Hiken in de sneeuw? Ga sneeuwschoen hiken deze wintersportvakantie 

door


Het is weer winter en het enige wat jij om je heen hoort is: ‘ik ga dit jaar op wintersport’. Maar jij kan helemaal niet zo goed snowboarden of hebt nooit leren skiën. Is dit dan een reden om nooit op wintersportvakantie te gaan? Tegenwoordig zeker niet meer, want er zijn tal van andere alternatieven op wintersportgebied. Zo kan je paardrijden in de sneeuw, ijsklimmen op bevroren watervallen. Maar in dit artikel vertel ik je meer over sneeuwschoen hiken en waarom jij het zou moeten gaan doen! 

The (Snowshoe) Hike

Als ‘The Hike’ willen we natuurlijk alles testen wat met hiken te maken heeft. Tijdens een wintersportreis in Meribel maakte ik kennis met sneeuwschoen hiken. Waar je met het skiën en snowboarden vaak niet tussen de naald- en loofbomen door kan, kom je tijdens een sneeuwschoen hike echt overal terecht. Zo liepen we door een meter dikke sneeuw in Les 3 Vallées, het grootste aaneengesloten wintersportgebied van Europa. Nu hoor ik je zeggen: ‘kan ik ook zomaar een sneeuwschoen hike gaan maken?’. Ook al is het sneeuwschoen hiken ook zeker voor beginners, raden we wel aan een gids te boeken. Verdwalen is namelijk erg makkelijk omdat de gebaande hikepaden niet altijd meer zichtbaar zijn in de sneeuw.

Credits: Annick Kalf

Verschillende soorten sneeuwschoenen 

Een sneeuwschoen is zo’n tennisraket die je vastklikt aan je schoen. Het is dus niet gek dat in het Frans een sneeuwschoen een ‘’raquette’’ wordt genoemd. Er zijn een aantal verschillende soorten sneeuwschoenen. Wanneer jij jouw eerste tocht gaat maken hoef je hier nog niet direct kennis over te hebben. Want de meest gebruikelijke sneeuwschoenen zijn gemaakt voor een gevarieerd terrein.

Wil jij voor het eerst een sneeuwschoen hike gaan maken? Kies er dan voor om dit met een gids te doen. Hij/zij kent vaak het gebied beter en kan je ook meer vertellen over de werking van een sneeuwschoen. Ikzelf ging op pad met Prosneige Meribel. Zij kunnen je de beste sneeuwschoen hikes laten zien van Les 3 Vallées. 

Er zijn in de jaren verschillende soorten raquettes ontworpen. Waar je vroeger nog letterlijk met een tennisraket aan je wandelschoenen liep, zijn er nu vernuftige systemen ontwikkeld. Zodra je gaat stijgen heb je ander soort sneeuwschoenen nodig dan wanneer je op vlak terrein loopt. Je hak zal dan iets hoger staan waardoor je rechterop kan blijven lopen. Ook de grip aan de onderzijde kan per sneeuwschoen verschillen, dit is afhankelijk van de hoogte van de sneeuw of de gladheid van het terrein. 

Credits: Annick Kalf

Wat voor schoenen heb ik nodig voor sneeuwschoen hiken? 

Laten we één ding gelijk uit de wereld helpen. Je krijgt geen schoenen bij het huren van raquettes. Waar je dit bij skiën en snowboarden wel kan krijgen, moet je gewoon jouw eigen wandelschoenen meenemen voor sneeuwschoen hiken. 

Voor een stevige sneeuwschoenhike in diepe sneeuw adviseer ik om bergwandelschoenen aan te doen. Wij schreven al eerder een artikel over verschillende categorieën bergschoenen. Doe jij toch je sneakers aan, dan gaat het plezier snel verloren. De bindingen van een sneeuwschoen kan je vergelijken met die van een snowboardbinding. Bij sneakers zal het dus flink gaan drukken boven op je voeten. Daarnaast zal je snel natte en koude voeten krijgen bij een dik pak sneeuw. Wees dus niet eigenwijs en trek je bergschoenen aan.  

Vanuit Meribel kan je verschillende sneeuwschoen hikes maken. Wil je niet helemaal de bergen op hoeven lopen, dan kan je ook met één van de 140 skiliften naar boven. Vanuit hier zijn er zelfs een aantal berghutten in de winter open voor toursking en meerdaagse sneeuwschoen hikes. Laat je over alle mogelijkheden informeren bij een plaatselijke VVV

De techniek achter sneeuwschoen hiken 

Sneeuwschoen hiken is helemaal niet moeilijk. Het zal je dus verbazen over hoe makkelijk het wel niet gaat. Maar om je toch alvast een beetje op weg te helpen hier een paar tips: 

  • Schep niet door de sneeuw:

Probeer zo min mogelijk te scheppen. Dit wil zeggen dat je voeten moet optillen bij iedere stap. Eigenlijk een beetje stappen als een olifant.. Zo pak je zo min mogelijk sneeuw mee en wordt het minder zwaar. 

  • Gebruik je wandelstokken 

Waar je bij een normale wandeling grip hebt, kan het zijn dat je bij een sneeuwschoen hike dit minder hebt. Zorg dus voor goede wandelstokken en gebruik ze ook bij iedere stap. Dit maakt de tocht vele malen minder intensief. 

  • Weet welke raquettes je gebruikt 

Ga niet zomaar op pad zonder dat je kennis hebt over je raquettes. Bij een steilere berg is het namelijk handig om scharnierende sneeuwschoenen te hebben. Het liefst met opvouwbare hakondersteuning.

Credits: Annick Kalf

Meer alternatieve wintersporten op een rij

De reden dat ik dit artikel heb geschreven is om je te vertellen dat er zo veel meer mogelijkheden zijn dan alleen skiën en snowboarden. Dus blijf niet vastgeplakt zitten aan de pistes maar trek de bossen in. Wil je nu meer lezen over alternatieve wintersporten? Lees dan: Ijsklimmen in Eispark Ost-TirolLanglaufen voor beginners: Dit is wat je moet weten of schaatsen op natuurijs, hoe ga je voorbereid op pad?

AlpenBergenDagtochtEuropaFrankrijkHuttentochtTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.