3 nationale parken, 13 etappes, dit is de Coast to Coast walk

door

Afgelopen maart liep ik samen met mijn vader de Coast to Coast walk in Engeland. Deze trail is verdeeld in 3 etappes en loopt door 3 nationale parken. Zo loop je door de bergen, tussen de grazen de schapen en graslanden en over prachtige heidevlaktes. In dit artikel vertel ik je meer over deze iconische trail in Engeland en waarom hij op jouw bucketlist zou moeten staan. 

Coast to Coast walk_Ik Wil Hiken_Engeland_02

De Coast to Coast walk in het kort: C2C

In de jaren 70 is de Coast to Coast walk ontstaan. De bekende wandelgidsen schrijver Alfred Wainwright stippelde deze route uit. Een route van de Ierse Zee tot aan de Noordzee, dat moest hem worden. Van St. Bees -een klein vissersdorpje- naar het smokkelaars dorp Robin Hood’s Bay. Tijdens de Coast to Coast passeer je 3 nationale parken: 

  • Lake District: Wat bestaat uit ruige bergen en prachtige dalen met lang uitgestrekte meren. 
  • Yorkshire Dales: Dit nationale park bestaat meer uit gloeiende weides met vele karakteristieke stenen muurtjes. 
  • North York Moors: Het laatste nationale park waar je doorheen komt bestaat uit heides zo ver je kan kijken. 

De Coast to Coast walk is immense popular geworden bij lange afstandswandelaars. Inmiddels is het dan ook een national trail geworden en heeft hij een beschermde status gekregen. Gemiddeld bestaat de Coast to Coast walk uit 13 etappes en in totaal uit 309 kilometer. Deze trail wordt afgekort ook wel de C2C genoemd en past daarom mooi in een rijtje van trails zoals: Pacific Crest Trail (PCT), Tour du Mont Blanc (TMB) en de Dutch Mountain Trail (DMT)

National park: Lake District 

Het begin van de Coast to Coast walk loop je zo’n anderhalf uur langs de kust voordat je afbuigt de binnenlanden in. Dan verschijnen al snel de toppen van het Lake District. Die nationale park in het noordwesten van Engeland staat bekend om zijn grillige landschap. De rotsachtige pieken doen denken aan de Alpen. Dit terwijl de hoogste piek die je beklimt (Kidsty Pike) niet eens boven de 800 meter uitkomt. 

Vanaf het voorjaar wanneer alle sneeuw is vertrokken, zijn de paden goed begaanbaar. Al loop je duidelijk de meeste hoogtemeters in dit gedeelte van de Coast to Coast walk. Er zijn etappes waarbij je bijvoorbeeld twee hoge toppen op één dag beklimt. Dan maak je al snel tegen de 1000 hoogtemeters die je ook weer in dezelfde dag moet afdalen. Zelf vond ik het Lake District het zwaarste, maar ook mooiste gedeelte van de Coast to Coast walk. Na een uitdagende klim, was er altijd de beloning van een fenomenaal uitzicht. 

In totaal loop je ongeveer 75 kilometer door het Lake District. En loop je gemiddeld vier dagen door dit nationale park.  

Boot, trein en bus 

Van plan om zelf de Coast to Coast walk te lopen? Dan is de verbinding ferry vanaf Ijmuiden tot New Castle perfect. Met een fijne overnachting, ontbijt en diner op de boot, kan je jouw trail niet relaxter beginnen. Ook vanaf New Castle ben je met de trein binnen drie uur in St. Bees en kan jouw Coast to Coast walk van start gaan. Het openbaar vervoer in Engeland is goed geregeld en niet duur als je van tevoren reserveert.

National park: Yorkshire Dales

Nadat je een vlakke etappe loopt na de hoogte in het Lake District kom je terecht in de Yorkshire Dales. De eerste dag in de Yorkshire Dales loop je omhoog richting de nine standards. Hier wil je zeker nog een keer naar achter kijken waar je vandaan komt, want dit is de laatste keer dat je het Lake District zal gaan zien. Het nationale park: Yorkshire Dales staat bekend om de rivier: ‘’the Swale’’ en de weilanden met de grazende schapen erin. 

Je volgt in de Yorkshire Dales ‘’The Swale’’ bijna constant. Hierbij loop je langs hoge kliffen en zijn er hier en daar nog wat heuvels die je over moet. De weilanden worden gescheiden door de karakteristieke stenenmuurtjes. Via kleine doorgangen kan je met je grote backpack er soms maar nauwelijks doorheen. De Yorkshire Dales vond ik typisch Engeland, precies zoals je Engeland zou omschrijven. Het was ook fijn dat de trail een stuk makkelijker was. Hierdoor heb je meer tijd om te praten met je trailbuddy en kan je ook vaker naast elkaar lopen.  

