Drie verschillende hikes op Madeira

door

Madeira, ook wel het bloemeneiland of het Hawaï van Europa genoemd, biedt tal van wandelroutes. Waan je langs de kustlijnen, laat je betoveren door al het groen en verplaats je via de steilste wegen en een van de vele kabelbanen. Wij hebben drie totaal verschillende hikes op Madeira voor je op een rijtje gezet, die we zeker aanraden om zelf te gaan ervaren.

Het eiland

Wist je dat Madeira een archipel is? Het bestaat dus uit meerdere eilanden. Het hoofdeiland heet ook Madeira en dat is de plek die we in dit artikel beschrijven. Madeira is een eiland met veel faciliteiten. Elke wandeling is uniek en brengt je op plekken waarvan je gaat dagdromen. Wil je wat meer uitdaging of juist wat rustiger aan doen? Beide zijn mogelijk. Slaap in pittoreske dorpen en luister naar de klappende golven tegen de kustlijn. Let wel op, een typische strandvakantie zul je op Madeira niet vinden. Wel zijn er natuurlijke baden zoals Porto Moniz en Piscinas Naturais do Seixal, wat een verfrissende ervaring is.

Heb je wat minder tijd, maar wil je toch de diverse landschappen van het eiland zien? Dan hebben we de top drie hikes op Madeira voor jou op een rijtje gezet. In volgorde van het oosten naar het noorden van het eiland, beschrijven we de diversiteit, schoonheid en uitdagingen die het eiland te bieden heeft.

Bij alle drie de hikes op Madeira die we in dit artikel beschrijven, is de heen- en terugroute hetzelfde pad. De routes zijn ter plekke goed aangegeven.

Vereda da Ponta de Sào Lourenço

De maanlandschap trail. Zo wordt de route Vereda Da Ponta De Sào Lourenço, ook wel de PR8, genoemd. Deze korte hike leidt je naar het uiterste oostelijke punt van het eiland. Het is een wandeling van 4 kilometer, met het laagste punt op 5 meter en het hoogste punt op 77 meter hoogte. Deze route geeft je meteen een warming-up door te beginnen met een klein stukje traplopen. Na de eerste meters bevind je je al snel op de maan, zoals men dat noemt. Deze trail laat je een unieke kant van het eiland zien. Het is ruw en toch gelijkmatig. Groene en bruine kliffen stoten elkaar af. Je loopt als het ware in een landschapsschilderij.

Over golvende paden brengt de route je steeds naar unieke uitkijkpunten en geeft het op iedere hoek weer een andere kijk op je omgeving. De golven botsen met al hun kracht tegen de kliffen. De kleine bloemen staan tussen het groene gras en steken prachtig af tegen de bruine rotsen, terwijl af en toe een meeuw voorbij zweeft. Voordat je de zwaardere top en daarmee het eindpunt van de route bereikt, kun je nog even bijkomen in een klein restaurant dat zich onderaan de trappen naar het eindpunt bevindt. Hier raden wij zeker aan om even je rust te pakken.

De laatste meters van deze route kunnen wat zwaarder zijn omdat de trap uit ongelijke treden bestaat. De klim is dit alles waard. Aan het einde van de trap heb je een immens uitzicht waar je kilometers ver over de zee uitkijkt bij onbewolkt weer. Als je je omdraait kijk je uit op een deel van het eiland Madeira. Na de route kun je bij warm en zonnig weer lekker op het ministrand gaan liggen, dat zich bevindt in het dorpje Machico.

Levada do Caldeirão Verde

Na een heerlijke nachtrust in het dorpje Machico, waar we op de top van de berg in een heerlijke Airbnb hebben overnacht, rijden we via de vele tunnels door naar de volgende hike. De Levada Do Caldeirão Verde, oftewel de PR9, die in het noordoosten van het eiland te vinden is. En als je het ons vraagt, noemen wij deze wandelroute ‘de groene oase’.

