. Alleen de autorit hier naartoe was al een genot en nog maar een voorproefje op wat we verder hebben gezien. Het bekendste meer van het park is Crno Jezero (Het zwarte meer). Dit is de enige plek waar je entree betaalt (3 euro) om het park toe te treden. Helaas heeft de Aziatische reissector deze plek inmiddels ook ontdekt. Het wemelt er dus redelijk van de toeristen. Wij liepen direct door helemaal naar de andere van het meer, waar helemaal niemand anders dan wijzelf waren. Hier konden we van het uitzicht en het water genieten. Een ronde om het meer duurt ca 1,5-2 uur en op een zonnige dag is een verfrissende duik in het water aan te raden.

Uitkijken over de Tara River Canyon in Durmitor Nationaal Park

In het Noorden van het Durmitor Nationaal Park ligt een indrukwekkende kloof waar de Tara Rivier doorstroomt. Deze kloof is 80km lang en 1300m diep. Het is de diepste canyon van heel Europa en na de Grand Canyon de grootste van de wereld. Als je de Curevaca Trail volgt, klim je een paar honderd meter omhoog waardoor je met grandioos uitzicht over de kloof wordt beloond. Deze hoort dus zeker op het lijstje van hikes in Montenegro. Toch is de hike niet lastig. Gemiddeld ben je binnen 2 uur naar de top en weer terug naar de parkeerplaats gehiked. In het voorjaar en zomer kan je raften in de canyon. Dat schijnt ook fantastisch te zijn. Het is lastig om de indrukwekkendheid van deze kloof op camera vast te leggen, je zal er zelf heen moeten om het te zien! 😉

hikes in montenegro

Bobotov Kuk: een steile tocht naar de hoogste top van Montenegro

De mooiste en meest uitdagende hike in Durmitor, is toch wel de hike naar Bobotov Kuk. Met de top op 2500m is dit de hoogste berg van Montenegro. Het startpunt van de hike ligt rond de 1700 meter. Met stijgen en dalen zijn het zo’n 1000 meters omhoog (en ook weer omlaag) die je maakt om de top te bereiken. De 7 kilometer lange rit in de auto vanuit Zabljak leverde al veel ‘oh’ en ‘ah wat mooi’ momentjes op. En deze momenten bleven maar komen tijdens de hike. Het pad is heel makkelijk te volgen en staat goed aangegeven. Op een gegeven moment is er een kruising waar je goed moet opletten welke kant je opgaat, maar verdwalen is (bijna) onmogelijk. Er zijn enkele steile stukken, waarbij je je met touwen (zijn aanwezig) voor de zekerheid omhoog beweegt. Persoonlijk vond ik het niet eng en had ik niet een moment het idee dat ik naar beneden kon vallen, maar ik zou zeker opletten met minder gunstige weersomstandigheden. En vraag altijd aan de locals of het veilig genoeg is om omhoog te gaan. Bovenaan de top heb je uitzicht over de meren, bossen en bergen van het Durmitor National Park. Wij liepen in zo’n zes uur naar de top en weer terug naar de parkeerplek en waren helemaal voldaan!

hikes in montenegro

Meer dan duizend trappen naar het Sveti Ivan Fort in Kotor

Wellicht is dit de meest populaire hike van heel het land, dus deze kan niet ontbreken op het lijstje van hikes in Montenegro. Kotor is een van de bekendere plaatsen onder toeristen, en velen zullen dan ook over de trail naar het Sveti Ivan fort hiken om van het uitzicht over de stad te genieten. Entree tot in de ingang van de stadsmuren is 8 euro, maar vanaf de noordelijke kant van de stad loopt een trail waarvoor je geen entree hoeft te betalen en je ook goede views over Kotor hebt.

hikes in montenegro

hikes in montenegro

BergenEuropaTheHike.nlToplijstenWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.