Credits: Manon Hormes

Wandel door de veelzijdige landschappen van Death Valley

door

Death Valley staat in de zomer bekend als de warmste plek op aarde, een plek waar je dan dus helemaal niet naartoe wilt gaan. Maar in de andere maanden van het jaar is dit nationale park in Californië een indrukwekkende plek om te bezoeken. Aangezien Californië deze zomer getroffen is door een orkaan, was er veel van het park afgesloten, maar de plekken die wel open zijn, hebben we bezocht. Ik vertel je daarom graag waarom het zeker de moeite waard is om te wandelen bij Zabriskie Point en welke andere sights je moet zien in Death Valley.

drie vrouwen bij het welkomsbord van Death Valley
Credits: Manon Hormes

Death Valley

Death Valley is een uitgestrekte woestijnvallei gelegen in het oosten van Californië, in de Verenigde Staten. Het is goed te bereiken vanaf onder andere Las Vegas en staat bekend om zijn extreme hitte, buitengewoon droge klimaat en unieke geologische formaties. Death Valley is een van de heetste plekken op aarde. Met diepe canyons, zoutvlaktes en zandduinen biedt deze onherbergzame omgeving een adembenemend, maar meedogenloos landschap. Het is ook de thuisbasis van Badwater Basin, het laagste punt in Noord-Amerika. Kortom: Death Valley is een fascinerende bestemming voor avontuurlijke hikers en natuurliefhebbers.

Zabriskie Point Death Valley
Credits: Manon Hormes

Wandeling bij Zabriskie Point in Death Valley

  • Afstand: 4 miles, 6,4 kilometer
  • Hoogteverschil: 705 feet, ongeveer 210 meter in hoogteverschil
  • Startpunt van de wandeling is bij het uitkijkpunt van Zabriskie Point. Er is ook een ingang aan de andere kant van de trail, maar dit startpunt heeft indrukwekkende en uitgestrekte uitzichten.

Deze wandeling hebben we gemaakt in november, een maand waarvan je verwacht dat de hitte en de zon niet zo slopend zouden zijn, maar wat hebben we ons vergist. Aangezien je door het kenmerkende landschap geen beschutting of schaduw kan vinden, ben je het hele pad in de volle zon aan het lopen.

We begonnen onze wandeling bij het uitkijkpunt over Zabriskie Point. Zo ver het oog reikt, is er droogte en zand te zien. Bij dit uitkijkpunt is ook meteen het startpunt van een wandeling te vinden. Deze wandeling is oorspronkelijk 6 miles, maar door de verrassend slopende hitte hebben we de wandeling ingekort tot 4 miles. Je wandelt, en soms klautert, hier over rotsen en heuvels. Zwarte schoenen krijgen langzaam een grauw laagje van al het stof en zand dat opkomt. Je zou zeggen dat je constant hetzelfde uitzicht zou hebben, maar we werden steeds opnieuw verrast door het wisselende uitzicht. Een wandeling die dus zeker de moeite waard is om de grootsheid van Death Valley te bewonderen.

twee vrouwen wandelen bij Zibriskie point in Death Valley
Credits: Manon Hormes

Tussenstop bij de zandduinen

Voordat we begonnen aan onze wandeling bij Zabriskie Point namen we een moment om te stoppen bij de zandduinen. Deze zandduinen komen in menig science fiction films voor, en dat is geen verrassing, want heel Death Valley geeft de indruk van een buitenaardse planeet.

Er is hier een wandeling van twee miles te doen. Welke als zwaar wordt gezien, ondanks de korte afstand, omdat je alleen maar over los zand loopt. Je bent dus constant een duin op of af aan het lopen. Een stoffige wandeling dus, en aan het einde vind je in elk hoekje en gaatje zand.

Zandduinen Death Valley
Credits: Manon Hormes

Een speciaal moment bij de Salt Flats

Badwater Basin, ook wel bekend als de Salt Flats, is een intrigerend natuurlijk fenomeen dat bekend staat als het laagste punt van Noord-Amerika. Het ligt 86 meter onder de zeespiegel. Het bekendste kenmerk van Badwater Basin is de uitgestrekte zoutvlakte, die ontstaat door de verdamping van het ondiepe water dat zich af en toe in het gebied verzamelt. De zoutkorsten op de grond creëren een uniek en surrealistisch landschap, het lijkt wel uit een film te komen. En omdat Californië recentelijk een orkaan heeft meegemaakt, was de vlakte dus bedekt met een waterlaag waarover makkelijk te wandelen was. Er waren zelfs enkele dappere mensen aan het zwemmen in de diepere stukken van het landschap.

Het gebied heeft zijn naam gekregen omdat de vroegere ontdekkingsreizigers merkten dat het water hier te zout was om te drinken, waardoor het ‘bad water‘ genoemd werd. Ondanks de barre omstandigheden is Badwater Basin een populaire bestemming voor reizigers die gefascineerd zijn door de extremen van de natuur. Het laat zien wat voor unieke landschappen Death Valley te bieden heeft.

Het laagste punt in Noord-Amerika bij de zoutvlakte in Death Valley
Credits: Manon Hormes
DagtochtNationale parkenNoord-AmerikaReisverhalenTheHike.nlVerenigde StatenWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.