Deze wandeling is mijn favoriet. Je wordt betoverd door de sprookjesachtige omgeving. De hike is 13 kilometer lang. Het laagste punt ligt op 890 meter en het hoogste punt ligt op 980 meter. Laat je begeleiden door de Levada, dit zijn de irrigatiekanalen die door Madeira krioelen. Deze waterstroom voert je opwaarts naar een 100 meter hoge waterval, wat het eindpunt is van deze hike.

Geniet van het geluid van vallende waterdruppels en het zachtjes stromende water in combinatie met de stilte om je heen. Laat je blik alle groentinten tot zich nemen met uitzichtpunten vlak langs de afgrond die je laten zien wat groene bergtoppen zijn. En vergeet je zaklamp niet, want de tunnels die je gaat trotseren bestaan nu eenmaal uit zwart licht.

Tip: Verblijf in het authentieke dorpje São Vicente. Hier vind je bijna geen toerisme en kun je genieten van de rust.

Vereda do Areeiro

Na een rustige overnachting in São Vicente, met voorafgaand een verfrissende douche onder de waterval op het zwarte strand van ‘Seixal’, rijden we vroeg in de ochtend vanuit São Vicente door naar de meest uitdagende hike. De welbekende Vereda Do Areeiro, ook wel de PR1. Met als letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van dit eiland, Pico Ruivo. Waan je als mens boven de wolken. Voel je een berggeit, die bergtop na bergtop bereikt.

Deze uitdagende hike ligt iets meer in het midden van het eiland. Het is een trail van 10 kilometer lang, met als laagst liggende punt 1.542 meter en als hoogste punt 1.862 meter. Hoogtevrees en angst voor traptreden kun je tijdens deze hike niet gebruiken, want daar ontkom je niet aan bij deze route.

Tip: Als je een vroege vogel bent, is het echt de moeite waard om je te laten verrassen door de zonsopgang die boven de wolken verschijnt.

Hoeveel dagen heb je nodig op Madeira als je alle drie deze hikes wilt doen?

Ons advies is om minimaal vijf dagen het eiland te bezoeken. Om deze drie hikes te kunnen bewandelen heb je maximaal vier dagen op het eiland nodig, dit is inclusief één rustdag. Als afsluiter van de reis kun je op de laatste dag nog vertoeven in Funchal, de hoofdstad van dit prachtige, veelzijdige eiland. Hier kun je genieten van het heerlijke brood, Bolo da Caco, de Portugese zoeternij Pastel de Nata en als kers op de taart het drankje Poncha, het drankje van Madeira.

Wat is de beste reistijd?

Op Madeira kun je zeker ook tijdens het laagseizoen genieten van al het groen. Dit komt door het altijd aanwezige lenteklimaat. De echte lentekriebels krijgt het eiland zelf tussen april en september. Tijdens deze maanden staan de bloemenvelden volop in hun glorie. Wij kozen ervoor om in het laagseizoen te gaan (oktober tot en met maart). In deze maanden barst het eiland dan wel niet van de bloemen, maar het eiland heeft nog zoveel meer moois te bieden.

Bereikbaarheid

Wij raden aan om een huurauto te nemen op het eiland. Bijna alle hikes en bezienswaardigheden zijn het beste te bereiken met de auto, waaronder ook deze drie toppers van hikes. Bij ieder begin- en tevens meestal ook eindpunt zijn er genoeg parkeergelegenheden om de auto te parkeren. Dat geldt ook voor deze drie hikes.

Het is gemakkelijk te navigeren op het eiland, maar blijf zelf ook altijd goed opletten. Voor je het weet rijd je op een van de steile smalle wegen, die niet te ontwijken zijn op dit Portugese eiland.

Meer over Madeira (hikes)

Wil je meer inspiratie over Madeira en ontdekken welke andere activiteiten je kunt ondernemen op dit eiland? Bekijk dan de eerder geschreven artikelen over dit prachtige eiland:

DagtochtEuropaPortugalTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.