Ik ging hiken op de Olta, een hele toffe berg in het zonnige Spanje

door

Iedereen heeft wel eens even een kleine vakantie nodig. Ik behoor ook tot die groep mensen. Even een weekje ontsnappen aan de dagelijkse sleur op kantoor, de was strijken en nadenken over wat we gaan eten. Uiteraard zou ik niet voor The Hike schrijven als ik er geen actieve levensstijl aan over hield. Zo ook op deze vakantie in Spanje, even lekker hiken op de Olta en met een moe maar voldaan gevoel terug naar het zwembad.

De Olta, Calpe

Ongeveer anderhalf uur rijden onder Valencia vind je de reuze populaire plaatsjes Calpe en Moraira. Ik denk dat we rustig kunnen zeggen dat dit enclaves aan het worden zijn voor overwinterende Nederlanders en Engelsen. Het stikt er van de vakantiehuizen. Moraira is wat pittoresker en gezelliger dan het grotere Calpe. Mede doordat er in Moraira niet van die hoge woontorens staan met kleine appartementjes.

Anyway, de Olta. Op een steenworp gelegen van Calpe zie je hem eigenlijk vanuit elke hoek in de wijde omtrek. Het is best een machtige berg. Niet super uitgestrekt, maar uitstekend voor wandelen of iets pittigers. Een rondje Olta is uitstekend te doen, ook met kinderen. Er loopt namelijk een mooi pad van ruim acht kilometer dat helemaal rondom de berg weer bij het beginpunt uitkomt. Het enige wat je hoeft te doen is de wit-gele markeringen volgen en genieten van het uitzicht!

Het laatste stuk van dit rondje is iets avontuurlijker. Je kan er namelijk voor kiezen om het pad te verlaten en door de passage te gaan. Dit is een pad waarmee je twee hoge punten van de Olta doorkruist op het laagste punt. Als je hiervoor kiest loop je door ongeprepareerde paden nog een kilometer of drie richting waar je hebt geparkeerd.

Hiken op de Olta

Hiken naar de top

Ik heb ervoor gekozen om na een kilometer het ‘makkelijke’ pad te verlaten. Je hebt namelijk de mogelijkheid om helemaal naar de top van de Olta te hiken waar een kruis staat om vervolgens weer via een andere route af te dalen, om weer op het pad uit te komen. Met deze deze omweg voeg je zo’n drie kilometer klim en klauterwerk aan de hike toe. Een aanrader al zeg ik het zelf! Ook hier gaan de gele markeringen door, je kan eigenlijk niet verkeerd lopen.

Onderweg naar de top kom je na het stijle stuk ‘klimmen’ op het dak van de berg. Het is eigenlijk meer een plateau. Hier hoor je de wilde geiten al mekkeren en grazen. Even later ga je ze gegarandeerd zien. Het pad wordt hier minder duidelijk en je maakt je weg over de geërodeerde stenen en begroeiing richting het kruis op het hoogste punt van de Olta. De zogenoemde “Cim de Olta” ligt op een hoogte van 587 meter en geeft een prachtig uitzicht over de hele regio van Calpe.

Na de afdaling kom je weer uit op het pad wat is aangelegd voor wandelaars en hardlopers. Via steile stukken klimmen, vlakkere kilometers kom je uiteindelijk weer uit op de parkeer- en campingplaats waar je bent begonnen.

Tijdsduur

Al met al is een rondje Olta een leuke break in het luieren aan het zwembad. Je loopt er ongeveer drie uur op. Kies je er voor om naar de top te gaan? Dan moet je rekening houden met een uur of vijf. Ik begon de hike om tien uur ’s ochtends en was iets na drieën weer bij ons huisje. Hou er wel rekening mee dat het ontzettend warm kan worden, zeker rond de middag. Neem dus voldoende zonnebrand, water en een paar snacks mee!

De rots van Calpe

Nu we toch over de regio Calpe aan het praten zijn is ‘de rots van Calpe’ ook heel erg tof om te ervaren. Het strand van Calpe word opgedeeld in twee delen. Het deel links van de rots, en het rechtse deel. Via een aangelegd pad loop je hier vanaf het startpunt op de parkeerplaats met constante stijging naar een tunneltje toe. Aan de andere kant van het tunneltje begint de klim over ruiger terrein naar de top van de rots. Dit is ook een hele toffe kortere hike om te doen. Bereid je wel voor op toeristen, want iedereen wil graag van het uitzicht genieten. De rots van Calpe is een beschermd natuurgebied waar veel vogels broeden in het voorjaar. Ook zijn er verschillende opgravingen te bewonderen van flink  Wat mij betreft zeker een aanrader!

de Olta
Uitzicht op de rots van Calpe

 

DagtochtSpanjeTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.