Coast to Coast walk_Ik Wil Hiken_Engeland_12

Je loopt ongeveer 85 kilometer door de Yorkshire Dales. En afhankelijk van je eigen tempo staan er gemiddeld vier dagen voor dit nationale park. 

Coast to Coast walk_Ik Wil Hiken_Engeland_015

Wildkamperen op de Coast to Coast walk 

Wij kregen tijdens de Coast to Coast walk veel vragen over wildkamperen. Want wat zijn nu de officiële regels en wat mag wel en niet? Het is goed om vooraf te weten dat wij liepen in een periode dat er vrijwel niemand op de trail was. Hierdoor werd je vaak met een grote glimlach ontvangen in dorpen of door voorbijgangers begroet. Het wildkamperen werd hierdoor ook meer gedoogd. Wildkamperen mag namelijk officieel niet in de nationale parken die je doorkruist. Met name in de zomer zijn ze strikt, je kan dan dus ook echt boetes krijgen voor het wildkamperen in bepaalde nationale parken. 

Wij proberen altijd weg te blijven van boeren velden en zo dicht mogelijk op het pad te kamperen. Benader het als een bivak. Dit betekent niet voor 19:00 je tent op zetten en voor 8:00 weer vertrekken. Neem je afval mee en ’leave no trace’. Dan kan je prima wildkamperen tijdens jouw Coast to Coast walk.

Dagboek verslag van de Coast to Coast walk 

Zelf liep ik samen met mijn vader over deze iconische trail. Dagelijks hield in een dagboek bij, wil jij nu weten hoe het is om de Coast to Coast te lopen? Hier lees je mijn dagboek verslagen.

National park: North York Moors 

In Nederland ken je de heides waarschijnlijk wel. In de zomermaanden kleurt de gehele heide paars. Maar de heidevelden in Nederland zijn niets in vergelijking met de vergezichten in The North York Moors. Zijn de weersomstandigheden goed, dan kan jij de eerste contouren van The Moors al zien liggen. De letterlijke vertaling van Heide is Moors, alleen liggen ze hier op zo’n 500 meter hoogte. Na de eerste beklimming heb je een aantal kleine beklimmingen die je moet afwerken de eerste dag. Maar met de uitzichten die je ervoor terug krijgt is dat geen enkel probleem. 

De rest van de dagen tot aan Robin Hood’s Bay loop je over de mooiste vlaktes. En ben je van plan om in de zomer de Coast to Coast walk te lopen? Dan waan je jezelf in een andere wereld met paarse heides zo ver je kan kijken. Wist je dat we bij The Hike al eerder schreven over de North York Moors? Lees hier het artikel over een reis die ik eerder maakte door het Nationale park: North York Moors

Coast to Coast walk_Ik Wil Hiken_Engeland_10

Robin Hood’s Bay is het einde van de Coast to Coast walk. De laatste etappe loop je het laatste stuk nog via de kliffen met prachtig uitzicht over de zee. Het is een ware traktatie die je krijgt na een trail van 13 dagen. Je loopt ongeveer drie dagen door the North York Moors voordat je aankomt bij eindbestemming. 

De Coast to Coast walk in maart!?

Mensen verklaarden ons voor gek: ‘In maart de Coast to Coast lopen, is dat niet veel te koud?’. De kou is ons tijdens deze tocht nog behoorlijk meegevallen. Achteraf waren het vooral de regen en de harde wind die onze vijanden bleken te zijn. Ondanks de flinke blaren en de regen kijk ik terug op een prachtige tocht. Een tocht in Engeland die ik iedereen aan zal raden om ooit nog eens te lopen. Wel adviseer ik om het net buiten het seizoen te doen, maar de winter is enkel voor de echte ’diehards’ (al zeg ik het zelf). 

Veel informatie vind je over de Coast to Coast op de website van Piet Smulders.

Coast to Coast walk_Ik Wil Hiken_Engeland_06
Coast to Coast walk_Ik Wil Hiken_Engeland_016
Coast to Coast walk_Ik Wil Hiken_Engeland_017
Coast to Coast walk_Ik Wil Hiken_Engeland_018

BergenEuropaLangeafstandswandelingNationale parkenTheHike.nlTrekkingVerenigd KoninkrijkWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.